Invitatiile oficiale pentru consultarile care vor avea loc la Cotroceni, sambata, la ora 10.00, au fost trimise luni seara tuturor partidele parlamentare, conform datelor date publicitatii de oficialii presedintiei. Cu toate acestea, in cursul zilei de ieri, purtatorul de cuvant al Partidului National Liberal, Eugen Nicolaescu, ne-a declarat ca liberalii nu ar fi primit inca nici o invitatie oficiala. Nicolaescu a mai spus ca premierul Calin Popescu Tariceanu, presedintele PNL, are un program extrem de incarcat la sfarsitul acestei saptamani (vineri si saambata, in special), urmand sa se deplaseze la Congresul ELDR (European Liberal Democrat and Reform Party – organizatia liberalilor europeni) de la Bratislava.
Tot in weekend, mai multi membri importanti ai Biroului Permanent Central (BPC) al PNL – vicepresedintele Gheorghe Flutur, secretarul general Dan Motreanu si ministrul Bogdan Olteanu – se vor afla in teritoriu pentru a supraveghea alegerile din filiale. Din aceasta cauza, ne-au declarat surse din PNL, ieri seara, liberalii urma sa ia in discutie o cerere de amanare a consultarilor care sa fie trimisa la Cotroceni.
Eugen Nicolaescu ne-a declarat ieri ca este sigur ca va fi gasita o solutie care sa convina atat presedintelui Basescu, cat si PNL. -Sunt convins ca presedintele va lua in calcul programul incarcat al premierului Tariceanu si va face programarea consultarilor astfel incat sa convina ambelor parti-, a spus el.
Sursele de la Cotroceni ne-au comunicat ca este posibil ca purtatorul de cuvant al PNL sa nu fi fost informat despre faptul ca invitatia oficiala a fost primita la partid. Problema ridicata de liberali, privind armonizarea programului partidului cu cel al presedintelui, pentru consultari, a fost analizata la Cotroceni si se pare ca se ia serios in calcul varianta ca presedintele Traian Basescu sa aiba o intalnire cu liderii PNL vineri.
Premierul Calin Popescu Tariceanu a participat, luni seara, la o emisiune pe postul public de televiziune, moderata de sefa departamentului Stiri, Rodica Culcer. Raspunzand la intrebarea daca nu ar fi preferat ca seful statului sa il fi consultat, inainte sa lanseze ideea parlamentului unicameral, premierul a afirmat, cu o doza de suparare in voce: -Ba da!-. In continuare, raspunzand la intrebarea de ce nu a avut loc aceasta consultare, premierul i-a trimis pe cei care vor un raspuns la presedinte. El a precizat ca ultima discutie cu presedintele Basescu a avut loc inainte de plecarea acestuia in Statele Unite. La intoarcerea lui Basescu din SUA, a mai spus Tariceanu, el se afla intr-o serie de vizite in teritoriu si nu s-a putut intalni cu acesta, pentru discutii.
Premierul considera, oricum, ca tema organizarii parlamentului nu este una prioritara. -In acest moment, cand Romania trebuie sa faca eforturi consistente comune pentru integrare, noi stam si dezbatem problema parlamentului unicameral-, l-a -intepat- el pe Basescu. -Avem o problema mult mai complicata cu indeplinirea angajamentelor de aderare si vad ca eforturile noastre se concentreaza pe o problema care nu tine de ce trebuie sa facem si pentru care vom fi judecati. Cum sa fie raportul Comisiei Europene pozitiv cand or sa vada ca noi avem tot felul de alte preocupari decat cea principala?-, a intrebat premierul, cu acelasi ton usor acuzator.
In ciuda supararii din voce, premierul a negat existenta unui conflict intre Cotroceni si Palatul Victoria, spunand ca este vorba de o perceptie creata mai mult de presa, care are nevoie de subiecte pentru a se vinde. Tariceanu a spus ca intr-un sistem constitutional consolidat controlul executivului si criticul acestuia este parlamentul. -Este dreptul presedintelui de a exprima opinii, dupa cum, vreau sa subliniez, este si dreptul primului-ministru al Romaniei de a avea propriile opinii. De aici, nu trebuie sa se inteleaga ca exista neaparat neintelegeri-, a descris el relatia cu presedintele Basescu.
PNL nu mai refuza ideea unei Camere unice
Pozitia exprimata de presedintele PNL privitoare la ideea presedintelui Traian Basescu a devenit, asa cum anticipam, mai flexibila. Daca acum cateva zile, Tariceanu refuza ferm aceasta ipoteza, in emisiunea de luni seara el a raspuns, cu multa diplomatie, ca liberalii nu au discutat inca pe aceasta tema si ca nu este obligatoriu sa o discute inainte de intalnirea cu seful statului, cand acesta poate sa-si expuna argumentele.
Cu toate acestea, premierul a reiterat si teza sustinuta anterior de PNL, privind problema in disputa, spunand ca inca din 1990 liberalii s-au pronuntat in favoarea unui sistem parlamentar bicameral, cu precizarea ca doresc un sistem in care atributiile Camerelor sa fie bine definite, distincte si clare.
Premierul i-o ia inainte presedintelui
Premierul Tariceanu a facut ieri seara un gest surprinzator, devansandu-l pe seful statului. El i-a invitat pe liderii partidelor parlamentare la consultari, joi dimineata, pentru a-i informa asupra masurilor adoptate in procesul de aderare, dar si pentru a gasi o modalitate de deblocare a procesului legislativ. -Ma astept la minima receptivitate necesara pentru indeplinirea unui tel national. Interesele personale trebuie puse pe planul secund, iar in parlament trebuie sa se accepte principiul ca majoritatea decide, pentru a se depasi cat mai repede momentul de criza in care se afla legislativul-, a declarat Tariceanu.