Febra CNSAS a pus stapanire totala si pe social-democrati. Ramasi in urma cu declaratiile critice despre dosariada, social-democratii s-au gandit sa recupereze ieri si au scos pe banda rulanta aprecieri despre conducerea CNSAS si despre serviciile secrete. Aflat in inima Moldovei, la Iasi, presedintele PSD, Mircea Geoana, a aruncat inca o data semne de intrebare asupra isteriei, dupa cum o numeste el, provocate de deconspirarile din ultima vreme. Sustinand din Capitala declaratiile sefului formatiunii, liderii PSD Bucuresti au venit cu idei in legatura cu modificarea ordonantei CNSAS.
Geoana ar vrea sa se vorbeasca despre Hayssam
In timpul unei vizite la Iasi, Mircea Geoana a considerat ca e momentul potrivit sa isi verse amarul provocat de faptul ca atentia opiniei publice este indreptata catre CNSAS si deconspirarea dosarelor Securitatii. -Nu s-a mai vorbit o clipa de Omar Hayssam. E ciudat. Mi se pare la fel de preocupant ca in aceasta perioada nu mai discuta nimeni despre problemele socio-economice ale tarii-, a spus Geoana, facand referire la raportul decisiv de tara intocmit de Comisia Europeana care ne paste in septembrie. Liderul social-democrat si-a exprimat ingrijorarea in legatura cu dezvaluirile facute de CNSAS. -Tot mai multi dintre cei care s-au erijat in simbolul moralitatii se afla acum intr-o imensa criza de moralitate politica-, a spus Geoana. Acesta a lasat sa se inteleaga ca intreaga tevatura iscata de dosarele de Securitate este de fapt rezultatul unui nou duel dintre Palatul Victoria si Palatul Cotroceni. -Vreau sa va spun ca nu a existat niciun fel de presiune in acest proces (n.r. – dosariada). De ce acum? Pentru ca s-a dorit deturnarea atentiei publice de la alte probleme-, a incheiat liderul PSD.
Cu politie politica si ierarhizarea pacatelor
Presedintele PSD Bucuresti, Sorin Oprescu, a incercat si el sa vina ieri cu o noua idee. Prins in moda modificarii Legii CNSAS, acesta a cerut redefinirea conceptului de politie politica, pentru a fi evitata vina colectiva. -Consideram ca legea trebuie modificata, iar membrii CNSAS sa hotarasca ce dosare se dau publicitatii. Daca tot am deschis Cutia Pandorei, daca tot au inceput sa iasa toate aceste mizerii, atunci sa iasa acum-, a spus liderul PSD Bucuresti, care a explicat ca trebuie facuta o distinctie intre persoanele care au semnat benevol angajamente cu Securitatea si cei care s-au rezumat la intocmirea unor note de serviciu. Luand apararea celor din categoria a doua, Oprescu a sustinut ca -vina colectiva- trebuie preintampinata, pentru ca exista cazuri in care demnitarii comunisti redactau note de serviciu catre superiorii ierarhici, iar notele respective au ajuns pe masa Securitatii fara cunostinta lor. -Notele de serviciu au ajuns, daca institutia era de interes national, si la Securitate. Trebuie vazut foarte clar cine are angajament. Una este nota de serviciu, unul este angajamentul, unul este numele de cod, numele de acoperire s.a.m.d.-, a mai spus Oprescu. Intrebat care au fost relatiile sale cu Securitatea, pesedistul a dezvaluit ca a primit de la CNSAS, dupa analiza facuta pe noile dosare, al patrulea certificat care intareste ca nu a facut politie politica, dar nu a exclus posibilitatea ca in cadrul formatiunii sale sa existe fosti securisti. -Dumneavoastra credeti ca in partidul asta sunt numai ingerii de pe dric?-, a intrebat, ironic, Oprescu.
Cum trebuia sa sublinieze interesul partidului in legatura cu problemele actuale, liderul pesedistilor din Capitala a reiterat o initiativa a senatorului PSD Serban Nicolae care -doreste sa se spuna clar intr-o lege ca cine are dosare sau informatii despre o persoana publica (n.r. – care a colaborat cu Securitatea) si nu le face publice intr-un anumit timp isi va primi pedeapsa-.
Tot din categoria serviciilor secrete
Daca tot a intrat in labirintul serviciilor secrete si Securitatii, Oprescu s-a gandit sa dea de lucru Comisiei parlamentare de control al activitatii SRI. Acesta a anuntat ieri ca ar fi interesant ca aceasta comisie sa cerceteze daca PIN, partidul lui Cozmin Gusa, este finantat de serviciile secrete. -Ar fi, probabil, o tema interesanta, chiar acum, in timpul dezbaterii publice a dosariadei, pentru Comisia parlamentara de control a SRI. In mod sigur, o sa cerem acest lucru-, a declarat Oprescu. Acesta a recunoscut ca afirmatiile sale s-au inspirat in principal de la motivele invocate de fostul vicepresedinte PIN, deputatul Aurelian Pavelescu, atunci cand a parasit formatiunea lui Gusa. Pavelescu, ajuns intre timp in sanul PPCD (PNŢCD), si-a motivat politic plecarea din PIN, spunand ca acest partid este finantat de servicii secrete.
Gusa vede legaturi intre Oprescu si servicii
Liderul PIN, Cozmin Gusa, s-a aparat de acuzatiile pesediste cu un nou atac. Acesta l-a acuzat pe Sorin Oprescu ca ar avea legaturi cu Securitatea cel putin prin tatal sau, un important ofiter DSS. -N-am nicio legatura cu serviciile, dar primesc informatii prin posta sau pe sms, pe care le verific si se dovedesc adevarate. Obsesia lui Sorin Oprescu cu Securitatea este una normala, pentru ca este fiul unui important ofiter al Securitatii-, a spus Gusa, precizand ca nu ar fi mirat nici daca s-ar demonstra ca seful PSD Bucuresti ar avea si un -alt tip- de legaturi cu Securitatea. In plus, Gusa a tinut sa se justifice in legatura cu modul in care este finantat partidul sau. -Finantarea este realizata de membrii sai, in frunte cu presedintele formatiunii-, a adaugat liderul PIN.