Home Politic Liderii sindicali – vamesii banului politic

Liderii sindicali – vamesii banului politic

DISTRIBUIŢI

Generosi din fire, deputatii au decis ca orice demnitar poate fi si lider de sindicat si viceversa. Noua lege a sindicatelor, votata fara emotii, nu mai prevede nici un fel de incompatibilitate intre pozitia de lider de sindicat si cea de demnitar roman. Acest vot i-a dat sperante noi deputatului Ioan Radoi, care este si lider al sindicatelor din Metrou, motiv pentru care a apreciat ca sindicalismul si politica reprezinta -o combinatie perfecta- pentru interesele salariatilor. Radoi crede ca nici macar la acest capitol nu suntem noi primii: -Nu noi am inventat conceptul de sindicalism si politica, care are succes in Anglia, America, in tarile nordice si in alte state europene-, s-a aparat Radoi. Argumentele sale nu l-au convins insa pe liderul de la Cartel Alfa, Bogdan Hossu, care sustine ca aceasta lege nu este altceva decat o -incercare de politizare a miscarii sindicale, mai ales daca facem legatura cu infiintarea unor organizatii ale PSD in diferite ramuri, precum invatamantul-.

Ioan Radoi nu este singurul lider de sindicat cu blazon politic. Dumitru Chirita, Pavel Todoran continua sa conduca diferite organizatii sindicale din fotoliile de parlamentari PSD. Lista continua cu deputatul pesedist Minica Boaja, vicepresedinte la CNSLR-Fratia, Ioan Andrei, liderul sindicatelor din telecomunicatii si, bineinteles, deputat PSD, dar si cu consilierii locali Ioan Victor Stan si Hristache Bogatu, care pastoresc peste soferii tarii, inregimentati in sindicate.

In marinimia lor, deputatii au deschis poarta oricarui politician spre lumea sindicala si viceversa. Sindicalistii-parlamentari pot dormi linistiti, pentru ca, potrivit noii Legi a sindicatelor, varianta Camera Deputatilor, nimeni nu-i va pune sa aleaga intre manoasele afaceri sindicale si fotoliul din Parlament.

Daca pentru liderul sindicalistilor de la Metrou, actual deputat PSD de Giurgiu, sindicalismul si politica reprezinta -combinatia perfecta-, pentru presedintele Cartelului Alfa, Bogdan Hossu, aceasta situatie este o combinatie mortala pentru interesele salariatilor.

Radoi nu este insa o pasare rara in politica romaneasca, mai multi deputati PSD fiind -botezati- anterior in -apele sindicale-.

Argumentele lui Radoi…

Sindicalismul si politica reprezinta -combinatia perfecta- pentru a rezolva problemele salariatilor, liderul sindical avand posibilitatea ca, pe langa elementele legale care i-au fost pana acum la indemana, sa-si foloseasca si influenta in sfera politicului pentru luarea unor decizii favorabile salariatilor, a declarat ieri cu seninatate Ioan Radoi – deputat PSD si lider al Uniunii Sindicatelor Libere de la Metrou.

-Cat de utila va fi pe viitor aceasta dubla calitate de lider de sindicat si parlamentar nu va pot spune. Personal, pentru organizatia pe care o reprezint, cred ca prezenta mea in parlament este un avantaj. Nu m-am dus acolo pentru ca asa a vrut Radoi, ci printr-o decizie a congresului sindicatului, iar in aceasta calitate am incercat sa rezolv problemele salariatilor de la metrou-, a adaugat Ioan Radoi.

Liderul sindicatului de la metrou apreciaza, de asemenea, ca -vocile care contesta acest amendament- apartin celor care au semnat documentul comun prin care cele cinci confederatii sindicale reprezentative la nivel national si-au declarat sustinerea fata de noua lege a sindicatelor. -Nu noi am inventat conceptul de sindicalism si politica, care are succes in America, Anglia, in tarile nordice si in alte state europene-, se apara Radoi, precizand ca a ales PSD din motive de ideologie social-democrata.

…si contraargumentele lui Hossu

Reprezentantii Cartelului Alfa au insa alte opinii. -Este o incercare de politizare a miscarii sindicale, mai ales daca facem legatura cu infiintarea unor organizatii ale PSD in diferite ramuri, precum in invatamant-, a declarat Bogdan Iuliu Hossu, presedintele Cartelului Alfa.

Potrivit lui Hossu, cei trei deputati PSD (Ioan Radoi, Dumitru Chirita si Pavel Todoran) care sunt concomitent si lideri sindicali -au valoare pentru partid numai atata vreme cat au si functii in sindicate care, altfel, ar putea ridica probleme guvernarii-.

De asemenea, Bogdan Hossu neaga faptul ca reprezentantii confederatiilor nationale si-ar fi dat acceptul cu privire la compatibilitatea calitatii de parlamentar cu cea de lider sindical, adaugand ca organizatia pe care o reprezinta sustine delimitarea clara intre sindicalism si politica. -Spre deosebire de alte confederatii, nici un militant al Cartelului Alfa nu si-a prezentat adeziunea politica fata de vreun partid, nici in legislatura actuala si nici in cea care a trecut-, a mai afirmat Bogdan Hossu.

Legea 54/1991 a sindicatelor (aflata inca in vigoare) prevede ca sindicatele sunt organizatii fara caracter politic, independente fata de organele statului, fata de partide si fata de orice alte structuri. Potrivit articolului 5 din acelasi act normativ, persoanele care -detin functii de conducere sau care implica exercitarea autoritatii de stat in aparatul parlamentului, guvernului, ministerelor, altor organe centrale, ale administratiei de stat, prefecturilor, primariilor (…) nu se pot constitui in sindicate-.

Lista continua

In afara de Radoi (fost vicepresedinte al BNS), alti deputati – proveniti din BNS si respectiv CNSLR-Fratia, alesi tot pe listele PSD – indeplinesc in continuare functii de conducere in structurile sindicale. Astfel, alesul PSD, Dumitru Chirita, ii pastoreste in continuare pe sindicalistii din domeniul distributiei energetice, iar Pavel Todoran este in continuare copresedinte la Federatia Sindicatelor Termoelectrica. Deputatul PSD Minica Boaja este si vicepresedinte al CNSLR-Fratia, in timp ce Ioan Andrei (lider al sindicatelor din telecomunicatii) este si deputat PSD. Totodata, Vasile Savu (lider al sindicatelor miniere din Valea Jiului) a castigat un fotoliu de deputat din partea unei organizatii a macedonenilor slavi din Romania.

O serie de alti lideri sindicali ocupa concomitent fotolii de consilieri locali si posturi de conducere in sindicate. Astfel, Ioan Victor Stan (lider al soferilor) este consilier municipal in Capitala, iar Hristache Bogatu (vicelider al Conventiei Nationale a Transportatorilor) este consilier PSD la Galati.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.