Home Politic Listele pentru parlament incing spiritele liberalilor

Listele pentru parlament incing spiritele liberalilor

DISTRIBUIŢI

Liberalii au depasit faza analizei rezultatelor alegerilor locale si au inceput sa se pregateasca pentru scrutinul general din toamna, demarand procesul de selectare a candidatilor la un fotoliu de parlamentar, in baza criteriilor stabilite de catre Delegatia Permanenta a partidului in urma cu doua saptamani. Spre deosebire de colegii lor de Alianta, democratii, cu care vor merge pe liste comune, membrii PNL s-au grabit sa-si depuna candidaturile la centru. Desi procesul presupune parcurgerea mai multor etape pentru definitivarea listelor, tensiunile au inceput deja sa apara in unele organizatii judetene, unde liderii locali isi disputa primul loc la una dintre camerele forului legislativ. In aceasta situatie se afla organizatia Vrancea, insa cei implicati neaga ca ar exista unele conflicte si pun totul pe seama concurentei firesti din interiorul partidului. Nemultumiri ar putea sa apara si in filialele care au obtinut la alegerile locale un scor mai mic decat media pe tara, respectiv 18,2%. Este vorba despre 14 organizatii care au pierdut astfel dreptul de a desemna candidatul pe primul loc la Camera Deputatilor, urmand ca acesta sa fie impus de conducerea centrala a PNL.

-Unde-s multi, si ideile sunt multe-

Liberalii din Vrancea s-au impartit in doua tabere care s-au razboit chiar in prezenta presedintelui PNL, Theodor Stolojan. Scandalul dintre deputatul Nini Sapunaru si liderul organizatiei judetene, Corneliu Momanu, s-a derulat in spatele usilor deschise, motivul disputei fiind primul loc pe listele pentru Camera Deputatilor. Desi s-au certat aproape ca la usa cortului in sediul PNL Vrancea, de fata cu Stolojan, liberalii neaga ca ar exista tensiuni in sanul partidului. De altfel, vizita presedintelui PNL, Theodor Stolojan, a confirmat informatiile legate de tensiunile dintre cele doua tabere, liderul PNL recunoscand ca sunt anumite probleme in filiala vranceana a partidului. Pe de alta parte, presedintele PNL Vrancea, Corneliu Momanu, si deputatul Nini Sapunaru au refuzat sa spuna ca intre ei ar fi aparut un conflict, limitandu-se la a declara ca, la nivelul filialei, exista anumite divergente de opinii. -A fost o sedinta interna. Este posibil ca maine sa ne stabilim candidaturile pentru parlament. Nu este nici un conflict intre mine si domnul Sapunaru. Sigur, mai sunt unele pareri diferite, unde-s multi, si ideile sunt multe-, a declarat presedintele PNL Vrancea, Corneliu Momanu. El a mai spus ca, incepand de saptamana viitoare, PNL Vrancea -va tura motoarele-, asa cum le-a -recomandat- Stolojan.

No comment

Deputatul Nini Sapunaru a fost mai zgarcit in marturisiri, negand sec ca ar exista tensiuni in sanul partidului. -Nu pot sa spun nimic. Sedinta de astazi (n.r. – luni) a fost o sedinta legata de treburile interne ale organizatiei-, a declarat Nini Sapunaru. Pentru un loc in Camera Deputatilor s-au inscris in cursa opt liberali, dintre care fac parte Corneliu Momanu si deputatul Nini Sapunaru. Potrivit unei intelegeri incheiate in urma unui conflict inainte de alegerile locale, Corneliu Momanu trebuia sprijinit pentru obtinerea functiei de presedinte al CJ, in timp ce Nini Sapunaru ar fi urmat sa candideze pentru un nou mandat de deputat. Cum Momanu a ramas simplu consilier judetean, el revendica primul loc la Camera Deputatilor. Purtatorul de cuvant al PNL, Eugen Nicolaescu, a recunoscut si el ca exista unele divergente la Vrancea, dar a precizat ca, potrivit estimarilor, liberalii au doua locuri eligibile in Vrancea, astfel incat cearta dintre cei doi ar fi inutila.

Selectia abia a inceput

Dosarele depuse de candidati au fost studiate zilele acestea de comisiile de specialitate ale partidului, iar rezultatul selectiei si clasamentul pe liste va fi comunicat azi, cei vizati avand posibilitatea depunerii de contestatii. Birourile Permanente Judetene vor fi convocate la sfarsitul acestei saptamani pentru a da votul politic asupra listelor, acestea fiind apoi supuse validarii comitetelor judetene. Ultimul cuvant apartine Delegatiei Permanente, programata pe data de 7 august. Ialomita, Bihor, Satu Mare, Bacau, Arges, Arad, Dambovita, Galati, Timis, Bistrita Nasaud, Cluj, Salaj, Dolj si Sibiu sunt cele 14 organizatii care au obtinut rezultate mai slabe si in cazul carora primul loc pentru Camera Deputatilor va fi impus de la centru. Liberalii mizeaza pe faptul ca, spre exemplu, la Camera Deputatilor vor avea circa 90-100 de locuri eligibile fata de 30 de parlamentari cat au avut in aceasta legislatura. In aceste conditii, pe langa parlamentarii de cariera, precum Mona Musca, Calin Popescu Tariceanu sau Crin Antonescu, PNL va scoate in fata multe figuri noi: Adrian Cioroianu, Cristian Boureanu, Bogdan Olteanu, Dan Motreanu, Raluca Tatarcan, Cristian Busoi, Mihai Vociu, Ionut Popescu. De altfel, candidatii intre 30-40 de ani primesc un bonus de 20 de puncte din cele 600 cate trebuie sa adune un aspirant la postul de parlamentar. Potrivit criteriilor stabilite de Delegatia Permanenta, 200 de puncte vor fi acordate pentru activitatea politica (in parlament, in administratia locala sau in partid), 100 de puncte pentru programul politic, alte 100 de puncte pentru CV, iar alte 200 de puncte reprezinta votul politic al filialelor.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.