Până mai ieri l-am criticat aspru pe Liviu Pop: că e agramat, că nu cunoaște codul penal, că nu deosebește ordonanța de urgență de cea de guvern dar acum chiar mi-e milă de el. Pop a căzut într-o capcană în care cad fraierii. Cineva i-a trimis corespondența între ministrul Muncii și șeful Cartel Alfa, Bogdan Hossu și el, în loc s-o scurgă la presă „pe surse” cum ar face premianții, a făcut rapid o declarație de presă prin care a divulgat corespondența celor doi. Conform Noului Cod Penal, aceasta reprezintă infracțiunea de violarea secretului corespondenţei și se pedepsește cu închisoarea. Iar acum ceea ce-i și mai grav pentru el: acțiunea penală se pune în mișcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate. Care sunt două, cum s-ar exprima Pop în aproximativa sa limbă română.
Ce a divulgat Liviu Pop
„De mai bine de jumătate de an ni se aruncă în ochi marota tehnocrației și a Guvernului de specialiști. Dar, în spatele acestei perdele de fum, de multe ori nu există nicio urmă de tehnocrație, de expertiză, de profesionalism sau mai grav de onoare. Există doar interese dubioase îmbrăcate elegant. Ultimul episod care readuce la lumină adevărata față a ‘specialiștilor’ s-a petrecut nu mai târziu de zilele trecute și privește modul în care tehnocratul Dragoș Pîslaru și președintele Cartel Alfa Bogdan Hossu, s-au înțeles pe șest cu privire la conținutul OUG pentru modificarea și completarea Legii nr. 248/2013. Mărturie stau schimburile de e-mailuri pe care vi le supun atenției alături de această scurtă declarație de presă.
Cu toate că domnul Hossu era prins cu treburi de familie la o nuntă la
Clinceni, așa cum se poate vedea în corespondența alăturată, a găsit totuși soluții pentru a trasa indicații precise cu privire la formatul Ordonanței de Urgență pentru modificarea și completarea Legii nr.248/2013 privind organizarea și funcționarea Consiliului Economic și Social, republicată, cu modificările și completările ulterioare aprobată de Guvern în această săptămână.
Domnul Hossu nu s-a sfiit să-i traseze ordine domnului Pîslaru, privind ziua și ora la care Proiectul OUG să fie pus pe ordinea de zi a Comisiei de Dialog Social din cadrul Ministerului Muncii, precum și data la care să fie introdus și aprobat în Guvernul României.
‘Îmi cer scuze pentru întârzierea răspunsului, dar eram la o nuntă în Clinceni și a trebuit să revin la birou pentru consultarea text lege. (…) Vă sugerez ca dl. Prim Ministru să îi fie prezentată NUMAI o singură variantă (…) Proiectul OUG să fie introdus mâine în CDS a Ministerului Muncii (…) Dacă este cazul se poate amâna până la ora 14.00 CDS, astfel încât să existe posibilitatea consultării dl. Prim Ministru; Marți 28 iunie 2016 să fie dat spre consultare CES; Miercuri 29 iunie 2016 introdus și aprobat în Guvernul României’, scrie domnul Hossu într-unul dintre e-mailuri.”, a glăsuit Liviu Pop
Ce prevede Codul Penal
Art. 302. – Violarea secretului corespondenţei
(1) Deschiderea, sustragerea, distrugerea sau reţinerea, fără drept, a unei corespondenţe adresate altuia, precum şi divulgarea fără drept a conţinutului unei asemenea corespondenţe, chiar atunci când aceasta a fost trimisă deschisă ori a fost deschisă din greşeală, se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.
(2) Interceptarea, fără drept, a unei convorbiri sau a unei comunicări efectuate prin telefon sau prin orice mijloc electronic de comunicaţii se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
(3) Dacă faptele prevăzute în alin. (1) şi alin. (2) au fost săvârşite de un funcţionar public care are obligaţia legală de a respecta secretul profesional şi confidenţialitatea informaţiilor la care are acces, pedeapsa este închisoarea de la unu la 5 ani şi interzicerea unor drepturi.
(4) Divulgarea, difuzarea, prezentarea sau transmiterea, către o altă persoană sau către public, fără drept, a conţinutului unei convorbiri sau comunicări interceptate, chiar în cazul în care făptuitorul a luat cunoştinţă de aceasta din greşeală sau din întâmplare, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.
(5) Nu constituie infracţiune fapta săvârşită:
a) dacă făptuitorul surprinde săvârşirea unei infracţiuni sau contribuie la dovedirea săvârşirii unei infracţiuni;
b) dacă surprinde fapte de interes public, care au semnificaţie pentru viaţa comunităţii şi a căror divulgare prezintă avantaje publice mai mari decât prejudiciul produs persoanei vătămate.
(6) Acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate.
Acest articol este proprietatea CURENTUL și este protejat de legea drepturilor de autor. Orice preluare a conținutului se poate face doar în limita a 500 de semne, cu citarea sursei și cu link către pagina acestui articol.