Cel mai slab ministru al Sănătății pe care l-a avut România este de departe Dorel Bodog. Și dacă faptul că se exprimă ca un brancardier nu era de ajuns, în ședința de guvern, Bodog și-a arătat și măsura autosuficienței. Vă prezentăm dialogul dintre premier și ministrul Sănătății în care Bodog anunță cum continuă el debirocratizarea actului medical. Să mori de râs, nu alta! Poate a vrut să spună rebirocratizarea actului medical dar nu a ținut minte exact termenul.
Mihai Tudose: Şi, în sfârşit, o veste bună de la Ministerul Sănătăţii, care a reuşit ca în cinci luni jumate, de când am vorbit prima dată, să rezolve o treabă: concediile şi indemnizații de asigurări sociale /…/ de sănătate.
Florian Bodog: Da, domnule prim-ministru, vă mulţumesc. Continuăm procesul de debirocratizare a actului medical. Acesta va fi debirocratizat şi prin noul contract-cadru de acordare a asistenței medicale. În ordonanța de urgenţă, pe care o avem astăzi, am reglementat majorarea limitei de vârstă de la 7 la 16 ani pentru copiii ai căror părinți beneficiază de dreptul de concediu medical şi de indemnizația de îngrijire a copilului bolnav. De asemenea, am clarificat lista afecțiunilor grave pentru care se acordă acest concediu medical şi am clarificat modalitatea de transmitere a documentelor pentru părinţii care însoțesc copiii la tratament în spitale din Uniunea Europeană sau din străinătate.
Mihai Tudose: /…/ patru luni de când am vorbit, nu?
Florian Bodog: Da, am elaborat această…
Mihai Tudose: Înţeleg că or să continue demersurile debirocratizare. Dacă direcţia e bună, nu vreți să accelerați un pic?
Florian Bodog: Accelerăm, domnule prim-ministru. Aşa cum ştiţi, noi am elaborat acest proiect de act normativ, doar că…
Mihai Tudose: Bun, am înţeles /…/
Florina Bodog: Da.
Mihai Tudose: Cu imunoglobulina?
Florian Bodog: Astă-noapte, la ora 23:35, a aterizat pe aeroportul din Bucureşti. (n.r. flacoanele de imunoglobulină). Azi-dimineaţă a fost preluată de către Unifarm şi am fost informat de către Compania Naţională Unifarm că au început distribuirea în spitalele unde e nevoie de ea, pentru al doilea tip de imunoglobulină. Celelalte 2000 de flacoane, pentru cazurile urgente, pentru cazurile de terapie intensivă sunt deja în spitale. În același timp, avem pe ordinea de zi ordonanţa de urgenţă care reglementează taxa clawback pentru derivatele de sânge – o avem astăzi pe ordinea de zi. Mulțumesc.”, a conchis mândru de sine Bodog. În timp ce medicii mințiți cu „creșterea salariilor la nivelul din vest” sunt sufocați de neputința de a-și ajuta pacienții și de hărtiile pe care sunt obligați să le completeze. Iar de a trăi la un standard corespunzător nivelului lor de pregătire nici nu mai visează.
Vezi Aici textul ordonanței.
Citește și Logica de fier a lui Bodog: teza mea de doctorat nu e plagiată, a fost scrisă toată cu mâna