Parlamentul moldovean nu a putut lua ieri la cunostinta motivele expulzarii atasatului militar roman, deoarece Ministerul de Externe al Republicii Moldova nu a prezentat dovezile care au stat la baza acestei actiuni, asa cum solicitase fostul premier Dumitru Braghis.
Refuzul MAE ar putea insemna ca asemenea dovezi nu exista sau ca decizia are la baza motivatii obscure, a declarat Dumitru Braghis, vizibil nemultumit de aceasta amanare.
El a mai precizat ca, daca seful diplomatiei moldovene a fost luat prin surprindere si nu poate prezenta deputatilor o informare exhaustiva, acest lucru denota faptul ca decizia expulzarii, de o responsabilitate extrema, a luat-o o singura persoana, pe care Braghis nu a nominalizat-o, dar a dat de inteles ca se refera la presedintele Voronin.
In timp ce parlamentarii comunisti ii puneau cu botul pe labe pe colegii lor din Opozitie, Parlamentul European adopta ieri, la solicitarea Partidului Popular European, o rezolutie in care se face apel la Guvernul si la Parlamentul de la Chisinau pentru -a se abtine de la decizii care ar pune in pericol stabilitatea sociala si politica in tara-, condamnand totodata incercarile puterii comuniste de a suprima opozitia crestin-democrata.
Ridicarea imunitatii – sub presiunea strazii
Discutarea in Comisia juridica a Parlamentului a cererii Procuraturii privind ridicarea imunitatii parlamentarilor crestin-democrati a fost insotita de protestele a aproximativ 50 de manifestanti adunati in fata Parlamentului din Chisinau. Sedinta a fost intrerupta si s-a incercat un dialog cu manifestantii, pentru ca decizia Comisiei sa nu fie luata -sub presiune-, dupa cu afirma deputatul Mihail Plamadeala. Chiar daca la ora inchiderii editiei Comisia nu daduse inca verdictul, nimeni nu se astepta ca acesta sa fie in favoarea deputatilor crestin-democrati, in conditiile unei dominari absolute in Parlament a comunistilor.