Home Politic Maghiarii din Mures se unesc in asociatii ca sa atraga banii UE

Maghiarii din Mures se unesc in asociatii ca sa atraga banii UE

DISTRIBUIŢI

-Uniunea pentru Ţinutul Secuiesc-, idee lansata in toamna acestui an la Miercurea-Ciuc de alesii locali UDMR din localitatile cuprinse in Ţinutul Secuiesc, atrage ca un magnet localitatile cu populatie majoritar maghiara din judetul Mures. Scopul declarat al asocierii este atragerea de fonduri prin proiecte comune, insa pentru romanii din zona este un nou semnal de alarma referitor la pretentiile autonomiste ale maghiarimii din zona. Presedintele CJ Mures, Lokodi Edita Emoke, spune ca toate localitatile cu primari UDMR si cu populatie majoritar maghiara vor intra in asociere, pentru a putea ulterior sa atraga fonduri structurale in zona. -De ce deranjeaza asa de tare aceasta asociatie? Pe cine intereseaza cum se numeste, ca doar nu o sa vina ungurii sa ia Ardealul, si nici Moldova sau Ţara Romaneasca-, spune Lokodi Edita Emoke, potrivit careia UE va da mai usor bani unor asociatii mari, decat unor localitati separate, pentru proiecte individuale.

Implicarea presedintelui CJ Mures, Lokodi Edita Emoke, in constituirea acestei asocieri produce insa si o mai mare nemultumire. Unul dintre cei mai inversunati adversari ai acestei asociatii pare a fi primarul de la Targu-Mures, Dorin Florea (foto), liderul PD Mures. Acesta a avertizat deja de mai multe ori ca nu este de acord ca municipiul Targu-Mures sa fie inclus in sfera Ţinutului Secuiesc. -Eu i-am facut o sesizare doamnei, sa termine odata cu Ţinutul Secuiesc-, spune Florea, care crede ca presedinta CJ Mures ar trebui sanctionata pentru ca sustine acest demers. Mai mult, primarul de la Targu-Mures ameninta ca va face la randul lui o asociatie Pro Dacia si spune ca -asta cu Ţinutul Secuiesc e o sfidare-.

Totusi, alti primari din judet spun ca vor adera la Asociatie. -Nu cred ca o sa deranjeze pe cineva asociatia. Deranjeaza doar ca se numeste <a Ţinutului Secuiesc>. Daca s-ar fi numit Gulasul Ardelenesc, sigur nu ar fi deranjat pe nimeni-, spune primarul din Sangeorgiu de Mures, Vizi Iosif, care a anuntat ca in sedinta CL de astazi va supune spre aprobare proiectul de hotarare referitor la intrarea localitatii in aceasta asociere. Astfel, este de asteptat ca cel putin jumatate din localitatile din Mures sa adere la aceasta forma de asociere, dupa care se va trece la elaborarea unei strategii comune de dezvoltare economica si culturala a acestora, alaturi de localitati din Harghita si Covasna. Pentru romani, acest demers este insa sinonim cu pregatirea maghiarilor din zona pentru obtinerea autonomiei teritoriale pe criterii etnice.

Referendum pentru autonomie

In paralel cu actiunea maghiarilor din Mures, in judetul Covasna inca un consiliu local, cel din localitatea Ghidfalau, a aprobat hotararea privind organizarea unui referendum privind autonomia teritoriala. -Eu personal sprijin ideea organizarii unui referendum privind autonomia Ţinutului Secuiesc si, din acest motiv, am decis sa inaintez spre aprobare acest proiect de hotarare. Nu cred ca se va organiza in acest an. Acum doar s-a decis ca suntem de acord si urmeaza sa stabilim detaliile-, a spus primarul comunei Ghidfalau, Berde Jozsef. Conducerea Consiliului Judetean Covasna considera insa ca referendumul local privind autonomia teritoriala a Ţinutului Secuiesc nu se poate organiza, fiindca legile in vigoare nu permit acest lucru.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.