La aniversarea a 155 de ani de la Revolutia Maghiara, comunitatea maghiara dovedeste ca idealul numit Ungaria Mare a ramas intact. Dupa mai mult de un secol si jumatate, dupa tratate bilaterale, perspective europene globalizatoare si Constitutii care consacra unitatea statutului si inviolabilitatea granitelor, maghiarii iesiti in strada de 15 Martie pentru a sarbatori Ziua nationala a Ungariei tot si-au adus aminte cu nostalgie de Regatul Sfatului Stefan. La Targu Mures, Cluj si Miercurea Ciuc, ungurii cu cetatenie romana stransi sub egida UDMR s-au intors cu fata spre trecut si si-au reafirmat apartenenta la poporul vecin cantand Imnul national al Ungariei. -Sa purtam ca si pana acum drapelul national, sa intonam imnul si sa ne amintim impreuna de ideea de libertate, egalitate si fraternitate, dar mai ales de cei care au crezut atunci in ea: Petofi Sandor si tovarasii sai de lupta, tinerii lui martie 1848!-, i-a incurajat si presedintele UDMR, Marko Bela.
In pofida discursului unitarist al sefului UDMR, festivitatile de anul acesta nu au putut masca starea conflictuala din interiorul Uniunii. Radicalii au sarbatorit 15 Martie separat de conducerea formatiunii maghiare. Mai mult, starea tensionanta s-a extins si in afara UDMR, reformistii duelandu-se verbal si cu ministrul de externe ungar, Laszlo Kovacs, sosit special de la Budapesta la Targu Mures pentru a aniversa Ziua maghiarimii de pretutindeni.
Targu Mures: Radicalii s-au luat in bete cu Laszlo Kovacs
Targu Mures, -caminul electoral- al capilor UDMR- Marko Bela si Gyorgy Frunda a fost, sambata, punctul central al aniversarilor consacrate implinirii a 155 de ani de la revolutia ungara, data devenita si ziua nationala a Ungariei. Cei peste 5.000 de maghiari iesiti -la sarbatoare- si-au exprimat nostalgiile dupa Ungaria Sfantului Stefan alaturi de Marko Bela si de ministrul ungar al afacerilor externe, Kovacs Laszlo. Inainte de ceremonie, Marko si Kovacs au discutat tete-a-tete despre problemele comunitatii maghiare. Ei au -atacat- si spinoasa chestiune a cautarii unei solutii rezonabile privind Legea statutului maghiarilor de peste hotarele Ungariei si despre rezultatele obtinute, in urma protocolului semnat intre cele doua state. In opinia lui Marko Bela, dezideratele respective -se realizeaza printr-o munca sigura, prin modificari de lege, prin crearea unui cadru institutional-.
Dupa cum era planificat, manifestarile comemorative au debutat cu depuneri de coroane la placa memoriala a colonelului Bem, ceremonial organizat de UDMR Mures. Pentru a-si marca inca o data atitudinea disidenta fata de conducerea Uniunii, radicalii si membrii miscarii civile au depus coroane la statuia poetului revolutionar Petofi Sandor. Festivitatile au continuat apoi la Monumentul Secuilor Martiri, inchinat mai multor revolutionari maghiari spanzurati de trupele habsburgice in 1848.
In contrast cu starea de fapt din interiorul Uniunii, discursul presedintelui UDMR a avut ca laitmotiv unitatea comunitatii maghiare. -Am pornit impreuna in urma cu 13 ani, ne-am simtit impreuna dezamagiti si am inceput sa speram din nou impreuna ca va fi mai bine, am fost impreuna la bine si la rau, deci impreuna trebuie sa mergem mai departe-, a spus Marko.
Mult mai vehement, mesajul lui Kovacs Laszlo s-a transformat intr-un rechizitoriu imporiva reformistilor, caracterizand drept -lipsa de cultura- manifestarea acestora in cadrul sarbatorii de 15 martie. De altfel, si radicalii au protestat deschis fata de prezenta la aniversare a lui Kovacs Laszlo, starnind, astfel, mania diplomatului socialist de la Budapesta .
Servieta cu bucluc
Festivitatile de la Targu Mures au fost tulburate de o prezumtiva amenintare cu explozia unei bombe. SRI Mures, politistii si jandarmii mureseni s-au aflat sambata, timp de cateva zeci de minute, in alarma de gradul zero, din cauza unei serviete suspecte gasite in parcarea de langa hotelul in care este cazat ministrul ungar al afacerilor externe, Laszlo Kovacs.
In final, s-a dovedit ca incidentul nu fusese decat opera unui uituc, care isi uitase servieta cu obiecte de papetarie in parcare.
Cluj: Autodeterminarea – pe buzele manifestantilor
-Integrarea in Europa sustine in intregime forma de autodeterminare propusa la Forumul din martie-, a sustinut deputatul (radical) Vekov Karoly, la manifestatiile de la Cluj, organizate cu ocazia aceleiasi aniversari unguresti. La o zi dupa contraaniversarea pusa la punct de episcopul Laszlo Tokes, la sarbatoarea -oficiala- a comunitatii maghiare, desfasurata sub egida UDMR, au venit aproximativ o mie de persoane. Festivitatile au constat intr-o slujba religioasa oficiata la biserica reformata de pe strada Mihail Kogalniceanu, urmata de prezentarea discursurilor oficialilor prezenti si ale premierilor Romaniei si Ungariei, precum si de depuneri de coroane la placuta comemorativa Petofi Sandor.
Mesajul premierului Nastase a fost, de data aceasta, citit de subprefectul judetului Cluj, Dan Canta. -Guvernul a incercat in mod constant sa se apropie de comunitatea maghiara si a gasit in UDMR un partener serios si pragmatic, care reprezinta interesele comunitatii maghiare-, au fost cuvintele primului- ministru, reproduse de subprefect. -Trebuie sa mergem inainte impreuna, pentru a avea confortul sentimentului de acasa-, se mai arata in mesajul premierului roman.
Premierul ungar, Medgyessy Peter, a subliniat, in mesajul citit de consulul general al Ungariei la Cluj, Alfoldi Laszlo, ca ideea Uniunii Europene da o noua dimensiune raporturilor dintre maghiarii din Ungaria si cei din afara granitelor.
Senatorul UDMR de Cluj Eckstein Kovacs Peter a subliniat, la randul sau, ca -suntem in pragul integrarii europene si nu trebuie sa uitam ca maghiarii vor reprezenta o minoritate de 13 milioane de persoane intr-o populatie de 450 de milioane a Uniunii Europene-, a afirmat senatorul clujean.
Harghita: -Ungaria Mare asa a fost, asa va fi-
In Harghita, comemorarea a avut un aspect descentralizat (vorba programului UDMR). In toate localitatile in care maghiarii sunt majoritari s-au oficiat slujbe religioase, s-au depus coroane la statuile revolutionarilor pasoptisti, s-au intonat imnurile de stat ale Romaniei, Ungariei si Imnul secuiesc si s-au organizat spectacole artistice. In resedinta de judet Miercurea Ciuc, peste 1.500 de oameni au sarbatorit ziua maghiarimii de pretutindeni la statuile revolutionarilor Gal Sandor, Petofi Sandor si Nicolae Balcescu.
Pata de fundamentalism a fost reprezentata de cativa tineri care au purtat drapele cu insemnele statului ungar sau inscriptionate cu harta Ungariei mari si cu mesajul -Asa a fost, asa va fi-. In contrast cu radicalismul acestora, majoritatea locuitorilor au dovedit ca toleranta si disciplina au reusit sa castige teren in fata extremismului: pe majoritatea cladirilor institutiilor s-au arborat, unul langa celalalt, drapelele Ungariei si Romaniei.
Prefectul judetului Harghita, Mircea Dusa, a citit mesajul transmis de premierul Adrian Nastase, care ii indemna pe participanti sa depaseasca neintelegerile din trecut pentru ca romanii si maghiarii sa-si poata construi un viitor comun.
-Putem spune astazi ca au fost inlaturate cele mai importante obstacole in calea intelegerii si increderii reciproce, atat pe plan intern, cat si in ceea ce priveste relatiile dintre Romania si Ungaria-, se arata in mesajul premierului.
Senatorul UDMR Sogor Csaba, devenit celebru prin faptul ca, in urma cu peste un an, i-a indemnat pe maghiari pe 1 decembrie 2001 sa poarte banderola neagra, a spus, de data aceasta, ca -in ziua de 15 martie trebuie sa ne indreptam cu fata catre viitor-. -Din pacate, maghiarii trebuie sa lupte in continuare pentru idealurile Revolutiei de la 1848-, a adaugat Sogor Csaba.
La manifestarile de la Miercurea Ciuc a fost prezent si consilierul Ambasadei Ungariei la Bucuresti, Biro Zoltan.
Budapesta – obligata sa-si consulte vecinii in chestiunea Legii statutului
Presedintele delegatiei romane al Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei, Gheorghi Prisacaru, a anuntat, recent, ca Legea privind statutul maghiarilor va trebui modificata de autoritatile ungare cu consultarea tarilor vecine, dupa cum se arata in raportul Jurgens adoptat de Comisia juridica a APCE.
Prisacaru a adaugat ca raportul, care urmeaza sa fie dezbatut de Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei, apreciaza ca modificarea de catre Parlamentul Ungariei a Legii privind statutul maghiarilor din tarile vecine trebuie sa se efectueze prin consultarea tarilor vecine care sunt interesate si implicate in aceasta situatie.
-Nu putem fi de acord ca parlamentul ungar sa consulte doar un organism care cuprinde maghiarii din intreaga lume, fara sa fim consultati noi, tarile vecine, inainte de propunerea spre adoptare in Parlamentul Ungariei a noului proiect de lege, cu amendamentele necesare-, a afirmat Prisacaru.
In opinia sa, -legea cuprinde prevederi de extrateritorialitate si este discriminatorie cu populatia majoritara, ceea ce a determinat si preocuparea tarilor vecine Ungariei. Aceasta lege nu este in concordanta cu normele europene in materie de minoritati, recunoscute de organismele europene, in special de Consiliul Europei, dar si de OSCE, si de Uniunea Europeana-. Prisacaru a subliniat ca dezbaterea asupra acestei legi la Consiliul Europei are o natura principiala in conditiile in care trebuie asigurata respectarea reciproca a suveranitatii nationale.
-Este limpede, si raportul precizeaza, ca responsabilitatea principala in privinta minoritatilor nationale revine statului de resedinta-, a precizat reprezentantul Romaniei la APCE.