Presedintele Ion Iliescu vrea ca numele sau in cartile de istorie sa fie musai legat de deschiderea postdecembrista a Romaniei spre Moscova. In acest fel se poate explica indarjirea cu care seful statului nu pierde nici un moment pentru a sublinia importanta dezvoltarii relatiilor cu vecinul de la rasarit si mai ales necesitatea semnarii cat mai urgent a unui tratat de baza cu sora Rusia.
Presedintele roman pluseaza in declaratii
Dupa ce si-a vazut visul cu ochii si a obtinut cel de-al doilea mandat de presedinte, Ion Iliescu si-a fixat un alt tel de anvergura, semnarea Tratatului de baza cu Rusia. Intalnirea sefului statului cu ministrul de externe rus, Igor Ivanov, i-a oferit prilejul presedintelui roman sa declare ca Tratatul de baza este -practic- finalizat. Din dorinta de a-si vedea cat mai repede semnatura alaturi de Vladimir Putin pe textul tratatului, Iliescu a plusat, dand de inteles ca negocierile sunt aproape finalizate si nu se asteapta decat vizita sa la Moscova pentru a-si inscrie in palmares acest succes politic. Astfel, chiar daca Ivanov nu a facut nici o legatura intre invitatia adresata lui Iliescu de a vizita Moscova si tratat, seful statului roman s-a grabit sa afirme ca -incheierea Tratatului bilateral va presupune si o intalnire intre cei doi sefi de stat-.
Graba politica strica treaba diplomatica
Declaratiile politice ale sefului statului, preluate de toate mediile de presa, nu sunt justificate si de mersul propriu-zis al negocierilor diplomatice. Echipele de negociatori rusi si romani s-au despartit in urma cu aproape doua saptamani la Bucuresti fara sa fi ajuns la o formula comuna de compromis pe problemele fierbinti cum sunt Tezaurul sau Pactul Ribbentrop-Molotov. Desi s-a convenit ca aceste probleme spinoase pentru ambele parti sa nu faca obiectul tratatului si sa fie cuprinse intr-o declaratie separata, era de asteptat sa se anunte finalizarea tratatului in momentul finalizarii continutului declaratiei, deoarece negocierile s-au purtat la pachet. Or, dupa ultima runda de discutii, s-a anuntat doar ca dialogul este constructiv si va continua, in perioada urmatoare, la Moscova, fara se faca insa vreo referire la iminenta finalizare a negocierilor.
Iliescu recidiveaza
Presedintele Iliescu nu este la -prima abatere-. In timpul mandatului sau anteconstitutional, Iliescu a facut toate demersurile pentru incheierea unui tratat bilateral cu defuncta Uniune Sovietica si numai disparitia acesteia a facut aceasta actiune imposibila. Dorinta sa de a semna documentul se pare ca a ramas, pentru ca la scurt timp de la revenirea in functie, seful statului a anuntat, la o reuniune mai putin protocolara, ca si-ar dori ca in timpul mandatului sau sa se semneze tratatul cu Rusia, chiar cu riscul renuntarii la Tezaur. Declaratia sa a fost urmata de actiuni concrete in acest sens si de demararea negocierilor oficiale dupa vizita facuta de ministrul Mircea Geoana la Moscova. Presedintele Iliescu are sansa sa-si vada visul realizat pentru ca este foarte probabil ca tratatul sa fie semnat anul viitor, presiunile pentru bifarea acestei actiuni fiind exclusiv interne, pentru ca, de data aceasta, nici NATO si nici UE nu ne preseaza pe aceasta tema.
Opozitia vrea un tratat transparent
Liberalii sunt ingrijorati de soarta Tezaurului in cazul semnarii iminente a tratatului cu Rusia. In acest sens, presedintele PNL, Valeriu Stoica, a facut ieri un apel guvernamental, cu destinatie precisa – Ministerul Afacerilor Externe, pentru implicarea opozitiei in chestiune. Seful liberalilor a cerut consultari cu toate partidele de opozitie pentru dezvaluirea intentiilor puterii privind datele concrete ale tratatului cu Rusia, al carui text se lucreaza in culisele partidului de guvernamant. Stoica a cerut ca tratatul sa nu rateze problema Tezaurului, fiind mentionata in text sau in anexe disponibilitatea -partilor- de a o rezolva ulterior. Motivatia juridica a liderului liberal este aceea ca Tezaurul reprezinta -un drept imprescriptibil- al Romaniei.