Home Politic Maresalul -dezonorat-

Maresalul -dezonorat-

DISTRIBUIŢI

Prima statuie a Maresalului Ion Antonescu a cazut de pe soclul istoriei. Ca urmare a interzicerii, printr-o ordonanta a Guvernului, a mentinerii in locurile publice a statuilor legate de simbolurile sau manifestarile asociate cu crime sau criminali de razboi, la Piatra Neamt a fost luat, din piata din fata garii, bustul Maresalului Antonescu. Apar astfel primele consecinte ale promisiunilor facute in exterior de catre premierul Adrian Nastase fata de reconsiderarea politicii Bucurestiului in privinta memoriei lui Antonescu, Maresalul fiind invinuit de crime de razboi impotriva minoritatii evreiesti.

Bust luat pentru a fi -reconditionat-

Statuia Maresalului Ion Antonescu, aflata in piata cu acelasi nume din municipiul nemtean, a fost luata inca de miercuri de catre angajatii firmei Publiserv, firma apartinand Consiliului Local Piatra Neamt. Din primele informatii rezulta ca bustul de bronz al Maresalului urma sa ajunga la Muzeul de Istorie din oras. De fapt, statuia Maresalului a ajuns nici mai mult, nici mai putin decat in santierul societatii Publiserv sub motivul oficial al -reconditionarii-. Directorul societatii, dna Emilia Ciobanu, a declarat ca statuia a fost luata deoarece aparusera fisuri in soclu si ca acesta urmeaza sa fie reparat. -In astfel de conditii, ar fi insemnat ca in scurt timp bustul de bronz sa fie furat, pentru a fi topit, de catre tigani-, a adaugat Emilia Ciobanu. Istoria are ironiile ei.

Soclul, acoperit cu travertin, nu mai are insa nici o fisura, ci arata de-a dreptul devastat: placile de travertin au fost smulse o data cu bustul, dupa cum a disparut si placa de marmura pe care aparea numele Maresalului. Nimeni din Primaria Piatra Neamt nu confirma zvonul conform caruia, pe cai neoficiale, s-ar fi dat termen chiar -de sus- ca statuia Maresalului sa dispara, iar piata sa primeasca un alt nume. Doar viceprimarul Adriean Chirila a recunoscut pentru Mediafax ca bustul Maresalului Antonescu a fost ridicat in urma unei -dispozitii de la Bucuresti-, prin care -se cerea reabilitarea statuii, adica sa o curatam, probabil sa ii facem si un alt postament, dupa care sa o ducem intr-un muzeu. De fapt, respectiva dispozitie se referea la toate statuile Maresalului care sunt amplasate pe domeniul public-.

Bustul Maresalului Ion Antonescu din Piatra Neamt a fost sculptat in perioada 1993-1994, la initiativa organizatiei judetene Neamt a UNMRR (o organizatie a rezervistilor de razboi). Statuia a fost realizata cu contributia (sponsori sau donatii) a nu mai putin de 47 de firme foarte cunoscute din judet. Prin hotararea Consiliului Local, pe langa amplasarea statuii in parculetul din fata Garii Piatra Neamt s-a mai aprobat si denumirea de -Piata Maresal Antonescu-, pentru zona respectiva.

Trei statui in -viata-, trei in -pregatire-

In afara statuii din Piatra Neamt, in tara mai exista monumente de acest gen doar in trei locuri: la Slobozia, in localitatea Letcani din judetul Iasi si in Bucuresti, la Biserica Sfintii Imparati Constantin si Elena. La Slobozia, deocamdata, nu se intentioneaza daramarea statuii. Primarul Ioan Pinter ne-a declarat ca monumentul nu este amplasat pe domeniul public, acesta gasindu-se in fata sediului Politiei orasenesti si, deci, -problema nu este de competenta autoritatilor locale-. In privinta celorlalte doua statui, ordonanta poate fi destul de greu aplicata. Unul dintre aparatorii memoriei Maresalului, istoricul si senatorul PRM Gheorghe Buzatu, spune ca monumentul de la Biserica Sfintii Imparati Constantin si Elena nu poate fi daramat pentru ca lacasul bisericesc a fost ctitorit chiar de catre Antonescu impreuna cu sotia sa, prin 1942-1943. In schimb, la Letcani, bustul Maresalului se afla intr-un cimitir unde sunt ingropati mii de soldati romani cazuti in timpul ofensivei din cel de-al doilea razboi mondial, impotriva rusilor, militarii fiind condusi o perioada de timp chiar de catre Antonescu. Pe de alta parte, Buzatu a spus ca se afla in pregatire pentru a fi inaugurate alte trei statui ale Maresalului Antonescu, ce vor fi amplasate la Iasi, Pitesti si Targu Mures. In judetul Bacau mai exista, totusi, un bust al Maresalului Antonescu, aflat in Muzeul fostei Scoli Militare de Ofiteri in rezerva din municipiul resedinta de judet. Cadre militare care au dorit sa-si pastreze anonimatul au declarat ca asteapta dispozitii ca bustul sa fie distrus sau dus in beci. Ordonanta privind interzicerea insemnelor rasiste si extremiste permite insa amplasarea de asemenea statui in incinta muzeelor.

O data pornite, lucrurile…

Amintirile legate de Ion Antonescu vor incepe usor sa dispara si din celelalte localitati. Astfel, la Suceava, primarul a hotarat sa schimbe denumirea strazii ce poarta numele Maresalului. La Iasi, primarul Constantin Simirad si prefectul Corneliu Rusu Banu asteapta unda verde de la Guvern pentru a schimba denumirile strazilor si chiar a cimitirului de la Letcani. In acelasi timp, presedintele Consiliului Judetean Vrancea, Marian Oprisan, a declarat ca si strazile ce poarta numele lui Antonescu din orasele din judet ar putea fi schimbate. Si in alte localitati din tara, cum ar fi Bacau si Vatra Dornei, unde exista denumiri de strazi sau placi comemorative legate de Ion Antonescu, autoritatile locale asteapta dispozitii clare de la Guvern pentru a sterge din amintire numele Maresalului.

3 ARII

  1. la Chiatra Neamtului va rugam sa puneti statuia lui Omar Haissam cu drujba in mana langa un camion cu lemne furate si o cisterna plina de vodka din care se imbuteliaza apa minerala Chiatra lu Haissam

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.