In toiul scandalului din coalitie, iscat in primul rand de cei doi stalpi, PNL si PD, liderul UDMR, Marko Bela, s-a gandit sa isi testeze electoratul-tinta si sa il imbie din nou cu subiecte sensibile, precum autonomia culturala si statutul minoritatilor. Si ca sa fie sigur ca in cazul unor anticipate nicio persoana dintre cele care au sprijinit pana acum neconditionat UDMR nu se va indrepta spre un alt partid, Marko a demascat concurenta dintre partide scornita din dorinta de a demonstra, fiecare in parte, meritele aduse la procesul de integrare a Romaniei in UE.
Problema autonomiei culturale pentru maghiari a fost reluata si sambata de liderul UDMR, Marko Bela. Dorind sa impuste doi iepuri dintr-o lovitura, Marko si-a asigurat electoratul ca formatiunea sa face totul pentru a le castiga maghiarilor din Romania autonomia, dar a criticat principalul sau opozant, Consiliul National Secuiesc, nu pe motiv ca nu este nevoie de organizarea unui referendum local pentru a dovedi ca se doreste autonomia Ţinutului Secuiesc. **Cred ca nu este nevoie de un referendum pentru a dovedi ca vrem cu totii si vor cu totii din secuime, sau majoritatea covarsitoare, o autonomie cat mai mare. Eu stiu si fara referendum acest lucru-, a spus presedintele UDMR, ca raspuns la actiunea liderului CNS, Ferencz Csaba, de a organiza referendum intern pe acasta tema. In plus, Marko a facut apel la uniune in cadrul secuimii si a sustinut ca **este nevoie de declararea vointei a celor din secuime in ceea ce priveste autonomia sau in general o colaborare foarte stransa intre judetele din secuime-. Liderul UDMR a mai anuntat ca primarii UDMR din Ţinutul Secuiesc, respectiv din judetele Covasna, Harghita si Mures, se vor intalni, la sfarsitul saptamanii viitoare, in Miercurea-Ciuc, pentru a discuta despre diferitele forme ale autonomiei si pentru ca acesti primari sa-si declare vointa comuna in privinta dezvoltarii sociale si economice a zonei.
Intoarcere la tratatul romano-ungar
Pentru ca tot trebuia sa ajunga si la proiectul legislativ privind statutul minoritatilor, Marko a adus inainte in discutie un subiect pe care nu l-a exploatat foarte mult in ultima vreme in fata electoratului magiar, tratatul de baza romano-ungar, pe care udemeristii vor sa-l completeze. Dupa zece ani de la semnarea tratatului, Marko sustine ca UDMR nu a votat la vremea aceea nici pentru si nici impotriva acestei intelegeri, ci s-a abtinut de la vot. **Noi am acceptat ca momentul este important, am acceptat ca la vremea respectiva nu se putea mai mult in ceea ce priveste continutul textului, si ca era imperativ nevoie de un astfel de tratat, dar in acelasi timp n-am fost multumiti cu continutul tratatului-, a spus Marko. Acesta a sustinut ca acest tratat nu a oferit solutiile necesare pentru convietuirea interetnica, in ceea ce priveste convietuirea intre romani si maghiari, inclusiv problema autonomiei, si ca un exemplu in acest sens il constituie faptul ca nici pana in momentul de fata statutul minoritatilor nu a fost adoptat. -Nici in 2006 nu reusim sa impunem niste solutii foarte moderate, solutii care sunt menite de a imbunatati relatiile dintre etnii, care sa ajute la o convietuire cat mai echitabila intre majoritate si minoritati, intre romani si maghiari-, a adaugat liderul UDMR, care a apreciat ca tratatul romano-maghiar trebuie completat prin diferite demersuri, cum ar fi sedintele comune ale celor doua guverne. -Trebuie sa facem acorduri, intelegeri, sa luam decizii cat mai bune si cat mai concrete si astfel sa completam cel mai bine tratatul**, a conchis presedintele UDMR.
UDMR se scuza
Pentru a scapa de eventualele acuze ale unor nereusite, Marko a tinut sa descrie atmosfera din interiorul coalitiei de guvernamant. **Se intampla un lucru extrem de bizar, acum in finis, cand vom intra cu certitudine in UE si eu cred ca acest lucru este sigur, fiecare partid incearca sa-si demonstreze meritele in ceea ce priveste reusita integrarii-, a spus liderul UDMR. Acesta a adaugat ca -in saptamanile, lunile care urmeaza- atat patidele de la putere, cat si cele din opozitie isi vor da arama pe fata in privinta competitiei in care au intrat, -cine si cat are din meritul integrarii-.