Niciuna dintre prevederile Legii unice a salarizării nu se aplică medicilor de familie și nici angajaților acestor cabinete. Situația este descrisă pe larg în moțiunea depusă de PNL la Parlament împotriva ministrului Sănătății, Sorina Pintea, în capitolul intitulat
Ați făcut din medicii de familie ‘copiii orfani’ ai sistemului de sănătate
„Medicina preventivă este tratată ca o Cenușăreasă, iar medicii de familie sunt tratați ca niște dușmani ai sistemului medical. În toate țările europene din bugetul de sănătate o cotă de minim 10 %, deși media este de 13-14% la nivel european, se duce către medicina preventivă, către medicina de familie. La noi alocările de la bugetul de sănătate către medicina de familie abia dacă se ridică la 5,8%, ceea ce nu înseamnă nici măcar subzistență.
Medicii de familie au fost transformați în birocrați. Peste 50% din timp și-l petrec nu ca să își exercite profesia, ci îl petrec numai ca să scrie hârțoage care le sunt solicitate de către Minister sau de către cei de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Medicii de familie au un acces destul de complicat pentru a vedea dosarul electronic pentru că, prin lege, dosarul electronic al pacienților nu poate fi văzut decât de cei de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate și foarte puțini dintre ei pot să parcurgă tot algoritmul de accesare și, ca atare, numai o parte dintre ei pot vedea istoricul pacienților. Nu avem niciun fel de investiții pentru susținerea medicinei de familie și a medicinei ambulatorii.
Nu au trecut mai mult de patru luni de la aprobarea Legii bugetului de stat, atunci când Ministerul Sănătății și majoritatea parlamentară s-au opus vehement unui alt amendament al PNL, care propunea suplimentarea sumelor prevăzute la Casa Națională de Asigurări de Sănătate cu 240.000 mii lei, pentru asistența medicală primară. Medicii de familie nu au primit nicio creștere semnificativă în ultima perioadă, sunt sufocați din punct de vedere financiar și birocratic și ar fi trebuit sprijiniți pentru a degreva spitalele de acele cazuri care pot fi tratate în medicina primară. Ați votat împotrivă, iar Ministerul Sănătății, în loc să ne mulțumească, s-a opus, de parcă luam bani de la sănătate, nu îi dădeam mai mulți!
Încet și sigur, prin măsuri tot mai absurde, duceți medicina de familie pe ultimul drum. Ați promis că veți asigura o dotare minimală a cabinetelor medicilor de familie, că veți susține includerea acestora în programe de formare profesională, astfel încât să se diminueze fenomenul prin care foarte mulți pacienți aglomerează inutil secțiile de primiri urgențe, când de fapt au afecțiuni minore, pentru care ar trebui să se adrese medicilor de familie.
Pentru ca medicina de familie să fie eficientă este nevoie, în primul rând, de eliminarea birocrației. Este problema principală care putea fi soluționată de Guvern și pentru care nu trebuie decât interesul Ministerului Sănătății. În al doilea rând, se impune creșterea semnificativă a veniturilor medicilor de familie, în paralel cu responsabilizarea și punerea în valoare a medicilor de familie în interiorul sistemului sanitar.
Odată cu adoptarea și intrarea în vigoare a bugetului de stat, soluționarea problemelor cu care se confruntă medicii de familie nu mai ține de CNAS. Este nevoie de decizie și voință politică, la nivel guvernamental. Este normal ca, în contextul creșterii veniturilor personalului din sistemul sanitar, să existe o creștere a veniturilor și pentru medicii de familie. Ministerul Sănătății trebuie să înțeleagă că medicina de familie funcțională este esențială pentru buna funcționare a sistemului sanitar, altfel pacienții vor supraaglomera spitalele, ca și până acum, deși unele cazuri ar putea fi rezolvate la nivelul medicinei primare. În plus, pacienții din mediul rural vor avea acces limitat la servicii medicale dacă nu există medici de familie dedicați, care să-și îndeplinească rolul.
Una ați promis, alta faceți! Dacă de ajutat nu i-ați ajutat pe medicii de familie, atunci ați găsit de cuviință să obligați cabinetele de medicină de familie să se acrediteze sau reacrediteze, dacă mai doresc să primească finanțare de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Efectul direct al acestei măsuri trăsnite este acela că medicii de familie vor trebui să bage mâna în buzunarul gol ca să mai plătească o taxă.
Nu am putea să vă acuzăm de nepricepere, pentru că știm că miza acestei măsuri este aceea de a mai ghiftui pe unii ‘băieți deștepți’. La un calcul simplu, cei 13.000 de medici de familie care mai sunt în România vor trebui să cotizeze cu minimum 2.000 de euro. Așadar, este o miză de peste 25 de milioane de euro, foarte profitabilă pentru cei care se vor ‘ocupa’ de acreditare/reacreditare.
Ați promis medicamente mai ieftine, iar astăzi nu mai sunt medicamente deloc!
Mor oamenii cu zile în spitale! Medicamente nu sunt, vaccinuri nu s-au comandat suficiente sau deloc, iar imuno’globina’ zace în depozite, în loc să ajungă la pacienți.”
Vom vedea ce va răspunde Pintea acestor realități când va cuvânta în Parlament.
Mai nou med.de familie trebuie sa incheie ct.de prestații ptr.respectarea regulamentului privind protecția datelor cu caracter personal , care intră în vigoare cu 25 mai sau sa angajeze ofițer pentru prelucrarea datelor.Alti banii.
Dar la asistenții medicali din MF se gândește cineva? Au ajuns cârpa de sters pe jos ă statului si ă medicilor cu care lucrează..RUSiNOS….Un asistent medical care are un salariu mai mic decat o infirmiera
Un medic de familie ramane lunar cu un venit net mai mic dacat netul unei infirmiere.
Care o fi medicul ala???
Da,”saracii”de ei ii mai imprumut eu cu bani daca nu le ajug,din salariul meu ade asistenta la medic de familie de 1420 lei cu 18 ani vechime in domeniu si grad de principal de 13 ani.
După 18 ani vechime, un asistent medical are 1300 lei venit net…..
BUGETARII JONGLEAZA CU SPORURILE SPUANAND CA U SALARII MICI.
UNDE IN LUMEA ASTA MAI EXISTA SPORURI?
La noi , atunci cind a ajuns cite un medic de la o ramura mai sus in minister si-a marit sporurile la respectiva ramura si uite-asa am ajuns in situatia de acum. Pe timpul lu taicu era spor de max 10% si diferenta mica intre asistent si medic la salar , de max 7-8 sute de lei…
Să nu exagerăm! Asistenții medicilor de familie au salariul minim pe economie în timp ce unii medici numără 20.000-25.000 lunar. Ați văzut vreo factură a unui medic de familie cu 2500 de pacienți?
Salarii de mizerie!!! Se castiga in sistemul medical de familie ca si un necalificat…sa traiti voi bine cu 1000 lei pe luna HOTILOR!!!?
Ce discuții interesante sub anonimat…RUȘINE!
De asistenții medical din medicina de familie nu vb nimeni ? Oare ministerul stie ce salarii au asistenții medical din medicina.de familie ? Se stie ca noi nu avem nici macar sporul de vechime,nu se tine cont de gradul principal și suntem încadrați cu minimul pe economie ca necalificații ? Dacă ai norocul sa lucrezi cu un medic mai cu suflet mai pune acolo 100-200 de roni peste 1162 de lei…dar esti si asistent medical și operator prelucrare date și tot ce mai e nevoie în cabinet…rusine celor care ar trebui să se asigure că toată lumea este tratată conform muncii prestate…corect…