
Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, îi mai „vrăjește“ din când în când pe consilierii generali, făcându-i să „joace“, uneori, după cum „cântă“ el. Așa s-a întâmplat în cazul renumitei „Autostrăzi suspendate“. Era tot ceea ce le lipsea bucureștenilor, într-un oraș prăfuit, plin de țânțari, de gropi și cu aer irespirabil. Edilul-șef al Capitalei a reușit să-i convingă pe membrii Consiliului General al Municipiului București (CGMB) să ridice mâna în favoarea alocării pentru serviciile de urbanism și fezabilitate în cazul „Autostrăzii suspendate“ a sumei de 27 milioane de lei, adică a circa 7 milioane de euro. Astfel, Oprescu, în fața căruia mulți dintre directorii din Primăria Capitalei stau drepți și iau notițe, speră să își vadă visul cu ochii. Așa cum speră, probabil, că peste câțiva ani le va spune bucureștenilor: „Vedeți, am făcut ceea ce am promis în campanie: «Autostrada suspendată»!“. Întrebarea este peste câți ani și cu câți bani „luați“ din buzunarul locuitorilor Capitalei. Deocamdată, Primăria Municipiului București, cu acordul CGMB, își permite să cheltuiască 26,89 milioane de lei, fără TVA, pentru servicii de urbanism și fezabilitate pentru construcția „Autostrăzii suspendate“. Potrivit anunțului publicat, ieri, pe www.e-licitatie.ro, municipalitatea vrea să contracteze, prin licitație deschisă, servicii de urbanism și fezabilitate pentru construcția sus-amintită. Astfel, se urmărește contractarea de servicii de arhitectură, servicii de inginerie specializată și servicii de inginerie integrată, servicii de proiectare urbanistică și peisagistică, servicii conexe de consultanță științifică și tehnică, servicii de testări și analize tehnice. Arhitectul-șef al Capitalei, Gheorghe Pătrașcu, a declarat, pentru Mediafax, că respectivele servicii vizează transformarea studiilor de prefezabilitate realizate până în prezent într-un studiu de detaliu care să permită contractarea lucrărilor de realizare a autostrăzii.
Surse autorizate din cadrul Primăriei Capitalei au declarat pentru „Curentul“ că suma de 27 milioane de lei este prevăzută în bugetul pe acest an al municipalității pentru a fi „aruncată“ pe serviciile de urbanism și fezabilitate pentru „Autostrada suspendată“. Nimeni nu s-a opus dorinței lui Sorin Oprescu. Nici măcar consilierii generali. „Aceștia s-au bazat că se vor strânge mai mulți bani din taxe și impozite, că vor fi primiți mai mulți bani de la buget. Dar iată că nu a fost așa. Dar au votat în CGMB și, acum, nu mai este nimic de făcut“, au precizat aceleași surse autorizate din cadrul municipalității. La ora actuală, pentru Oprescu este mai importantă „Autostrada suspendată“ decât, spre exemplu, subvenționarea gigacaloriei. Probabil se gândește că peste ani și ani, când bucureștenii vor merge cu mașina pe autostradă, își vor aminti de el. Vrea ca această construcție să fie un fel de „monument“ pentru eternitate care să-i poarte numele. Rămâne de văzut, însă, când vor fi tăiate panglicile la Pasajul Basarab și Stadionul Național, căci se zvonește că nu prea mai există bani pentru continuarea lucrărilor de la cele două obiective.
Oprescu se pregătește pentru inundații, Popa – pentru caniculă
În timp ce edilul-șef al Capitalei, Sorin Oprescu, se pregătește de inundații în anumite zone ale Capitalei, prietenul său, Radu Popa, directorul Administrației Lacuri, Parcuri, Agrement București, se pregătește de caniculă. Ieri, Oprescu a cerut reprezentantului Apa Nova amplasarea în zonele cu potențial de risc inundabil Giulești-Sârbi și Apărătorii Patriei a pompelor pentru evacuarea apei, astfel încât să se poată interveni imediat în cazul în care cantitatea de apă acumulată în urma ploilor depășește cotele normale. Pe de altă parte, Radu Popa a anunțat că, pe perioada verii, în parcurile administrate de municipalitate vor funcționa 11 puncte de prim-ajutor, deservite de patru ambulanțe, unde bucureștenii vor putea primi îngrijiri și apă.