Home Politic Membrii CNSAS, gata sa se lase verificati la dosare

Membrii CNSAS, gata sa se lase verificati la dosare

DISTRIBUIŢI

Toti functionarii din CNSAS, in frunte cu membrii Colegiului, ar trebui verificati pentru a se stabili daca au facut sau nu politie politica in timpul comunismului. Propunerea vine chiar din partea reprezentantilor CNSAS, care au decis sa se puna astfel la dispozitia senatorilor din Comsiia juridica, unde se va decide modificarea legii CNSAS. Preocupati si ei de fostii securisti, conservatorii nu stiu inca la ce sa se astepte dupa ce Consiliul va verifica lista unor oameni politici pe care au propus-o chiar ei.

De la mic la mare, atat membrii Colegiului, cat si functionarii din aparatul tehnic al Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii ar trebui verificati, a cerut ieri presedintele CNSAS, Claudiu Secasiu, in fata senatorilor din Comisia juridica. Reprezentantii Colegiului au propus ca declaratiile pe propria raspundere pe care le-au dat la inceputul mandatului, la fel ca toti parlamentarii, sa fie verificate pentru a inlatura orice suspiciune vizavi de activitatea lor. Astfel, daca se va dovedi ca vreunul dintre reprezentantii CNSAS a facut politie politica, presedintele Claudiu Secasiu propune sa fie automat exclusi din functii. -Am dat si noi declaratii ca nu am facut politie politica si nu vad de ce membrii CNSAS ar trebui sa fie scutiti de verificare-, ne-a explicat Corneliu Turianu, membru al Colegiului.

Cum ordonanta de urgenta privind modificarea legii CNSAS a intrat din nou in dezbatere, reprezentantii Consiliului au mers si cu alte propuneri de amendamente la actuala legislatie. CNSAS a sugerat ca in categoria celor verificati, pe langa toate persoanele cu demnitati publice, sa fie trecuti si membrii asociatiilor de revolutionari, dar si cei din Rezistenta Anticomunista.

Vazandu-se foarte aproape de analizarea unor dosare controversate, membrii Colegiului au discutat si despre posibilitatea de a-si motiva votul prin care se decide daca un revolutionar sau o alta persoana verificata a colaborat cu fosta Securitate. Astfel, Colegiul CNSAS a propus ca opiniile separate ale membrilor sa fie insotite de o explicatie, mai ales in cazul in care se ajunge la un verdict dupa un rezultat -strans-, de 6-5 de exemplu, in urma votarii.

Comunistii, noua dilema a PC

Conservatorii, sau mai bine zis noii conservatori, Octavian Petrovici si Codrin Stefanescu s-au contrazis ieri in fel de fel de declaratii abracadabrante in legatura cu ce ar trebui sa se intample cu fostii colaboratori ai securitatii si cu legea lustratiei. Cei doi au cerut, in numele Partidului Conservator, presedintelui CNSAS sa faca publica lista de 62 de oameni importanti in stat care au colaborat la nivel inalt cu securitatea, pe care o anuntasera ca o au. -PC cere un raspuns clar CNSAS. Vrem sa stim si noi cine se afla pe lista. Toata tara trebuie sa afle acest adevar: cine-i conduce-, a declarat fostul pesedist Codrin Stefanescu. Vazandu-se singuri in fata presei, fara conducerea PC langa ei, cei doi au inceput sa se intreaca in consideratii legate de legea lustratiei. -Noi credem ca nu putem vorbi de o lege a lustratie care trebuie votata de cei santajabili. Daca avem un parlament santajabil, oare nu cumva acest proiect va trece cu toate bubele lor-, a adaugat Stefanescu. In plus, acesta a anuntat ca partidul lor detine o uimitoare lista de 32 de persoane care au dosare groase de colaboratori ai securitatii si care au fost depistati in ultima vreme de presa. Tot Codrin Stefanescu a venit cu o idee si mai ingenioasa, prin care a insinuat ca partidul sau incearca sa blocheze trecerea legii lustratiei de parlament. -S-ar putea sa cerem Comisiei juridice a Camerei Deputatilor sa sisteze dezbaterile la legea lustatiei pana la primirea unui raspuns din partea CNSAS pentru ca decizia sa nu fie influentata-, a declarat fostul social-democrat cu sigla PC in spate. Dandu-si seama ca i-a scapat un porumbel, in final Stefanescu a dat-o la intoars si a declarat ca, de fapt, exista voci tinere care cer acest lucru, voci pe care nu le poate dezvalui, si ca este o apreciere strict personala. Speriat de parerea colegului sau, Octavian Petrovici a declarat ca el nu sustine amanarea dezbaterilor asupra lustratiei si a amintit ca PC a votat la Senat pentru acest proiect.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.