Cautand sa limiteze, chipurile, turismul electoral, B.E.C. a infiintat inghetatul la urne. Dupa principiul -daca ceva merge prost, putem aranja sa mearga si mai prost-, Biroul Electoral al Municipiului Bucuresti a decis mutarea sectiei de votare din Gara de Nord intr-o incapere de vreo 10 ori mai mica decat cea unde s-a desfasurat votul acum doua saptamani. -Astfel, s-a evitat aglomerarea zonei centrale a garii si impiedicarea fluxului de calatori care vor sa mearga la trenuri-, ne-a explicat unul dintre politistii aflati in apropierea noii sectii de votare. De fapt, in urma luarii masurii de mutare a sectiei din gara, coada nu a disparut, ci s-a mutat dintr-o zona ferita de intemperii in alta expusa gerului.
Rezistenta psihica a alegatorilor aflati in tranzit prin Bucuresti a fost, de aceea, testata din plin. -Ti-e si lehamite sa mai comentezi, dar e o bataie de joc, la fel ca multe alte aspecte din tara asta…-, ne-a spus Gheorghe Daniel, iesean aflat la un curs de calificare in Capitala. -Am strabatut jumatate de Bucuresti ca sa vin la sectia asta de la gara, dar astept de o ora ca sa intru sa votez. Acum doua saptamani, am asteptat aproape trei ore, tot aici-.
La ora 12.00, coada formata din alegatori aflati langa Sectia de votare nr. 1311, din Gara de Nord, avea mai mult de 100 de metri lungime. -Stam si inghetam, ce sa facem?-, ne-a spus o tanara aflata in tranzit in Bucuresti. -Altii au murit ca sa putem vota, mi se pare normal sa fac macar atata lucru pentru mine si pentru ceilalti-, a adaugat tanara.
Pro Democratia: descurajare deliberata
Incruntati si bine dotati cu imbracaminte groasa, zecile de politisti aflati ieri in preajma Sectiei 1311, din Gara de Nord, cautau sa potoleasca vociferarile nemultumitilor. -Dom*le, cui nu-i place ceva, are dreptul sa plece acasa-, a raspuns un -militian- musculos intrebarii unui cetatean suparat. Alegatorul, la fel ca si multi calatori aflati in principala poarta feroviara a tarii era nedumerit de ce nu ii este respectat dreptul de a vota intr-un mod civilizat. Mai tarziu, in jurul orei 14.00, Biroul Electoral al Municipiului Bucuresti a anuntat ca persoanele aflate in tranzit pot vota si la Sectia 31, din imediata apropiere a Garii de Nord. Vestea insa a venit prea tarziu pentru multi cetateni care, vazand coada de la gara, au plecat fara sa isi aleaga presedintele.
Situatia, semnalata si de Asociatia Pro Democratia, a fost descrisa de catre aceasta organizatie in termeni fara echivoc: -Suntem convinsi ca este vorba despre o actiune deliberata de a ingreuna sau descuraja participarea la acest al doilea tur a unor categorii de cetateni-, se spune in comunicatul Pro Democratia.
O alta metoda de testare a rezistentei la frig a celor care vor sa voteze a fost folosita, ieri, in complexul studentesc Grozavesti. Aflat la vreo doi kilometri de sectia de votare din Gara de Nord, complexul gazduieste peste 20.000 de tineri din intreaga tara. Unii dintre ei nu au viza de flotant, dar – conform deciziei BEC – puteau sa voteze la sectiile din complex. Totusi, multi studenti au fost trimisi sa voteze la gara, autorii dezinformarii fiind chiar unii membri ai comisiilor electorale din complex. -Studentii erau intrebati daca au viza de flotant, si daca raspundeau negativ, erau trimisi, contrar legii, sa voteze la sectiile pentru persoanele aflate in tranzit, adica la gara-, a semnalat o ziarista din Braila, aflata in complexul studentesc bucurestean. O situatie similara a fost intalnita si in complexul studentesc din Cluj, unde, la Sectia 161, presedintele de sectie a refuzat dreptul de vot studentilor care nu detineau domiciliul flotant in camin.
-Plecati, ba, ca va iau cu tobele-
Unele tipuri de nereguli semnalate de Asociatia Pro Democratia in primul tur de scrutin s-au repetat si ieri, in ciuda promisiunilor organizatorilor scrutinului de a invata din -greselile semnalate pe 28 noiembrie-. La Bucuresti, in Sectia 1340, un observator acreditat nu a fost primit in sectia de votare, iar la Biroul Electoral Judetean Bihor, presa acreditata a nu a avut acces in cladire, exact asa cum s-a intamplat si acum doua saptamani. In alte parti, sefi ai administratiei locale au primit acreditari ca si ziaristi, cum a fost cazul viceprimarului din localitatea Moreni, Dambovita. In preajma multor sectii, unele dintre ele aflate chiar in capitala tarii, mesajele electorale nu au fost indepartate in ziua alegerilor. Este vorba, printre altele, de sectiile de vot 930, din Bucuresti, 12, 29 si 30 din Cluj, 120 din Baleni, 329 din Sotanga si 34 din Targoviste, ultimele trei aflate in judetul Dambovita. Transportul alegatorilor cu autobuze si microbuze a fost, iarasi, practicat in multe judete ale tarii, printre protagonistele la acest capitol fiind firme din judetele Bacau si Botosani. La Plosculeni, Vrancea, primarul PSD Stefan Solomon i-a dat afara din sectia de votare pe ziaristii unor publicatii centrale care filmasera o persoana care votase de doua ori. -Mama este bolnava, are 83 de ani, si am votat in locul ei-, a motivat, nonsalant, alegatorul. Dupa care primarul a pus punctul pe -i-, adresandu-se ziaristilor cu cuvintele: -Hai, plecati, ba, ca va iau cu tobele-.