Home Politic Mii de români stau la coadă la secţiile din Munchen, Dublin, Viena,...

Mii de români stau la coadă la secţiile din Munchen, Dublin, Viena, Paris, Stuttgart, Bruxelles, Roma, Florența şi Torino

DISTRIBUIŢI

Românii din străinătate au început deja să voteze în cadrul celui de-al doilea tur de scrutin pentru alegerea Preşedintelui României. Prima secţie de votare deschisă este cea din Noua Zeelandă (Auckland), urmată, conform fusului orar, de cele din Australia. La finalul articolului avem actualizări în timp real de pe Facebook, Twitter şi Instagram.

FIRENZE Gabriel Adrian Pop publică pe Facebook o imagine de la Firenze, unde este coadă în interiorul consulatului.

VIENA La Viena sunt sute de oameni la coadă. Românii din străinătate folosesc pe internet hashtag-ul diasporavotează.

CHIŞINĂU Câteva sute de persoane aşteaptă la rând şi la cele patru secţii de votare din Chişinău, cozile formându-se încă din jurul orei 5.00, cu două ore înainte de începerea votului pentru alegerea preşedintelui României. Românii din Republica Moldova au la dispoziţie 21 de secţii de votare pentru a-şi alege preşedintele.

TORINO. Imagini de la Consulatul României din Torino, unde se intră în grupuri de câte 50 de persoane. Video postat de Adrian Chifu pe pagina sa de Facebook 

Alegeri prezidenţiale 2014. Îmbulzeală la secţia de votare din Torino

MUNCHEN. Coada de la secţia de votare a ajuns la aproximativ 3.000 de români.

PARIS. Peste 2.000 de persoane aşteaptă la o coadă de un kilometru la Secţia de votare 61 din Paris. Ministrul Teodor Meleşcanu nu a mai votat la Paris. „Fiecare din noi care votează aici ia locul şi votul unui român”, a spus el. Meleşcanu apreciază că azi la Paris vor vota 10.000 de persoane, transmite  Iulia Badea-Guéritée, editor Courrier International, Paris.

TORINO. Românii care aşteaptă la coadă la vot scriu pe reţelele sociale că în jur de 2.000 de persoane aşteaptă să voteze.

Alegeri prezidenţiale 2014. Coadă la Torino în faţa secţiei de votare, la 7.00 

MUNCHEN. Cu un minut înante de deschiderea secţiilor de vot, la Munchen aşteptau deja în jur de 1.000 de români la coadă, pentru a-şi exprima opţiunea de vot, după cum a anunţat Mădălina Roşca pe pagina ei de Facebook.

Tânăra aşteaptă la coadă de mai bine de 14 ore, alături de sute de români, pentru a se asigura că va reuşi să voteze. În cursul nopţii, ea a anunţat că o doamnă în scaun cu rotile le-a adus românilor aşezaţi la coadă 3.500 de formulare, extrem de utile în contextul în care consulatul a printat vreo 2.000. „Mulţumim tuturor celor care au venit deja şi pentru ceaiurile calde, şi pentru atmosfera minunată şi plină de optimism“, a transmis Mădălina Roşca.

Mihai Pribeagu a postat pe contul său de Facebook un filmuleţ din faţa Consulatului României la Munchen, la ora 6.50

Coadă la Munchen în faţa secţiei de votare, la 6.50

BRUXELLES. În capitala Belgiei, românii s-au pus de dimineaţă la coadă în faţa secţiilor de votare, hotărâţi să îşi exprime opţiunea de vot, după incidentele din primul tur.

NOUA ZEELANDĂ: La prima secţie de votare deschisă în diaspora a votat şi primul român. Numele său este Dan Coroian-Vlad, originar din Cluj. Iată mesajul românului scris pe pagina sa de Facebook înainte să voteze:

„6.45. Auckland, New Zealand E 1-0 ! Mândru ca sunt român. De fapt sunt mândru că sunt primul român din lumea asta care are şansa şi privilegiul de a nu vota cu simbolul perfect al hoţiei, corupţiei, minciunii, aroganţei, anormalului”, a scris Dan Coroian-Vlad, pe Facebook.

„Stau în faţa secţiei de votare si ma întreb de ce ma trece scrisul. E disperarea de a ma vedea furat, din nou, de speranţa ca ţara mea o sa meargă în direcţia bună. E disperarea emigrantului care vrea sa aibă şansa de a se întoarce (da, într-un loc cu mari probleme, dar care se afla pe drumul bun). Nu vreau sa imi pierd limba, „I Love You” dă bine numai in filme. Nu vreau să o mai văd pe mama plângând atunci cand plec. Nu mai vreau atacurile de panică în dimineaţa plecării. Nu mai vreau să mă simt un ticălos care alege bunăstarea si casa pe malul marii in favoarea prietenilor de o viaţa, Clujului, familiei”, scrie Dan Coroian-Vlad.

„Vreau doar un pic de normalitate şi certitudinea că nu ne îndreptam din nou în direcţia greşită. Bunăstarea va veni, probabil, prea târziu pentru noi, dar sunt dispus să renunţ în favoarea unui trai decent (…)”, a mai notat Dan Coroian-Vlad, pe pagina sa de Facebook.

MUNCHEN: În marele oraş german, românii din diaspora au ajuns la secţiile de votare înarmaţi cu periuţe de dinţi. „La coadă la Munchen, cu periuţele. Cine ştie cât vom sta până vom vota”, este mesajul postat de Mădălina Roşca, pe pagina sa de Facebook.

„Sunteţi eroi, o generaţie fără frică, vă iubim că sunteţi fraţii noştri”, este doar unul dintre comentariile românilor la această fotografie.

LONDRA: Românii din Londra s-au aşezat la coadă la Institutul Cultural Român încă de sâmbătă, pentru a-şi păstra rândul, cu speranţa că, de data asta, vor reuşi să voteze cu toţii. Ei au adus pancarte cu mesaje precum „Nu vă înghesuiţi”, „Ţin rând pentru democraţie” şi „Vrem să votăm!”.

Tot în Anglia, zeci de români aflaţi la sute de kilometri de secţiile de votare s-au mobilizat pe Facebook pentru a închiria autocare cu care să ajungă la vot. Preţul unui loc în autocar a variat între 11 şi 13 lire sterline, dus-întors. La fel au făcut români stabiliţi în Suedia, la Göteborg, care au închiriat un autobuz pentru a ajunge să voteze la secţia din capitala Danemarcei, Copenhaga.

PARIS: Câţiva români din capitala Franţei au adus sâmbătă seară lumânări şi flori la ambasada României de la Paris, într-un gest simbolic prin care vor să atragă atenţia că dreptul de vot, garantat de Constituţie, este încălcat pentru românii din diaspora.

„I-am filmat în seara asta pe românii care au venit cu lumânări şi flori la ambasada României la Paris. Ce vedeţi aici e micul moment de reculegere de după o ceremonie simbolică de înmormântare a Constituţiei României. Să sperăm că mâine învie”, a scris Lucian Mândruţă, pe contul său de Facebook.

Mai mulţi voluntari îşi ajută compatrioţii să voteze

După ce numeroşi români din străinănate nu şi-au putut exercita dreptul de vot în primul tur, din cauza cozilor formate la secţiile de votare, mai mulţi cetăţeni români care trăiesc în diaspora au fost de acord să devină voluntari în marile capitale europene pentru ca procesul electoral să se desfăşoare fără probleme.

De exemplu, în capitala Franţei, peste 30 de voluntari au decis să îşi ajute compatrioţii să completeze eficient şi rapid declaraţiile pe propria răspundere.

„La Paris, cetăţenii români s-au oferit voluntari pentru a ajuta la fluidizarea procesului de vot. Au primit inclusiv instructaj din partea personalului de la Ambasadă. Ei vor da toate informaţiile necesare şi vor răspunde la întrebările celor ce aşteaptă la coadă. Scopul este acela de a reduce timpul necesar votării şi a da şansa cât mai multor români să-şi exercite dreptul la vot, înaintea orei de închidere a urnelor”, a declarat, pentru „Adevărul”, Sanda Veber, observator acreditat de Asociaţia Pro Democraţia la secţia de votare amenajată în Ambasada României de la Paris.

Secţiile de votare din străinătate vor fi deschise la ora 07.00 şi se vor închide, conform legii, la ora locală 21.00.

Biroul Electoral pentru Străinătate (BES) reaminteşte românilor din diaspora că, potrivit legii, la ora închiderii secţiei de votare, pot vota doar alegătorii care se află în încăperea în care se află cabinele de vot.

Descarcă declaraţia pe proprie răspundere

Un român aflat peste graniţe are dreptul să voteze la scrutinul din 15 noiembrie pentru alegerea Preşedintelui României, dacă are domiciliul în străinătate sau se află ocazional acolo şi care a împlinit, inclusiv până în ziua alegerilor, vârsta de 18 ani, potrivit Ministerului Român al Afacerilor Externe.

Acelaşi număr de secţii de votare ca în primul tur

Deoarece nu au mărit numărul de secţii de votare din străinătate, cei peste trei milioane de români din diaspora au la dispoziţie duminică, pentru a-şi alege preşedintele, doar 294 de secţii de votare în întreaga lume, cele mai multe regăsindu-se în Spania şi Italia. Chiar şi aşa, ele rămân insuficiente. La un calcul simplu, circa 20.000 de români ar trebui să voteze în cadrul unei secţii, în intervalul 07.00 – 21.00.

Numărul secţiilor de votare din diaspora nu a fost suplimentat, a anunţat noul ministru de Externe Teodor Meleşcanu, precizand ca instituţia din subordinea sa nu organizează alagerile prezidenţiale, ci Biroul Electoral Central (BEC).

„Revin cu recomandarea către cetatenii români care votează în străinătate că în măsura posibilităţii să se prezinte începand cu primele ore, pentru a evita aglomerarea. Le recomand să utilizeze timpul, începând cu ora 7 şi pe durata celor 14 ore în care se poate exprima votul (…)”, a declarat Teodor Meleşcanu.

De asemenea, Teodor Meleşcanu a purtat sâmbătă mai multe discuţii cu ambasadorii României la Paris şi Bruxelles, precum şi cu preşedinţii secţiilor de votare din Franţa legat de măsurile ce vor fi puse în practică pentru turul II, el făcând şi un apel la membrii partidelor în comisiile de vot să fie prezenţi.

„Dacă un singur membru din comisia de vot va lipsi duminică, vor vota cu 15% mai puţini cetăţeni români. Sper ca membrii partidelor politice să înţeleagă responsabilitatea care le revine şi să îşi facă datoria, astfel încât toţi românii care doresc să voteze la Paris sau oriunde la secţiile de votare din străinătate să o poată face”, a declarat ministrul Teodor Meleşcanu, la Paris.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.