Pristanda, personajul piesei de teatru „O scrisoare pierdută” de Ion Luca Caragiale era angajat al primăriei orașului provincial unde se desfășoară acțiunea piesei. Pristanda este în realitate un fel de slugă personală a prefectului Ștefan Tipătescu. Personajul Pristanda, este caracterizat de lipsa progresului, prin baterea pasului pe loc și de faimoasa sa numărare a celor 44 de steaguri, care de fapt erau 11, calculate și menționate de 4 ori: două la primărie, două la prefectură, patru, două pe piaţa lui 11 Fevruarie, două la primărie, șaișpe…
Prezent recent la o dezbatere, Ministrul pentru dialog social, Liviu Pop le-a prezentat participanților numărul de salariați din România ca fiind de aproape 6 milioane: „În România, avem cinci confederații sindicale care, cumulate, reprezintă 1,3 milioane de salariați dintre cei aproape 6 milioane. De asemenea, avem trei confederații patronale, care, cumulat, reprezintă 800.000 de salariați” pentru ca apoi să adauge: „Discutam zilele trecute cu un puști de vreo zece ani care a pus o întrebare destul de interesantă: De ce în România, unde avem o fabrică de pâine care cumpără făină de la același distribuitor, iar procesul de fabricație este același, pâinea costă un leu și în Germania 3 euro? Greu de explicat implicația economiei locale în acest preț. Ne apropiem de 6 milioane de angajați în România, respectiv 5.950.000 contracte de muncă. Sunt convins că, odată cu intrarea în vigoare a noului Cod de Procedură Fiscală, vom trece de pragul de 6 milioane de angajați.” a explicat ministrul Delegat pentru Dialog Social.
Măi să fie! Numai că pe site-ul Ministerului Muncii este prezentat efectivul salariaților din economie pentru perioada 2001-2015, cea mai recentă cotă fiind cea din februarie 2015 de 4.481.200 de salariați. Ba mai mult, niciodată în ultimii 14 ani numărul de salariați din România nu a depășit 4,9 milioane.
Liviu Pop s-a remarcat în special pentru slugărnicia de care a dat dovadă în problema plagiatului lui Victor Ponta când a emis un ordin de ministru interimar al Educației prin care a desființat o primă decizie de plagiat concomitent cu organismul care a dat-o, Consiliului Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare.
După care a urmat o avalanșă de prostii spuse de acest tupeist:
– Despre profesorul Miclea a spus că s-a autopronunțat!
– Încercând să se refere la cercetările despre moartea unui elev după o altercație cu un coleg, în județul Dolj, Pop a afirmat că „incidentul este, în momentul de față, în derulare“.
– La instalarea în funcție i-a mulțumit din suflet fostului ministru Mang „pentru deschiderea pe care a dat-o“ și a adăugat că speră „ca și în continuare, și împreună cu dumneavoastră, să trecem printr-o perioadă foarte grea“, folosind și expresia „prioritate secundară“.
– În CV și în declarațiile de avere scria greșit numele liceului unde preda de 5 ani, „Salygny“, și se lăuda că știe să folosească aparatura de „xerocopiere“. Deci dacă e în fața vreunui copiator Toshiba sau HP nu știe să-l folosească.
– Nu putem rata momentul în care s-a repezit el să-l reclame pe Daniel Funeriu la ITM. Exact decerebrat cum i-a spus CTP-ul. A trebuit să iasă madam Câmpeanu-USL, de la muncă, să-și miște capul în începutul ei de Parkinson și să recunoască legalitatea angajării la președinție a lui Funeriu.
– Deși e profesor de matematică, la solicitarea ziariștilor, nu a știut să rezolve un banal sistem de două ecuații de gradul I cu două necunoscute. Un copil isteț de clasa a treia îl făcea imediat cu segmente. Penibil!
– Într-un comunicat trimis CURENTUL, senatorul PSD susținea că „este inacceptabil să nu știi cât este pensia și salariul minim” necunoscând cum se face acordul cu subiectul multiplu.
-„Lucru… care (corect – pe care) încercăm să-l rezolvăm până vineri”, declara Liviu Pop, fost ministru al Educaţiei.
-„Mă bazez în acest demers pe colegi, părinţi, copii care vor înţelege situaţia în care suntem din punct de vedere a (corect – al) termenelor” şi „Sunt profesor de matematică şi vreau să rezolv problemele …care (corect – pe care) le am”, sunt alte greşeli de exprimare ale fostului ministru.
-„Aici este o declaraţie care (corect – pe care) eu nu am înţeles-o”, a spus Liviu Pop, într-o intervenţie.
-„Asta este una, din punct de vedere a (corect – al) anchetei”, „Şi darea, şi luarea de mită este (corect – sunt) în egală măsură”, au fost alte greşeli ale lui Liviu Pop.
-„Deci sunt lucruri care se desfăşoară cu o viteză extraordinară, în 11 zile nu avem voie să greşim nimic, şi vorbesc aicea şi cu sâmbătă şi cu duminică”, şi-a încheiat Liviu Pop o altă idee.
-„Clasa pregătitoare, repet, ca şi celelalte ordine, rămân în vigoare”, a spus Liviu Pop.
-„Priorităţile sînt în trei zile să ne organizăm efectiv de sus până jos, fără nicio greşeală”.