Home Politic Ministerul Fondurilor Europene ne-a trimis următorul drept la replică

Ministerul Fondurilor Europene ne-a trimis următorul drept la replică

DISTRIBUIŢI

 

Uniunea Europeană a constituit Fondul de ajutor european pentru cele mai defavorizate persoane (FEAD) pentru a sprijini acțiunile statelor membre menite să ofere asistență materială celor mai sărace categorii ale populației. În funcție de propria lor situație, țările membre UE aleg tipul de asistență pe care doresc să îl furnizeze (alimente, sprijin material sau o combinație a celor două) și stabilesc modul în care sunt obținute și distribuite ajutoarele.

România beneficiază de fonduri europene în valoare de 442,5 milioane de euro pentru a distribui alimente şi asistenţă de bază celor mai dezavantajate persoane. Acest tip de asistenţă va fi distribuit prin Programul Operaţional Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate, iar pentru acest program Ministerul Fondurilor Europene este Autoritate de Management în perioada 2014 – 2020.

Ministerul Fondurilor Europene a lansat procedura de achiziţie pentru asistenţa materială, contând în alimente. Conform documentaţiei de atribuire sunt cumpărate peste 6,5 milioane de pachete, însă fiecare persoană îndreptăţită să intre în posesia acestor ajutoare va primi două pachete, ambele având conţinut identic. În consecinţă, aproximativ 3,2 milioane de persoane vor primi ajutoarele materiale.

Precizăm că în anii anteriori programul corespondent a fost implementat de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură deoarece acest fond era finanţat din Politica Agricolă Comună. începând cu anul 2014 acest fond face parte din Politica de Coeziune, având un regulament separat, dar şi alocări anuale care trebuie angajate în anul în cauză.

Programul Operaţional Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate a fost transmis oficial Comisiei Europene la mijlocul lunii septembrie a.c. Ministerul Fondurilor Europene estimează că programul va fi aprobat în maximum două luni ceea ce înseamnă că trebuia începută implementarea pentru a fi asigurată angajarea sumelor aferente anului 2014 şi a prefinanţării. Valoarea fondurilor UE alocate pentru anul 2014 este de peste 108 milioane de euro.

În ceea ce priveşte interpretarea prevederilor OUG 34/2006 aceasta este total eronată şi vă prezentăm textul art. 83 din actul normativ menţionat:

„Art. 83
(1)Fără a aduce atingere prevederilor art. 71, în cazul în care valoarea estimată a contractului de achiziţie publică este egală sau mai mare decât cea prevăzută la art. 55 alin. (2), perioada cuprinsă între data transmiterii anunţului de participare spre publicare în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene şi data-limită de depunere a candidaturilor trebuie să fie de cel puţin 37 de zile.
(2) În cazul în care, din motive de urgenţă, nu poate fi respectat numărul de zile prevăzut la alin. (1), autoritatea contractantă are dreptul de a accelera aplicarea procedurii prin reducerea perioadei prevăzute la alin. (1), dar nu la mai puţin de 15 zile.
(3) În cazul în care anunţul de participare este transmis, în format electronic, spre publicare în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, perioada prevăzută la alin. (1) se poate reduce cu 7 zile şi perioada prevăzută la alin. (2) se poate reduce cu 5 zile.”

În cazul licitaţiei lansate de Ministerul Fondurilor Europene, se aplică prevederile alin. 3), deoarece anunțul de participare a fost publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, iar în deplină conformitate cu prevederile legale incidente, perioada de timp între publicarea anunţului şi data-limită de depunere a candidaturilor este de 10 zile (15 – 5 = 10).

Subliniem că dreptul de reducere a termenelor în cazul licitației restrânse este prevăzut și în Directiva CE nr. 18/2006, la art. 38, paragraful (8): “În cazul procedurilor restrânse și de negociere cu publicarea unui anunț de participare prevăzute la articolul 30, în cazul în care nu se pot respecta termenele minime stabilite de prezentul articol, datorită naturii urgente a situației, autoritățile contractante pot stabili:
(a) un termen de primire a cererilor de participare care nu poate fi mai mic de 15 zile de la data trimiterii anunțului sau care nu poate fi mai mic de 10 zile, în cazul în care anunțul este trimis pe cale electronică în conformitate cu formatul și modalitățile de transmitere menționate de anexa VIII punctul 3;
(b) și, în cazul procedurilor restrânse, un termen de primire a ofertelor care nu poate fi mai mic de 10 zile de la data trimiterii invitației ofertantului.”

În vederea asigurării unei transparențe suplimentare, procedura se derulează integral prin mijloace electronice în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (www.e-licitatie.ro).

Pentru ca un număr cât mai mare de operatori economici să poată participa la această licitaţie şi pentru a fi evitate sincopele cauzate de eventualele contestaţii, licitaţia a fost organizată pentru un număr de 13 loturi. Un lot este format din două – patru judeţe.

Faptul că licitația nu este restrictivă este demonstrat inclusiv de următoarele aspecte:
MFE nu a uzat de dreptul de a reduce operatorii care pot depune oferte la minimum 5, așa cum prevede art. 85 alin. 4 din O.U.G. nr. 34/2006, autoritatea contractantă precizând în fișa de date a achiziției, în mod explicit, la Secțiunea IV.1.2), că “Toți candidații care îndeplinesc criteriile de calificare vor fi selectați pentru depunerea ofertelor”.
a fost depus un număr suficient de candidaturi pentru toate loturile: numărul de candidaturi primite este cuprins între 6 și 10 pe fiecare din cele 13 loturi.

Precizăm că în data de 02 octombrie a.c. a fost termenul limită pentru depunerea candidaturilor, urmând ca agenţii economici să aibă la dispoziţie încă 10 zile pentru depunerea ofertelor tehnice şi financiare.

Conform prevederilor Hotărârii nr. 799/2014 privind implementarea Programului Operaţional Ajutorarea persoanelor Defavorizate, ajutoarele alimentare se ridică de către persoanele din grupul țintă de la centrele de distribuție ale primăriilor în a cărei rază teritorială își au domiciliul. Pachetele vor fi distribuite pe baza cupoanelor pe care persoanele defavorizate le vor primi acasă, prin poştă, şi pe baza actului de identitate.
Predarea ajutoarelor alimentare de către operatorii economici către reprezentanții autorităților publice locale şi procesul de distribuție către persoanele care aparțin grupului țintă vor fi monitorizate de către reprezentanţi ai prefecturilor.

Autoritățile publice locale care participă la acest program sunt obligate să păstreze pachetele cu alimente în condiții corespunzătoare şi să le distribuie persoanelor cu dezavantajate în 30 de zile de la primirea acestora.

Ministerul Fondurilor Europene

 

 

 

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.