Asociația Ad Astra, cea mai importantă asociaţie a cercetătorilor români din ţară şi diaspora solicită revocarea unui ordin emis cu încălcarea legislației de ministrul Sorin Câmpeanu privind organizarea și desfășurarea procesului de obținere a atestatului de abilitare
Motivele solicitării cercetătorilor sunt:
A. Ordinul a fost emis cu încălcarea Legii nr. 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică, fiind emis fără a supune dezbaterii publice proiectul acestui act normativ, deci fără respectarea procedurii privind participarea cetățenilor și a asociațiilor legal constituite la procesul de elaborare a actelor normative.
B. Ordinul a fost emis cu nerespectarea prevederilor Legii nr. 1/2011 a educației naționale.
Ordinul este în contradicție cu dispozițiile art. 118 alin. (1) lit. g) din Legea 1/2011 coroborat cu art. 124 alin. (1) lit. e) din Legea 1/2011, prin faptul că elimină prevederi anterioare care asigurau transparenţa procedurii de abilitare, şi anume:
a) faptul că teza de abilitare, în integralitatea sa, este un document public; acest lucru este prevăzut de art. 168 alin. (9) din Legea 1/2011 pentru teza de doctorat, o teză cu nivel de dificultate şi importanţă inferioare tezei de abilitare;
b) obligativitatea ca publicul să aibă posibilitatea de a pune întrebări candidatului și obligativitatea răspunsului candidatului la întrebările publicului; acestea sunt prevăzute de art. 168 alin. (3) din Legea 1/2011 pentru teza de doctorat, o teză cu nivel de dificultate şi importanţă inferioare tezei de abilitare;
c) obligativitatea publicării centralizate a datei, orei şi locului susținerii tezelor, ceea cea îngreunează participarea la susţinerea publică a persoanelor interesate;
d) obligativitatea publicării pe un site web care să centralizeze informația la nivel național a informaţiilor referitoare la rezumatul tezei de abilitare, lista de lucrări ale candidatului, fișa de verificare a îndeplinirii standardelor minimale de către candidat, componenţa comisiei de specialitate pentru susţinerea tezei de abilitare; în cazul publicării informaţiilor pe multiple site-uri ale IOSUD/IOD, lipsa centralizării acestor informaţii îngreunează posibilitatea găsirii lor de către publicul interesat.
C. Ordinul contrazice prevederile art. 3 lit. a) din Regulamentul aprobat de Ordinul MECTS nr. 5644/2012, Anexa nr. 2, nerespectând prevederile Legii nr. 24/2000 privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative.
Conform prevederilor din preambulul Ordinului nr. 3121/2015, acesta a fost emis în baza Ordinului Ministrului Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului nr. 5.644/2012 privind unele măsuri de organizare și funcționare a Consiliului Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare.
În cuprinsul art. 3 lit. a) din Regulamentul de organizare şi funcţionare al Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare din 05.09.2012 aprobat prin Ordinului MECTS nr. 5644/2012 (Anexa nr. 2 a acestui ordin), se precizează că CNATDCU propune comisiile de specialitate care evaluează tezele de abilitare.
Or, Ordinul 3121/2015 stipulează contrar, prevăzând la art. 8 alin. (3) că IOSUD/IOD transmite CNATDCU propunerile cu privire la componența comisiei de specialitate pentru evaluarea tezei de abilitare. Se încalcă astfel prevederile art. 16 alin. (2), art. 17 și art. 78 din Legea nr. 24/2000 privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative.