Ilan Laufer, absolvent de IEFS și pus de PSD ministru pentru Mediul de afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat a anunțat prelungirea termenului de depunere a propunerilor de proiecte în programul Start Up Nation, după care a renunțat la idee. Mai târziu a decis că e necesară consultarea cu mediul de afaceri.
Deputatul PNL Dumitru Oprea afirmă că Ministrul pentru Mediul de Afaceri a reușit, prin această comunicare dezastruoasă, să arunce din nou în haos programul Start Up Nation. Este motivul pentru care Dumitru Oprea consideră că ministerele trebuie ocupate de persoane cu experiență, care dau dovadă de profesionalism, nu de comportament pueril.
‘Miercuri, 12 iulie 2017, Ministrul pentru Mediul de Afaceri a reușit, în doar câteva ore, să bulverseze întreaga comunitate de afaceri interesată de accesarea fondurilor prin Start Up Nation. Într-o serie de postări succesive, pe pagina sa de Facebook, Ministrul Ilan Laufer a anunțat că termenul pentru depunerea propunerilor de proiecte se va prelungi până pe 28 iulie, apoi a revenit și a precizat că sesiunea se va închide conform planificării inițiale. În urma reacțiilor vehemente ale comentatorilor, ‘s-a spălat pe mâini’, luând decizia să se consulte cu mediul de afaceri.
Indiferent de motivele care au stat în spatele acestui comportament neprofesionist, sunt câteva lecții pe care guvernanții trebuie să le învețe.
Comunicarea oficială la nivelul unui minister nu poate fi făcută de pe pagina de Facebook a ministrului, pentru că orice postare a unui demnitar este considerată, în era social media, o știre, iar mass media o preia ca atare. Gestul Ministrului Laufer de a elimina postările inițiale este unul copilăresc, deoarece nimic nu dispare de pe Internet, cu atât mai puțin știrile publicate de agențiile de presă.
Încredințarea unor portofolii din Guvernul României persoanelor fără experiență într-o demnitate publică creează sentimentul de neprofesionalism, iar o comunicare dezastruoasă produce efecte imediate și generează neîncredere în programele guvernamentale.
Iată cum, o idee generoasă pentru susținerea antreprenoriatului din România, lansată în luna ianuarie, a ajuns o caricatură, prin amânări și poticneli guvernamentale nepermise. Inclusiv Ministrul Laufer a recunoscut faptul că instabilitatea politică i-a făcut pe mulți să renunțe la accesarea finanțărilor, pe fondul neîncrederii cronice în actuala coaliție de guvernare. Dacă numărul solicitărilor a fost și este unul sub așteptările Ministerului, vinovații nu trebuie căutați în rândul cetățenilor, ci în sânul coaliției aflată la putere.
Ca urmare, pentru succesul programului Start Up Nation, de altfel al oricărui program de finanțare, este nevoie de o conducere responsabilă la nivelul ministerelor, care să comunice eficient. Sau să comunice mai puțin și să muncească mai mult.’