Ministrul roman de externe,Mircea Geoana are un motiv de mandrie la finalul mandatului sau de presedinte al OSCE. Spre deosebire de reuniunea Consiliului Ministerial al OSCE, desfasurat anul trecut la Viena, de data aceasta la Bucuresti, participantii au adoptat o ampla Declaratie in 12 puncte, insotita de nu mai putin de 13 decizii, votate si ele, fara rezerve, de catre participanti. De altfel, dovedind ca modestia nu se afla printre calitatile sale, seful diplomatiei romane a declarat la conferinta de presa finala ca, in cursul mandatului sau la presedintia OSCE – am reusit sa iesim din blocaj , sa facem Organizatia eficienta si sa o transformam intr-un actor important in spatiul european-. In acelasi context, Geoana a declarat ca -Romania a demonstrat ca face parte din familia europeana si euroatlantica, datorita capacitatii noastre de a contribui la securitatea regionala-. La sfarsitul acestui an Romania preda stefeta presedintiei OSCE Portugaliei, tara noastra ramanand in continuare in Troica Organizatiei, alaturi de Olanda.
Lupta impotriva terorismului tine capul de afis
Cele mai importante puncte din Declaratia finala adoptata ieri de Consiliul Ministerial se refera, fara indoiala, la lupta comuna pentru combaterea terorismului. -Terorismul, indiferent de motivatie sau origine, nu se justifica- , se afirma in Declaratia finala, precizandu-se in continuare ca -in lupta impotriva terorismului nu exista neutralitate-. De asemenea, semnatarii Declaratiei reitereaza ideea ca -lupta impotriva terorismului nu este un razboi indreptat impotriva religiilor sau popoarelor-. Pentru a intari implicarea OSCE in lupta pentru combatrea terorismului, participantii la reuniunea Consiliului Ministerial au adoptat o Decizie privind combaterea terorismului si un plan de actiune in acest sens.
Succesul Presedintiei romane – mentionat in Declaratia finala
Printre cele 12 puncte ale Declaratiei finale adoptate ieri la finalul reuniunii s-a strecurat si unul in care Presedintia Romaniei la OSCE este ludata pentru -intarirea eficientei Organizatiei- si pentru sustinerea unei decizii privind -dezvoltarea rolului OSCE ca forum de dialog politic pe probleme de securitate si cooperare in Europa-. Tot la initiativa noastra membrii Consiliului s-au angajat sa intareasca cooperarea economica si in domeniul protectiei mediului inconjurator, aspect subliniat de altfel si de presedintele Ion Iliescu, in discursul sau de deschidere.
Sud-Estul Europei ramane printre prioritatile OSCE
In cadrul declaratiilor Consiliului Ministerial, participantii la reuniune au reafirmat ca -pacea, prosperitatea si stabilitatea in Sud-Estul Europei ramane una dintre prioritatile strategice ale OSCE-.
In consecinta, semnatarii isi declara sprijinul pentru -integritatea teritoriala si inviolabilitatea granitelor statelor din Sud-Estul Europei-, condamnand in paralel orice act terorist , indifernt de origine sau motivatie. In atentia participantilor s-au aflat , in primul rand statele din fosta Iugoslavie si fostele republici sovietice din Asia Centrala.