Home Politic Miron Cozma acuza de tentativa de santaj regimul Constantinescu

Miron Cozma acuza de tentativa de santaj regimul Constantinescu

DISTRIBUIŢI


Senatorii si deputatii din comisiile de abuzuri ale celor doua Camere au avut parte de un sfarsit de sesiune extenuant, primind, ieri, -in ospetie- doua figuri controversate: pe procurorul Alexandru Lele, respectiv pe ex-liderul minerilor din Valea Jiului, Miron Cozma. In fata deputatilor, Lele a acuzat -presiunile politice- care se fac in cazul sau, sugerand chiar interventia premierului Nastase. In schimb, Cozma si-a concentrat -tirul- asupra fostei Puteri, afirmand ca regimul Constantinescu a incercat sa-i propuna gratierea, daca ar fi recunoscut ca la originea mineriadelor s-a aflat presedintele Ion Iliescu.


Senatorii din Comisia de abuzuri au avut, si ei, un invitat special: pe Miron Cozma, fostul lider al minerilor din Valea Jiului, -detasat- pentru cateva ore din Penitenciarul Rahova, unde este inchis pentru savarsirea infractiunii de subminare a puterii de stat. Cozma a ales o tactica agresiva pentru audierea de la Senat, lansand, de la bun inceput, acuzatii grave in directia fostei Puteri. -Am primit o oferta de la regimul Constantinescu sa fiu gratiat. Am fost luat cu japca din penitenciar, dus la IGP, iar apoi la Parchetul teritorial, in biroul actualului sef al Parchetelor Militare, unde mi s-au pus in fata doua acte: unul in care sa recunosc ca am adus minerii in Bucuresti din ordinul lui Ion Iliescu, iar al doilea act era cererea de gratiere-, a sustinut Cozma. El a mai spus ca a refuzat targul -din demnitate-. Afirmatiile facute de -Luceafarul huilei- nu au fost insa confirmate de avocatul sau, senatorul PRM Viorel Dumitrescu.

Miron Cozma a mai precizat ca nu a avut nici o legatura cu Ion Iliescu in timpul mineriadei din *90 si ca nu a fost niciodata implicat in evenimente politice. El a mai infirmat si ca ar fi adresat, in cursul anului trecut, o cerere de gratiere presedintelui Iliescu, cu toate ca insusi seful statului recunoscuse, la vreme respectiva, acest fapt.

Oana Dobre

Lele acuza presiuni politice si tainuirea de probe in cazul Tarau

Audiat la Comisia de abuzuri a Camerei Deputatilor, in urma unei sesizari proprii, procurorul bihorean Alexandru Lele s-a plans, in fata deputatilor, ca este cercetat abuziv si ca este supus unor presiuni politice, la nivel inalt. -Sunt clare presiunile politice in acest caz-, a declarat Lele, precizand ca se poate vorbi chiar de -interventia punctuala- a primului-ministru.

Alexandru Lele a declarat ca el nu poate prezenta probe, pentru ca acestea nu se afla in administrarea sa, dar -pot indica unde le gasesc, daca vor sa le gaseasca-. Printre probele prezentate verbal comisiei se numara si tainuirea de probe in cazul Tarau. -Interceptarile telefonice facute in 1998 de SRI in dosarul Tarau, care demonstrau ca e vorba de subminarea economiei nationale, sunt ignorate in prezent-, a afirmat Lele, aratand cu degetul spre Parchetul General, care administreaza aceste probe.

Procurorul bihorean le-a vorbit, de asemenea, deputatilor din comisie despre scurgerile de informatii din arhiva Parchetului, despre securizarea datelor din dosarele de urmarire penala si, nu in ultimul rand, despre faptul ca -Ministerul Justitiei nu se implica atunci cand este cazul-.

Comisia are mainile legate

Membrii comisiei sunt sceptici in ceea ce priveste mijloacele de care dispun pentru rezolvarea cazului Lele. Liberalul Coriolan Simedru a afirmat ca, in opinia sa, ancheta nu va continua si ca ar fi nevoie de o comisie parlamentara speciala pentru elucidarea cazului. -In acest caz, ar trebui audiat procurorul general, care a mai fost chemat la comisie si in cazul Ciuvica si nu a venit, pe motiv ca e magistrat-, a declarat Simedru, precizand ca singura optiune ramasa este audierea Rodicai Stanoiu.

Mai optimist, presedintele comisiei, Radu Ciuceanu (PRM), a declarat ca -interventia noastra va merge mai departe, chiar si pentru un motiv umanitar, acela ca de trei luni procurorul Lele nu primeste salariu si are o familie de intretinut-. Radu Ciuceanu a precizat ca lucrarile comisiei vor continua si in timpul vacantei parlamentare, perioada in care -vom face verificarile necesare-, dupa cum a declarat deputatul PSD Nicolae Gradinaru. El a incercat, de altfel, sa se apere, dupa ce in cursul diminetii a declarat ca -nu va avea loc nici o audiere- pentru ca -nu putem asculta peste noapte pe oricine-. Dorinta sa de a amana prezenta lui Lele in fata deputatilor a fost infranta insa de votul conducerii comisiei, care a decis audierea procurorului bihorean.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.