Victoria umanistului Romeo Stavarache la alegerile locale din municipiul Bacau a fost considerata, initial, drept un vot negativ pentru PSD. Unii analisti politici s-au grabit sa afirme ca umilitoarea infrangere a -baronului- Sechelariu ar fi dovada scaderii popularitatii partidului de guvernamant in -capitala financiara a Moldovei- si ca revolutia de catifea din acest oras constituie semnalul clar al viitoarei victorii a fortelor de opozitie la alegerile din toamna in zone considerate ca fiind fief-uri traditionale ale PSD. Realitatea este insa mai complexa si contine trei elemente: in primul rand, PSD a fost infrant la Bacau numai pe fondul erorilor de comportament politic ale liderului social-democrat Dumitru Sechelariu, a carui imagine negativa s-a rasfrant asupra partidului pe care il reprezenta. Apoi, pe fondul unui atac mediatic dur concentrat de catre mass-media sechelarista impotriva candidatilor Aliantei, alternativa unui partid tanar si relativ apropiat ca filosofie politica de PSD, in speta PUR, a reprezentat o optiune temporara credibila pentru electorat. In sfarsit, timpul scurt ramas pana la alegerile parlamentare face aproape imposibila misiunea administratiei Stavarache de a produce schimbari pozitive palpabile in viata bacauanilor. Lucru pe care electoratul nu va ezita sa il taxeze, alegand din nou cu mana stanga si cu ochii atintiti catre trecut.
Lideri controversati
Moldova, fie ea mai mult sau mai putin transportata in Italia, Spania si-n alte tari europene, a ramas incremenita in acelasi timp rosu, populat de vile, mizerie, masini luxoase si bani putini. De aceea, chiar daca saracia continua sa fie la ea acasa in judete precum Vaslui sau Botosani atat locuitorii din spatiul rural, cat si din orase nu reusesc sa coboare din caruta cu coviltir a social-democratiei corupte romanesti si sa dea sanse unei alternative politice de centru sau de centru-dreapta. Nici nu e de mirare: in judetul Bacau, de pilda, PSD continua sa aiba o baza electorala solida, iar cauza primordiala tine mai mult de lipsurile din ograda opozitiei, cat de realizarile social-democratilor. La Bacau, democratii si liberalii au o popularitate redusa, unii dintre liderii locali ai acestor formatiuni politice fiind personaje controversate in comunitate. Valeriu Gheorghe, liderul PNL Bacau, este acuzat de catre unii dintre membrii importanti ai propriei filiale de partid ca ar fi -omul lui Sechelariu-, in vreme ce Vasile Nistor, seful democratilor bacauani, chiar daca a dovedit o intransigenta severa in relatia sa cu PSD si Sechelariu, are de raspuns intrebarii de ce nu a promovat mai activ interesele judetului sau in Parlamentul Romaniei. Cei doi lideri din opozitie, alaturi de alti membri marcanti din Alianta, care au candidat la locale, au fost atacati furibund de presa sechelarista, fapt care a dus la erodarea si mai accentuata a imaginii unei alternative politice liberalo-democrate credibile. Chiar daca acuzatiile trustului Desteptarea au fost si continua sa fie, in mare parte, malitioase, electoratul inca nematurizat din aceasta zona a tarii a ramas cu impresia ca PNL si PD se afla, cel putin la nivelul judetului Bacau, intr-o perpetua degringolada.
Un culoar printre transee politice
Daca PSD a reusit sa coafeze oarecum, in ultimele luni, imaginea sa prin eliminarea unor baroni din structurile sale de putere, Alianta nu a gasit resurse inca sa precizeze clar, cel putin la nivelul judetului Bacau, intentia de a promova oameni noi. Valeriu Gheorghe si Vasile Nistor au ramas -numarul unu- pe listele pentru parlamentare, iar multi dintre ceilalti pretendenti la postul de deputat sau de senator sunt apropiati ai celor doi lideri din Alianta. Demn de mentionat este insa faptul ca la locale, nici PNL, nici PD Bacau nu au obtinut scorurile asteptate, singurul succes de conjunctura fiind detronarea, impreuna cu PUR, a fostului primar-stadion.
Intr-o zona care este incremenita inca in nostalgia vremurilor cand statul oferea locuri de munca si apartamente, Partidul Umanist a exploatat cu o nesperata eficienta la alegerile locale culuarul dintre cele doua tabere aflate in razboi. Astfel, promovand un inginer tanar, a carui prosperitate se bazeaza pe propria sa munca, PUR a reusit la Bacau sa obtina nu numai postul de primar, dar si cele mai multe voturi pentru Consiliul local. Romeo Stavarache, politician necunoscut pana acum cateva luni, reprezinta tocmai antiteza tacticii Aliantei de a se baza pe experienta unor lideri care au condus ani de zile filialele locale, dar a caror imagine a suferit, in mod natural, de pe urma atacurilor neobosite din ziarul sechelarist -Desteptarea-. Insotit, aproape fara exceptie, de o echipa extrem de tanara, formata din persoane fara experienta politica dar cu certe succese profesionale, Stavarache a demonstrat ca formula succesului electoral nu se bazeaza in mod strict pe experienta, cat pe entuziasm si simplitate. Prinsa pe picior gresit, masinaria propagandistica greoaie condusa de troica Hrebenciuc, Sechelariu, Iacubov nu a gasit armele potrivite pentru a murdari imaginea umanistilor, asa cum reusise cu brio in cazul contracandidatilor liberali si democrati. Mai mult, in batalia finala pentru turul doi, liderii PSD Bacau au comis erori grotesti, provocand hazul maselor. La finalul multora dintre -mitingurile populare- ale fratilor Sechelariu, lumea pleca razand de promisiunile si lamentatiile filosofico-religioase ale celor ce le cereau votul, iar acuzatiile despre presupusa orientare sexuala -anormala- a candidatului umanist au dus la un efect electoral contrar celui asteptat.
Politica pasilor marunti si poate pierduti
Iata de ce acum, cand asupra lui Romeo Stavarache este indreptata toata otrava trustului de presa patronat de fostul primar-stadion, rolul liderului PUR Bacau este mult mai ingrat. Bacauanii asteapta, in august 2004, la fel ca romanii in ianuarie 1990, schimbari radicale, fara sa stie insa despre ce schimbari este vorba. Entuziasmul nebun al noptii cand Sechelariu a fost huiduit pe strazile Bacaului a fost inlocuit de murmurul surd, deocamdata, al nemultumitilor care se asteptau, dupa caz, fie sa o duca mai bine, fie sa vada dus pana la capat procesul de primenire a structurilor de conducere locale. Or, Romeo Stavarache a ales politica pasilor marunti, lucru care a infuriat o parte a electoratului ce-i daduse votul. Unul dintre cele mai elocvente exemple este cel al membrilor Asociatiei Transportatorilor Privati (AOTPP), in speta patronii unor firme care lupta cu -mama Agripina-. Este vorba despre Agripina Sechelariu, mama lui Dumitru Sechelariu, unsa acum, la batranete, in functia de patron peste transportul public bacauan. Transportatorii privati s-au aflat printre cei mai curajosi sustinatori ai lui Romeo Stavarache, sperand ca ilegalitatile comise de fostul Consiliu local sa fie anulate de noul primar. Deocamdata, acesta nu a dat curs cererilor AOTPP.
-Gasca- trage, in continuare, sforile
Un semnal negativ pentru PSD Bacau, in perspectiva alegerilor din toamna, este colaborarea reusita, cel putin pana acum, intre PUR si Alianta atat la nivelul Consiliului Local Bacau, cat si a celui judetean. Pe de alta parte, negocierile dintre PSD si PUR, anuntate de Adrian Nastase in perspectiva postelectorala a formarii unei majoritati tricolore careia sa i se alature si UDMR a produs nemultumire in randul -nucleului bacauan dur- care a votat PUR cu intentia clara de a amenda politicile falimentare ale social-democratilor. De confuzia creata in acest mod nu este vinovat Romeo Stavarache, dar sarcina sa de a convinge electoratul sa voteze la parlamentare un partid ce cocheteaza cu ideea unei logodne cu amicii lui Sechelariu este dificila, daca nu imposibila. Dupa cum recunosc multi bacauani cu care reporterii de la -Curentul- au vorbit in ultimele saptamani, incepe sa fie predominant sentimentul ca gasca fostului primar continua sa traga sforile din judet si ca nu exista o alternativa clara, curata, credibila, intransigenta, care sa atraga un vot la fel de entuziast precum cel din 6 si 20 iunie impotriva PSD. Acest lucru are, precum remarcam si mai inainte, o componenta importanta in status-quo-ul din PNL si PD Bacau, unde a fost aleasa varianta -continuitatii- in locul unei reconstructii interne. Pentru ca PSD sa aiba un accident major la Bacau, cu ocazia alegerilor din toamna, a mai ramas doar alternativa unei implozii provocate de scandaluri interne. Ceea ce nu este probabil, pentru ca evidentele -bube- din activitatea fostilor viceprimari sechelaristi Lucas si Benea, promovati recent in functii importante in PSD Bacau, trec neobservate de catre conducerea centrala a partidului.
Iata de ce euforia unei nopti de vara in care, in premiera europeana, un primar a fost huiduit la plecarea sa din birou, tinde sa se transforme intr-un razboi politic surd, de uzura, la capatul caruia Sechelariu si acolitii sai sa recupereze intreaga putere. Nu e de mirare in acest context faptul ca, desi a fost tradat de PSD, Dumitru Sechelariu continua sa laude in mijloacele media pe care le controleaza -maretele realizari- ale social-democratiei romanesti si sa atace furibund, ca un brav soldat al puterii, punctele slabe ale adversarilor ideologici. Iar Bacaul nu este un caz izolat in aceasta privinta, pentru ca evolutii similare pot fi semnalate si in alte zone din Moldova, unde opozitia a castigat teren in aceasta vara. Teren care va fi pierdut foarte usor daca strategia electorala a fortelor ce doresc o schimbare pozitiva in Romania nu va ataca ideologia de lut a colosului rosu.
Lider contestat
Valeriu Gheorghe, presedintele PNL Bacau, este un politician despre care au aparut semne de intrebare in legatura cu relatia sa cu fostul primar Sechelariu. In sedinta de constituire a Consiliului Judetean Bacau, care a avut loc la inceputul lunii trecute, Sechelariu nu s-a sfiit sa il acuze in plen ca ar fi jucat poker impreuna, motiv pentru care parlamentarul liberal nu ar avea caderea sa comenteze asupra problemelor administratiei Sechelariu. Deputatul Gheorghe nu a raspuns acuzatiilor lui Dumitru Sechelariu, preferand sa se furiseze din sala. Interesant mai este si faptul ca Valeriu Gheorghe nu a avut, in anii din urma, o atitudine transanta in legatura cu numeroasele incalcari ale legii comise de Consiliul local si Primaria Bacau, fapte in urma carora numeroase firme -de cumetrie- au incasat sute de miliarde de lei din fonduri publice. Cotidianul sechelarist -Desteptarea- l-a atacat, in ultimele zile, pe Gheorghe, incercand sa discrediteze imaginea sa si asa sifonata in urma unei razmerite din interiorul organizatiei pe care o conduce. De acelasi tratament s-a -bucurat- si liderul democratilor bacauani, Vasile Nistor. In cazul acestuia insa, masina de propaganda sechelaristo-pesedista are de ce sa atace: deputatul Nistor a fost unul dintre criticii cei mai neobositi ai fostului primar-stadion. Considerat drept un lider autocrat, Nistor s-a inconjurat insa si de tineri politicieni democrati de valoare, dintre care se remarca Liviu Mirosanu, liderul organizatiei PD din municipiul Bacau.