Home Politic Miza liberală și disperarea lui Ponta

Miza liberală și disperarea lui Ponta

DISTRIBUIŢI

 

PNL este zilele acestea miza unui război politic de care va depinde în bună măsură atât rezultatul la prezidențialele din toamnă cât și parcursul României în următorii ani. Puțini sunt cei care au remarcat faptul că Victor Ponta nu a fost deloc entuziasmat de rezultatul alegerilor ba dimpotrivă, părea extrem de îngrijorat, fiind aproape la fel de negru ca și cămașa pe care o purta. Surse liberale vorbesc despre repetarea scenariului jucat de PDL cu EBA la europarlamentarele din 2009. De data aceasta în rolurile principale au jucat actorul Mircea Diaconu și PSD, filialele social-democrate primind ordin de la centru să-i asigure un loc în Parlamentul European ”independentului” Diaconu pentru a lovi ulterior cu această candidatură victorioasă în liderii PNL.”Dacă Mircea Diaconu va lua şi voturi de la PSD, nu mă supăr, avem destule”, a spus Ponta la Antena 3 chiar înainte de campania pentru europarlamentare. Numai că socoteala de acasă nu e întotdeauna corectă, așa că reprezentanții PSD din teritoriu, din dorința de a satisface cererea șefului, au făcut exces de zel, iar Diaconu s-a trezit cu aproape 7% în contul electoral, iar PSD cu doar 37,6% , deși Ponta ceruse peste 40%. Procentele care-i asigurau PSD trecerea peste pragul psihologic de 40% au ajuns astfel la Diaconu, spre nemulțumirea lui

 

Ponta. Cele 37 de procente înregistrate de alianța construită în jurul PSD, cu toată susținerea mediatică oferită de trusturile media deținute de Dan Voiculescu și Sebastian Ghiță, nu-i oferă lui Ponta practic nicio șansă la alegerile prezidențiale din toamnă. Iar Ponta știe și el acest lucru, motiv pentru care l-a apucat disperarea. Pentru liderul PSD este vital în acest moment să refacă USL, să obțină măcar o aripioară liberală capabilă să-i aducă ceva voturi din zona dreptei, total inaccesibilă lui Ponta în acest moment. Prin urmare, după ce a clamat public o victorie care nu i-a adus însă zâmbetul pe buze, Ponta a dat buzna în biroul lui Tăriceanu de la Senat și i-a ordonat acestuia să-i aducă pe liberali înapoi în USL. Flancat de alți trei liberali iubitori de roșu-pesedist, Daniel Ghițoiu, Radu Stoe și Adrian Gerea, Tăriceanu s-a dus la ședința conducerii PNL, sperând ca foștii săi colegi să-l întâmpine ca pe un Mesia și să se încoloneze în spatele său pentru a reface USL, așa cum îi poruncise Ponta. Din scena prezenței lui Tăriceanu la ședința PNL, doar șutul în fund a lipsit, fostul președinte al liberalilor fiind poftit prin vot să iasă afară din sală. Mai mult, conducerea liberalilor a votat și o rezoluție prin care resping orice colaborare în plan politic și guvernamental cu PSD, pentru a clarifica linia strategică a partidului după invitația relansată de Ponta duminică seara, privind refacerea USL. Scopul PSD este să aducă înapoi PNL într-o structură tip USL, singura șansă pentru o victorie la prezidențialele din toamnă, iar pentru atingerea acestui obiectiv Ponta &co nu se vor da bătuți cu una cu doua, mai ales că urmează un congres al PNL într-o lună, după ce

 

actuala conducere și-a depus mandatul în urma rezultatului slab de la europarlamentare. Preluarea PNL ar urma să se realizeze cu sprijinul trădătorilor (grupul de susținători ai lui Tăriceanu, Stroe, Chițoiu, Silaghi), care militează pentru o revenire în USL, negociind susținerea lui Ponta la președinție și a unui liberal la Palatul Victoria.

 

Viitorul PNL și candidatul cu cele mai mari șanse la prezidențiale vor fi decise la Congresul PNL a cărui miză devine extrem de importantă în acest context politic.

 

 

Actuala conducere a PNL pare conștientă în acest moment de această miză, motiv pentru care ieri s-a grăbit să adopte două decizii extrem de importante. În primul rând este vorba despre aderarea PNL la grupul PPE din Parlamentul European, grup în care se află eurodeputații PDL și UDMR, iar în al doilea rând a respins definitiv, prin vot, avansurile PSD pentru o coabitare la guvernare în cadrul defunctei USL. Pentru moment, aceste decizii par să îndrepte PNL spre o alianță cu PDL și cu celelalte partide de dreapta, în perspectiva prezidențialelor din toamnă. Președintele PDL, Vasile Blaga, a declarat, luni, că în săptămânile viitoare PDL va discuta cu PNL despre o colaborare și a menționat că „nu se pune problema unei fuziuni” pentru că „partidele nu sunt proprietatea personală a președinților de partid”.

 

Congresul PNL va decide însă, în funcție de conducerea aleasă, dacă liberalii au învățat ceva din lecția istoriei, respingând cântecul de sirenă interpretat zilele acestea de Tăriceanu, acest Guță Tătărăscu al zilelor noastre, gata oricând să se vândă cu partid cu tot pentru a obține funcții asezonate cu mașini cu girofar și afaceri la pachet.

 

 

 

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.