UDMR doreste sa obtina o cat mai buna reprezentare parlamentara. Pentru a-si atinge acest deziderat, Uniunea si-a pregatit deja un discurs electoral simtitor radicalizat pe tematica autonomiei – in comparatie cu cel moderat promovat pana in prezent – cu scopul de a atrage cat mai multi din alegatorii comunitatii maghiare la urnele de vot din toamna. Desi scorul de 5% realizat la locale le-a oferit acestora o felie substantiala din aparatul de conducere al unitatilor administrative teritoriale, udemeristii sunt constienti ca acest fapt nu le va aduce reprezentativitatea parlamentara dorita, bazata, acum patru ani, pe un scor electoral de peste 6%. -In Transilvania, nu maghiarul de stanga il asupreste pe maghiarul de dreapta sau invers, ci, in continuare, politistul roman face demonstratie de putere fata de secui sau maghiari, in multe locuri-. Aceste cuvinte au putut fi auzite sambata, la Targu Mures, nu prin portavocea radicalilor maghiari, asa cum a fost obisnuita opinia publica, ci in discursul moderatului lider al UDMR, Marko Bela – confirmand astfel adoptarea de catre udemeristi a unei strategii mai virulente. De altfel, in efortul de mobilizare a etnicilor maghiari, unii membri ai conducerii Uniunii vor veni pana in toamna cu o serie de proiecte ce privesc -redesenarea regiunilor Romaniei- si chiar cu unul pe tema autonomiei, bazat pe continutul unei initiative similare a Uniunii elaborate in anii *90, dar si tinand seama de greselile care au stat la baza respingerii proiectelor legislative elaborate de catre radicalii maghiari.
-Regionalizarea ar trebui sa nu mai fie doar un petic de hartie-
In conditiile in care fiecare vot conteaza, noua tactica udemerista urmareste sa recastige terenul pierdut, sa combata efectul indus asupra electoratului traditional de catre politica diferitelor asociatii ale radicalilor, sprijinite deschis de unele cercuri politice din Ungaria impotriva UDMR. Punctul forte – problema regionalizarii, pledant de frunte – Laszlo Borbely, vicepresedintele executiv al Uniunii. De altfel, problema infiintarii unor regiuni economico-administrative pe alte baze decaat cele promovate de actualul guvern nu constituie o tema noua pentru reprezentantii Uniunii, Borbly fiind acela care acum mai mult de un an milita pentru constituirea unor astfel de unitati, mai mici din punct de vedere teritorial, care sa tina seama de specificul local, pentru a deveni regiuni viabile din punct de vedere al atragerii fondurilor externe de dezvoltare. Vicele UDMR s-a pronuntat sambata, in cadrul Consiliului Reprezentantilor Unionali, pentru programul de regionalizare, dezvoltare regionala si autonomie, realizat insa nu cu -proiecte neeuroconforme si prafuite-. Declaratia lui Borbely o intareste pe cea facuta vineri in timpul intrunirii primarilor si viceprimarilor UDMR, organizata la Tg. Mures, cand se pronunta pentru -o redesenare a regiunilor Romaniei, in conditiile in care -aceasta divizare pe regiuni nu este benefica pentru Romania-. Laszlo Borbely sustine ca descentralizarea a fost initiata, insa fondurile nu prea vin si ca pe acest capitol UDMR va trebui sa insiste. -Marea provocare din urmatorii patru ani va fi sa includem toate proiectele noastre intr-un cadru legislativ-, a mai afirmat deputatul. Vicele Uniunii ne-a precizat ca adoptarea unei asemenea viziuni este imperioasa, de vreme ce actualele euroregiuni, spune Borbely, sunt, din punct de vedere ale dezvoltarii, -nefunctionale, fapt recunoscut chiar si de catre guvern-. Potrivit lui Borbely, aceste regiuni ar trebui sa fie mai mici, alcatuite din cateva judete, care sa aiba la dispozitie un fond aparte, pentru a reusi atragerea de mai multi bani. -Acest proces nu se simte in momentul de fata-, a conchis Borbely, apeciind ca -regionalizarea ar trebui sa nu mai fie doar un petic de hartie-.
Autonomia, o tema placuta electoratului UDMR
A doua masura de castigare a capitalului politic vizeaza redactarea unui proiect de autonomie. -E nevoie de un mesaj clar in ce priveste autonomia, iar acest lucru il vom putea formula la toamna-, a declarat Borbely, catalogand ultimele proiecte eleborate de unii colegi in ultima perioada ca fiind -inabil facute, neviabile-. -Un astfel de proiect trebuie sa intruneasca sprijinul majoritatii-, ne-a declarat vicele UDMR, aratand ca, in acest sens, Uniunea are in vedere o serie de consultari cu reprezentanti ai societatii civile, ai partidelor politice si ai celorlalte minoritati etnice, mai ales ca proiectul in cauza nu s-ar vrea a fi valabil numai pentru minoritatea maghiara. Vicele a precizat ca aceasta initativa va prelua si unele idei ce privesc tema de dezvoltare regionala. Liderul UDMR a recunoscut insa ca la baza acestor initiative sta si obtinerea de capital politic si electoral mai consistent ca baza pentru -o mai buna reprezentare parlamentara-. -In prezent, avem pragul de 5%, dar il vizam pe cel de 6%- a spus Borbely.
Un prim pas spre noua cosmetizare udemerista a fost deja facut prin adoptarea unei rezolutii in cadrul ultimului CRU, prin care se decide ca, pana la data de 15 septembrie, alesii Uniunii vor infiinta Consiliul National al Primarilor si Consilierilor UDMR (CNPC), cu atributii de coordonare a administratiilor publice locale de catre UDMR, acolo unde exista primari ai acestei formatiuni si consilii locale majoritar maghiare. Noul consiliu, care va avea si organizatii judetene, va respecta deciziile luate de UDMR pe plan local, teritorial si national si va avea obligatia de a se consulta si de a informa organizatiile locale si teritoriale, de vreme ce activitatea sa va viza in special reprezentarea intereselor comunitatii maghiare si militarea pentru dezvoltarea economica a comunitatii maghiare din Romania, pentru pastrarea valorilor culturale, pentru sustinerea si modernizarea institutiilor culturale si de educatie.