PNL tine mortis sa isi lase amprenta asupra unei noi variante a Legii Ticu. Liberalii si democratii deopotriva vor eliminarea sintagmei -politie politica- din titlul legii si publicarea tuturor celor care au avut vreo colaborare cu Securitatea, fie ca au fost informatori, fie ca au fost ofiteri. Initial, toate partidele parlamentare au avut acelasi scop, dar lucrurile nu sunt chiar atat de simple si in practica.
Daca PNL si PD s-au sfatuit in Alianta si au cazut de acord sa -imbunatateasca- legea de functionare a CNSAS, ramane de vazut daca se vor bucura si de sprijinul celorlalte partide din coalitie. UDMR a facut deja un pas inapoi, dupa ce mai marii din Uniune s-au vazut pe lista celor suspectati de colaborare cu Securitatea – de acum inainte, din UDMR vor fi exclusi numai membrii care se fac vinovati de politie politica, nu doar de colaborare cu Securitatea. Cat despre conservatorii lui Dan Voiculescu, ei par sa stranga randurile in jurul liderului lor, -Felix-, intr-o campanie de denigrare a imaginii CNSAS.
Proiect promitator, dar inca teoretic
Cel putin in teorie, lucrurile sunt cat de cat aranjate. Marius Oprea, consilierul premierului pe probleme de securitate, si-a ales o echipa si are si binecuvantarea initiatorului legii de functionare a CNSAS, Constantin Ticu Dumitrescu. De altfel, membrul Colegiului face parte din grupul de lucru constituit de Oprea pentru a stabili noile modificari aduse Legii Ticu, alaturi de Claudiu Secasiu, Ionut Dogaru, Stejarel Olaru si Cristian Parvulescu.
-O scoatem pur si simplu din lege-, a anuntat, hotarat, Oprea, referindu-se la sintagma -politie politica- din titlul legii de functionare a CNSAS. El l-a gasit vinovat de inventarea acestei definiri a Securitatii ca politie politica pe reprezentantul PD in Colegiu, Corneliu Turianu. -El a introdus aceste modificari, amputand, practic, sensul initial al Legii Ticu Dumitrescu-, a declarat consilierul premierului Calin Popescu Tariceanu, intr-o emisiune la postul public de radio. Dar Ticu Dumitrescu a luat responsabilitatea asupra sa. -Ca autor al proiectului, am vrut sa intaresc, prin sinonimizarea respectiva, Securitatea ca politie politica. Securitatea in intregul sau a facut politie politica-, a declarat membrul CNSAS.
PNL se sprijina pe democrati
De data aceasta, liberalii se incred in partenerii lor din Alianta DA, de la care se asteapta sa primeasca ajutor pentru modificarea legii de functionare a CNSAS. Liberalul Radu Stroe (foto), presedintele Comisiei de control parlamentar asupra activitatii SRI, s-a aratat increzator ca PD va impartasi ideea liberala asupra deconspirarii. -Evident ca PD este un partid care trebuie intr-un fel sau altul sa-si manifeste punctul de vedere clar in aceasta chestiune. Eu cred ca ei vor mai analiza aceasta problematica si vor ajunge la aceeasi concluzie la care am ajuns si noi-, a declarat Stroe, intr-un inverviu acordat postului de radio BBC.
Dar liberalii nu au mari motive sa se teama. Conducerea celor doua partide a stabilit sa se tina de mana pentru imbunatatirea legii, iar voci din cadrul PD sustin initiativa liberalilor. Cel putin viceliderul grupului PD din Senat, Maria Petre, s-a declarat pregatita sa sustina modificarile pe care specialistii in fosta Securitate le considera necesare.
Nagat: nu exista grade de vinovatie, ci doar calitatea de colaborator
In timp ce reprezentantii partidelor politice se bat cu pumnii in piept ca vor aduce imbunatatiri la ordonanta CNSAS, directorul Directiei de investigare si cercetare din cadrul Consiliului, Germina Nagat, ridica neincrezatoare din umeri. Intr-un interviu la Mix FM, reprezentanta CNSAS a apreciat ca nu este nevoie ca sintagma de -politie politica- sa fie eliminata din titlul legii, ci -este suficient sa fie dovedit ca cineva a trimis, cu buna stiinta, informatii Securitatii despre altcineva-.
Nagat a explicat criteriile pe baza carora CNSAS stabileste daca o persoana se face sau nu vinovata de politie politica. -Nu poti sa judeci un om dupa ce scrie pe coperta dosarului. Cheia discutiei este felul informatiei din acel document: de natura sa aduca atingere sau nu drepturilor omului. Faptul ca cineva a trait in teroare nu se consemneaza in documentele Securitatii-, a incheiat reprezentanta CNSAS.