Contestatia prin care Mona Musca a incercat sa scape de verdictul de colaborare cu Securitatea ca politie politica a fost respinsa, ieri, de Colegiul CNSAS. Sapte dintre reprezentantii Colegiului au refuzat sa aprobe contestatia, iar trei dintre ei s-au abtinut, motivand ca notele informative semnate de -Dana- i-au convins, dar ca nu sunt suficiente pentru a proba vinovatia acesteia. Desi nu a primit induplecare de la niciun membru al CNSAS, Mona Musca a anuntat ca nu va renunta la lupta – va merge cu contestatia in instanta si, intre timp, ramane in politica.
Despre CNSAS, Mona Musca nu a putut vorbi -de bine-, asa cum sustine ca a facut in privinta colegelor ei de munca, despre care a dat informari la Securitate. Pentru deputatul exclus din PNL tocmai din cauza angajamentului semnat cu Securitatea, CNSAS ar trebui sa ramana doar sa pazeasca si sa administreze arhivele, in conditiile in care -nu poate rezista la influentele politice-. In rest, cetatenii ar trebui sa fie lasati sa judece daca o persoana publica a facut politie politica sau nu, a mai propus cea care si-a semnat notele informative catre Securitate cu pseudonimul -Dana-.
CNSAS a respins contestatia prin care Mona Musca a incercat sa schimbe decizia Colegiului care daduse verdictul de colaborare cu Securitatea ca politie politica. Desi au fost reprezentanti ai CNSAS care au sustinut ca Mona Musca ar putea fi -albita- dupa analizarea contestatiei, doar trei membri ai Colegiului s-au abtinut de la vot, restul respingand punctul de vedere invocat in document. La randul ei, Mona Musca, ramasa deputat independent dupa ce a fost exclusa din PNL tocmai din cauza angajamentului semnat cu Securitatea, a incercat decredibilizarea CNSAS, pe care l-a acuzat ca se lasa influentat politic.
In ciuda informatiilor ce anuntau -albirea- inevitabila a Monei Musca, Colegiul a respins contestatia depusa de aceasta, iar verdictul de colaborare cu Securitatea ca politie politica a ramas valabil. Nici unul dintre membrii Colegiului nu a votat pentru sustinerea punctului de vedere exprimat de Musca in contestatie si doar trei dintre ei au ales sa se abtina, potrivit unor surse din CNSAS. Mircea Dinescu, Dragos Petrescu si Cazimir Ionescu au fost cei care au motivat ca nu pot alege niciuna din cele doua variante – respingerea sau aprobarea contestatiei – si au preferat sa stea deoparte. -Nu am intrat in posesia acelor documente privind studentii straini-, si-a motivat Dinescu abtinerea de la vot, facand referire la unele note informative semnate de Mona Musca, despre care se presupune ca ar fi trebuit sa se afle in dosarul de la Securitate al acesteia. La randul sau, Cazimir Ionescu si-a motivat inca de acum cateva saptamani alegerea de a se abtine de la vot, sustinand ca prima decizie a fost data din punct de vedere moral, iar a doua, ca urmare a contestatiei, trebuie sa fie una bazata strict pe elementele din dosar.
-M-am abtinut pentru ca vreau sa explic oamenilor ca nu CNSAS ii spala pe cei care sunt albiti la un moment dat, ci legea si lipsa de probe inconsistente de la servicii-, a argumentat reprezentantul CNSAS. Insa, pentru ceilalti sapte membri ai Colegiului, probatoriul din cazul Monei Musca a fost suficient pentru a-i convinge ca deputatul a facut politie politica, odata ce a semnat un angajament cu Securitatea prin care a acceptat sa dea note informative, fie ele si -foarte frumoase-, asa cum le considera Musca.
-CNSAS a compromis deconspirarea-
Cum contestatia pe care a depus-o la inceputul lunii octombrie nu a avut succes, Mona Musca a anuntat ca va merge mai departe si ca va apela la justitie. Musca a dovedit ca poate vorbi -foarte frumos- despre persoanele din jurul sau si a recitit cu caldura din notele informative pe care le-a dat la Securitate, in care descria activitatea unor colege de munca. Dar vorbele deputatului nu i-au atins si pe membrii Colegiului, acuzati ca au decredibilizat institutia si ca au compromis deconspirarea Securitatii. -Din pacate, deconspirarea este un proces compromis de interesele politice transpartinice, acestea dovedindu-se, din nou, mai puternice decat legea-, a declarat Musca, intr-o declaratie de presa. Ea a sugerat ca institutia sa ramana doar un administrator al ziarelor si sa renunte sa mai dea verdicte de colaborare sau necolaborare cu Securitatea, astfel incat singurii care judeca sa ramana cetatenii. -Cei care vor sa ma elimine din viata publica nu vor reusi. Voi continua sa lupt in justitie pentru a-mi apara drepturile. Nu voi renunta la niciunul dintre proiectele mele politice si imi voi continua activitatea parlamentara si comunicarea cu cei care m-au ales-, a mizat Mona Musca pe credibilitatea de care se bucura in randul populatiei, potrivit unor sondaje de opinie recente.
Cu legea in brate
Musca a gasit ca este in situatia de a avertiza ca CNSAS a creat un -precedent periculos- si i-a dat de doua ori acelasi verdict, de colaborare cu Securitatea, chiar si dupa depunerea contestatiei. -Cand o institutie a statului incalca legea, ea se discrediteaza. Iau act cu tristete de esecul CNSAS de a aplica legea impartial si obiectiv-, a completat Valeriu Stoica, avocatul Monei Musca.
Dar ceea ce deputatul considera ca membrii Colegiului fie ignora, fie nu inteleg, fie refuza sa aplice – punctele din lege prin care se stabileste calitatea de colaborator al Securitatii – s-a dovedit a fi, cel putin de data aceasta, o punte de legatura pentru reprezentantii CNSAS. Initiatorul legii, Constantin Ticu Dumitrescu, a recunoscut ca si-a felicitat colegii pentru decizia luata in sedinta de ieri a Colegiului.