CNSAS a mai gasit patru parlamentari care sa nu fi colaborat cu Securitatea ca politie politica, asa ca membrii Colegiului nu au dat, ieri, decat decizii -de bine-. In timp ce liderul UDMR, Marko Bela, si ministrul democrat al transporturilor, Radu Berceanu, au scapat de suspiciuni inca de la prima decizie a Colegiului, Mona Musca s-a intors la sediul institutiei. De data aceasta, -Dana- a depus contestatia verdictului CNSAS, facand ca una din temerile unor membri ai Colegiului sa se adevereasca: Mona Musca ar putea fi -albita- de o a doua decizie a CNSAS, luata pe baza legii, si nu din punct de vedere moral.
CNSAS a dat, ieri, patru verdicte de necolaborare cu Securitatea, absolvindu-i de suspiciuni pe liderul UDMR, Marko Bela, pe ministrul transporturilor, Radu Berceanu, pe senatorul independent Viorel Duca, fost membru PRM, si pe deputatul PD Marian Jean Marinescu, potrivit unor surse din cadrul CNSAS, citate de Mediafax.
In schimb, membrii Colegiului au dezbatut si cazurile senatorului social-democrat Serban Mihailescu si liberalului Mircea Cosea, dar au amanat sa ia o decizie in privinta lor. Potrivit unor surse din CNSAS, unul dintre reprezentantii PSD din Colegiu, Laurentiu Tanase, a incercat -sa il albeasca- pe Mihailescu, pe motiv ca senatorul social-democrat nu a recunoscut niciodata ca a fost ofiter acoperit al DIE, asa cum reiese din probele de la dosar. Asa ca, dupa dezbateri aprinse, mai multi membri ai Colegiului au parasit sala, punand capat sedintei de ieri.
-Dana- asteapta sa fie albita
Mona Musca a trecut deja de etapa deciziilor luate de CNSAS. Dupa ce Colegiul i-a dat verdict de colaborare cu Securitatea ca politie politica, Musca a trecut pe la sediul institutiei pentru a contesta decizia CNSAS.
Insotita de fostul lider al PNL, Valeriu Stoica, in calitate de avocat, Musca a sustinut ca se asteapta ca, macar de data aceasta, membrii Colegiului sa tina cont de lege. -Au fost demostratii ca nu putea fi data decizia ca am facut politie politica-, a declarat Musca, la iesirea din sediul CNSAS. Ea a facut referire la o temere exprimata in urma cu cateva saptamani de unul dintre membrii Colegiului, care a anutat ca primul verdict in cazul Monei Musca a fost unul moral, dar ca CNSAS va fi nevoit sa o -albeasca- la o eventuala contestatie.
-Monei Musca i s-a facut o nedreptate. Orice situatie trebuie judecata pe baza legii. Legea in vigoare foloseste sintagma de <politie politica>, iar decizia emisa in cazul Monei Musca ignora legea in vigoare, din aceasta cauza este nedreapta-, a tunat Valeriu Stoica. Dar acuzatiile lui Stoica nu i-au vizat in special pe membrii Colegiului, avocatul apreciind ca acestia sunt supusi, la randul lor, unor jocuri politice. -Si Mona Musca, si CNSAS sunt victime ale unei manipulari politice-, a incercat Stoica sa justifice verdictul de colaborare cu Securitatea primit de Mona Musca, pe baza unui angajament semnat cu Securitatea – cu numele conspirativ -Dana- – si a doua -note pozitive-. -Politia politica presupune incalcarea drepturilor omului si sustinerea Securitatii in instaurarea sau mentinerea unui regim de teroare, de opresiune. Din probele din dosar nu exista nici un element care sa confirme aceasta ipoteza-, a mai explicat Stoica.
Prioritatile CNSAS – parlamentarii
Pe la CNSAS au mai trecut, ieri, si presedintele Blocului National Sindical, deputatul independent Dumitru Costin, care a depus toate actele de care Colegiul ar avea nevoie ca sa demareze verificarea dosarului sau de la Securitate. Dumitru Costin ar putea primi un raspuns curand, in conditiile in care CNSAS a anuntat ca se tine de prioritatile impuse de lege, printre care si verificarea parlamentarilor. Desi a depus si el toate actele de identificare la CNSAS, rectorul Universitatii Nationale de Arta Teatrala si Cinematografie, Florin Zamfirescu a fost anuntat ca trebuie sa aiba rabdare sa ii vina randul la verificare. La fel, George Paduraru, presedintele Uniunii Studentilor din Romania, a plecat si el dezamagit, dupa ce i s-a recunoscut, franc, ca rectorii si toate celelalte cadre didactice nu fac parte dintre prioritatile CNSAS.