Home Politic Moțiunea „Când Sănătatea va fi fost o prioritate” nu se mai dezbate...

Moțiunea „Când Sănătatea va fi fost o prioritate” nu se mai dezbate marți

DISTRIBUIŢI

Dezbaterea moțiunii simple pe sănătate inițiată de PMP a fost amânată, a anunțat, duminică, secretarul Camerei Deputaților Ioana Bran. Moțiunea era programată să fie dezbătută marți la ora 11.30. În PSD e un scandal monstru pentru putere iar Bodog și-a dat de demisia încă nepublicată în Monitorul Oficial.

PMP acuză că „preocuparea cea mai importantă a guvernului PSD în sănătate constă în acoperirea lipsei de responsabilitate pe aspecte concrete, cum sunt vaccinarea și criza de vaccinuri, absența măsurilor privind autorizarea sanitară a spitalelor care nu îndeplinesc criterii de bun simț, minimale, împiedicarea reexportului de medicamente esențiale pentru bolnavii de cancer, dansul printre interese pentru achiziția de ambulanțe.” Un alt aspect indicat în moțiune este pericolul ca să rămânem fără medici și asistente într-un viitor apropiat. „Modalitatea în care aceste probleme sunt abordate ar da motive de îngrijorare oricărei persoane, arătând că sistemul sanitar nu este o prioritate, este doar o vacă de muls”, susține PMP.

În privința vaccinării, PMP face o recapitulare a evenimentelor:

„În acest an, așa cum nu s-a întâmplat niciodată până în prezent, România s-a confruntat cu două fenomene legate de bolile infecțioase: epidemia de rujeola și disfuncționalitățile majore în aprovizionarea cu toată paleta de vaccinuri destinate copiilor, în condițiile în care vaccinarea nu este o practică descoperită de PSD, pe care să o pună acum, pentru prima oară, în practică. În condițiile în care Ministerul Sănătății știa că stocurile de vaccin ROR urmau să fie epuizate până la sfârșitul lunii aprilie, este inadmisibil faptul că abia la mijlocul lunii mai s-a semnat contractul de aprovizionare cu acest tip de vaccin.

Repetatele declarații fals liniștitoare ale Ministrului Sănătății au ajuns să îl exaspereze chiar pe șeful său direct, premierul Grindeanu. La începutul lunii aprilie, premierul a reproșat Ministrului Sănătății lipsa unei abordări preventive cu privire la stocurile de vaccinuri, cu atât mai mult cu cât acest deficit de resurse se afla în atenția publică încă din luna ianuarie. Dincolo de explicații, rămâne o realitate tristă: România a fost lovită de o epidemie de rujeolă, până în aprilie s-au înregistrat 6400 de cazuri, dintre care 26 de copii decedați. Principala cauză a acestui dezastru a fost lipsa vaccinării și incapacitatea autorităților de a asigura necesarul de vaccin antirujeolic odată ce s-a declanșat epidemia. Lucrurile nu au stat mai bine nici în ceea ce privește achiziționarea celorlalte vaccinuri. Valul de declarații ministeriale privind iminența contractărilor, aprovizionării și distribuției denotă de fapt degringolada din minister, de parcă anul 2017 ar fi fost primul în care s-a introdus vaccinarea copiilor din această țară. Poate că stângăciile de comunicare ar fi putut fi trecute cu vederea dacă ministrul ar fi pus punctul pe i, indicând și cauzele, și eventualii vinovați pentru care România s-a confruntat cu această situație, nemaipomenită până acum.”

140.000.000 euro pentru ambulanțe dar fără medici și asistente

„Programul de guvernare al PSD releva intenția de a achiziționa 3.000 de ambulanțe, cu un impact financiar estimat la 140.000.000 Euro. Această propunere are două posibile greșeli. Dacă toată sumă se referă strict la achiziția de mașini, atunci prețul unitar al unei ambulanțe ar fi de 43.000 EUR, ceea ce este nerealist, în condițiile în care doar echipamentul medical per ambulanță costă zeci de mii de euro. Pe de altă parte, această sumă este și mai nerealistă dacă în buget ar fi incluse salariile celor care vor opera ambulanțele, cel puțin un șofer și o asistentă pe tură, cheltuielile de mentenanță și înlocuire a materialelor.

Nu în ultimul rând, această propunere nu este însoțită de nicio măsură/ propunere de a stimula ghidarea personalul medical către astfel de posturi, cu atât mai mult în zone greu accesibile sau mai puțin favorizate. Dincolo de un evident populism, promisiunea de a cumpăra 3000 de ambulanțe, ca și disputa născută între secretarul de stat Arafat și ministrul Bodoc miroase de la o poștă a interes de grup, cu beneficiari umbriți. Există riscul real că aparatura să fie achiziționată și să nu existe medici sau asistente care să ocupe aceste posturi, nici în prezent, nici în viitor, și să nu existe nici finanțare pentru respectivele posturi. Importantă este achiziția în sine!

Nu este normal ca, la nici o lună de la ultima sincopă a Ministrului Sănătății, premierul să fie nevoit să ia în mâinile proprii responsabilitățile unui ministru a cărui performanță lasă de dorit. Sorin Grindeanu a declarat se va întâlni cu persoanele responsabile pentru a clarifica problema. Este anormal ca, după jumătate de an de mandat, premierul să ceară clarificări și să se implice personal, când în fapt este vorba de erori ale unor factori umani, și nu a unor factori externi neprevăzuți. Astfel de intervenții în cazul ambulanțelor și al vaccinării relevă lipsa de viziune, incompetență, rea intenție, ca și lipsa de performanță din partea celor numiți să gestioneze problemele sănătății.”

Despre majorarea salariilor

„Majorarea veniturilor personalului medical bugetar afectează doar pe cei care lucrează în spitale, însă majoritatea cadrelor medicale lucrează în ambulator. Nu este acceptabilă ignorarea sau discriminarea acestora fără ca să se nască grave tulburări ale funcționării sistemului sanitar.

Pe de altă parte, majorările salariale bugetare globale sunt deja estimate la un efort financiar în jurul a 40 de miliarde de lei anual, ceea ce înseamnă că sănătatea ar putea beneficia de cel puțin aproximativ 1 miliard de euro în plus. Ne exprimăm temerea că guvernul nu va accepta această suplimentare a bugetului sănătății, care nu are la bază o creștere a sănătății. Este foarte probabil că tocmai această infuzie de venituri să stea la baza promisei elaborări a unei noi legi a sănătății care ar urma să se producă până la sfârșitul anului. Asta însă ar reprezenta punerea boilor în fața căruței!”, conchide PMP.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.