Aluzii la afaceri personale, huiduieli, jigniri si slogane populiste. Cam asa ar putea fi rezumata dezbaterea de ieri asupra motiunii de cenzura initiata de PSD. Ceea ce trebuia sa fie un act democratic s-a transformat intr-o adevarata arena de circ, in care orgoliile personale au contat mai mult decat scopul pentru care parlamentarii si ministrii s-au adunat. Ca o minge de ping-pong, acuzele s-au plimbat de mai multe ori intre tabara premierului Calin Popescu Tariceanu, -Slabiceanu,Moliceanu, Razgandeanu-, dupa cum l-au numit pesedistii, si cea a liderului PSD, Mircea Geoana, adica -Prostanacul-, porecla de care liberalii au tinut neaparat sa aminteasca. Avantul parlamentarilor s-a desumflat insa odata cu pronuntarea rezultatului, cand reprezentantii PSD au constatat ca au fost singurii care si-au votat motiunea.
Motiunea de cenzura cu care pesedistii sperau sa rastoarne guvernul nu a fost marcata nici pe departe de problemele cetatenilor, ci mai degraba de circul pe care parlamentarii s-au obisnuit sa-l faca zi de zi chiar in locul in care ar trebui sa se ocupe de legi. In afara de citirea propriu-zisa a textului motiunii si de cateva citate din discursul premierului Calin Popescu Tariceanu, parlamentarii au irosit aproape cinci ore cu discursuri prin care isi ataca adversarii politici mai rau ca in plina campanie electorala.
Tonul in acest sens l-a dat chiar Tariceanu. -Mircea Geoana este rupt de realitate. Ori nu este in stare, ori nu vrea sa o vada. Alegerile din 2004 au aratat ca PSD trebuie sa se reformeze ca sa corespunda nevoilor societatii. Dar PSD nu s-a reformat! Si atunci alege calea batuta de ani de zile: vorbe de claca, populism, minciuna-, a sustinut Tariceanu. In discursul dur, premierul i-a acuzat pe social-democrati ca fac abuz de vorbe si ca incearca sa ascunda ca, in patru ani de guvernare, -au praduit- tara prin coruptie, refuzul reformelor si practici clientelare. Agresivitatea iesita din comun pentru seful executivului a reiesit insa din finalul discursului. -Iar daca vorbiti despre un scrutin inainte de termen, feriti-va de ziua in care o sa devin eu un partizan al anticipatelor-, i-a amenintat Tariceanu pe cei prezenti in sala.
PSD isi linge ranile
Desi pesedistii au incercat sa tina piept acuzelor venite din toate colturile, rasunetul discursului lor a fost acaparat de liberalii din sala care strigau cat ii tineau puterile: -Ciuma rosie! Ciuma rosie!- sau dadeau din maini imitand zborul de cocori, pasari care se regasesc pe unele sigle ale PSD din teritoriu. Cu toate acestea, liderul PSD, Mircea Geoana, a calificat discursul dur al lui Tariceanu drept unul -disperat-, tipic de final de mandat. -Viitorul fost premier al Romaniei, de fiecare data cand primeste un glont de la Cotroceni, fie un pumnal de la partidele de coalitie, se duce si ia o portie de anti-PSD. Se imbarbateaza si incepe sa minta si spune cat de bun si grozav este guvernul-, a spus Geoana. Ca intr-un show de divertisment de prost-gust, deputatul pesedist Victor Ponta l-a sustinut pe Geoana, cerandu-i lui Tariceanu sa ii demita pe cei partru ministri -catastrofa-: Eugen Nicolaescu, Sulfina Barbu, Mihail Hardau si Gheorghe Flutur. Si, ca spectacolul sa fie complet, in acest timp, un alt reprezentant al PSD a trecut prin fata ministrilor si le-a impartit cate o foaie de hartie si un pix pentru a-si putea scrie demisia.
Crin Antonescu a facut si el spectacol
Cel care s-a intrecut pe sine in spectacolul de mahala facut in sala parlamentului a fost insa liberalul Crin Antonescu. -Cosmarul CDR-ist este un alt cliseu. Domnule presedinte Geoana, unde ati trait cosmarul CDR-ist? In munti? Nu! La Washington DC, ca ambasador al presedintelui Emil Constantinescu, ca ambasador al cosmarului-, a afirmat liberalul. Finalul discursului l-a lasat insa pe Geoana fara glas si cu capul proptit in palme. -E primul episod din Revolutia binelui, se televizeaza: Mircea, fa-te ca lucrezi!-, a conchis Antonescu, in aceeasi nota ironica. Fara succes, Ponta a incercat sa echilibreze fortele: -Acum cativa ani, un fost prim-ministru a venit in fata dumneavoastra si v-a invitat sa-i numarati ouale. Nu avem ce sa-i numaram domnului Tariceanu, din pacate, pentru ca, daca am avea ce numara, l-am ruga sa-si demonstreze puterea, barbatia-.
Fara sorti de izbanda
Pesedistii nu au convins pe nimeni sa voteze motiunea de cenzura prin care sperau sa rastoarne guvernul condus de premierul Calin Popescu Tariceanu, cele 145 de voturi pentru venind doar din partea parlamentarilor PSD.
Cum social-democratii ar fi avut nevoie de voturile majoritatii deputatilor si senatorilor pentru a-si indeplini visul, respingerea motiunii de 235 de parlamentari a construit esecul initiativei PSD. Desi parlamentarii PRM anuntasera ca se vor abtine de la votul motiunii, social-democratii mai sperau ca-i vor putea determina pe peremisti sa se razgandeasca, macar numai de dragul spectacolului oferit de PSD in timpul dezbaterilor. Dar PRM s-a mentinut pe pozitii, astfel ca motiunea -Guvernul Tariceanu – Fapte si Minciuni- a fost votata doar de social-democrati, si nici macar de toti dintre ei – cinci dintre cei 150 de parlamentari ai PSD fie au lipsit de la dezbateri, fie au preferat sa se abtina de la vot, in frunte cu fostul premier Adrian Nastase, care este plecat in strainatate.
SMS-uri de control
In seara dinaintea mult asteptatei dezbateri din parlament, Geoana a trimis sms-uri prin care si-a convocat colegii din PSD la o reuniune -cu aer de vacanta-, organizata la un restaurant din Bucuresti. Desi motiunea de cenzura nu a fost principala tema de discutie a serii, in cele trei ore cat a durat intalnirea, social-democratii au atins si subiectul -fierbinte- de a doua zi. Printre marii absenti de la reuniunea lui Geoana au fost Ion Iliescu si apropiatii sai, Razvan Theodorescu, Sorin Oprescu, precum si Adrian Nastase.