Home Politic Multinaționalele atacă orice proiect care încearcă să sprijine producătorii români

Multinaționalele atacă orice proiect care încearcă să sprijine producătorii români

DISTRIBUIŢI

Cel puțin așa susține europarlamentarul Laurențiu Rebega, Membru al Parlamentului European și Vicepreședinte al Grupului Europa Națiunilor și a Libertății într-un comunicat transmis CURENTUL: „Citim cu oarecare surprindere că mai mulți profesori universitari, economiști și oameni de afaceri, au trimis președintelui Iohannis o scrisoare în care critică legea care obligă supermarket-urile să vândă produse românești în proporție de peste 50 la sută.

Nu ni se spune dacă scrisoarea solicită președintelui nepromulgarea și retrimiterea legii la parlament. În schimb, se reiau argumentele simpliste de tipul: ‘o economie de piață adevărată se bazează pe relația directă dintre cerere și ofertă’.

Noua lege, se spune, ‘va distorsiona aceasta legătură pentru că oferta va fi dictată de parlamentari și nu de dorințele consumatorilor’.

Urmează un tablou apocaliptic în care ‘noua ofertă nu este pe placul consumatorilor, mărfurile se vor altera și toate costurile se vor reflecta în majorarea prețurilor produselor.’

Scrisoarea este semnată de un grup de economiști ale căror intervenții publice anterioare îi situează în curentul de gândire neoliberal, favorabil multinaționalelor.

Eu cred că o asemenea scrisoare trebuie să primească un răspuns energic din partea tuturor celor care nu vor să fie sclavi în propria lor țară. Din textul scrisorii rezultă că românii nu trebuie să încerce să promoveze nimic autohton, trebuie să consume numai produsele pe care ni le bagă pe gât importatorii și, în general, nu trebuie să facă nimic pentru a produce și a desface această producție în România.

Acest tip de gândire ne condamnă fără drept de apel la subdezvoltare și servitute perpetuă.

Sigur că, pe termen scurt, vor apărea unele dereglări. Sigur că această lege va avea nevoie de o metodologie de aplicare inteligentă și flexibilă. Sigur că, pentru a evita încălcarea normelor europene în domeniul concurenței, prevederile legii trebuie aplicate în sensul stimulării producătorilor interni și nu în sensul ridicării de bariere în calea produselor europene. Dar politicienii cu viziune și cu dragoste de țară trebuie să știe că, fără a încuraja producția autohtonă, orice activitate comercială drenează profiturile în străinătate.

Pe de altă parte, i-aș întreba pe acești Gică-Contra de unde știu ei ce produse preferă consumatorul român? Sunt dispuși să facă un sondaj pe toți cetățenii României, nu numai pe angajații multinaționalelor din marile orașe? Sunt dispuși să-i întrebe pe concetățenii noștri dacă preferă roșiile fără gust, din import, celor crescute în grădinile țăranilor? De ce nu avem curajul să recunoaștem că fermierii români au dificultăți uriașe pe lanțul de desfacere a produselor?

Legea în cauză nu distorsionează concurența, dimpotrivă! Legea creează și pentru fermierii români premizele pentru o concurență corectă cu produsele de import.

Culmea tupeului, în scrisoarea adresată președintelui se spune că ‘legea lasă loc la suspiciuni și că în spatele acesteia s-ar afla interesele unor grupuri care și-au dezvoltat afacerile inclusiv cu capital și materie primă străine sau cu fonduri europene’!

Păi, tocmai aici e problema! Nu suntem naționaliști de grotă și nu susținem ca produsele românești să fie făcute fără capital străin. Noi susținem că produsele trebuie să fie făcute în România, cu materii prime și forță de muncă românești și cu impozite plătite statului român. Dacă producătorii sunt localizați în România și folosesc capital străin sau fonduri europene, cu atât mai bine!

Încă o dată, nu suntem împotriva capitalului străin! Dar vrem ca acest capital să genereze producție, locuri de muncă și dezvoltare economică, aici, în România.”

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.