Regiunea in care se afla Romania a reprezentat, dupa caderea comunismului, un poligon de incercare pentru remodelarea sferelor de influenta si pentru recastigarea unor piete de desfacere, a afirmat, ieri, premierul Adrian Nastase, prezent la inaugurarea bustului lui Mihai Viteazul de la Campia Turzii.
-Trebuie sa intelegem ca nu toti cei care ne privesc sau ne dau sfaturi doresc ca noi sa reusim si se gandesc intr-un mod serios ca eforturile noastre sa conduca la rezultate pozitive. Interesul major ca noi sa reusim il avem noi insine si trebuie sa invatam lectia solidaritatii, pentru a nu risca sa fim divizati si sa ne invete altii ce inseamna istoria noastra-, a spus Nastase, precizand ca Romania este o natiune deschisa spre viitorul european, capabila atat de fermitate, cat si de toleranta.
Premierul a aratat ca Romania a fost nevoita sa se lupte de fiecare data pentru interesele sale nationale, care nu in mod automat au coincis cu interesele puterilor occidentale. Lumea de astazi, a afirmat premierul, se bazeaza pe o confruntare de interese politice si economice, Romania avand datoria de a-si proteja propriile valori nationale.
-Dorim sa fim puternici nu pentru a-i asupri pe altii, ci pentru a ne apara valorile si interesul national-, a spus Nastase.
El a mai precizat ca Romania trebuie sa se lupte totodata pentru libertatea cetatenilor sai de a circula liber pe continentul european si a anuntat ca Guvernul va adopta masuri dure impotriva persoanelor care incearca sa treaca fraudulos granita Romaniei, afectand in acest mod si dreptul celorlalti cetateni de a calatori prin lume.
-Nu este normal ca diversi romani sa circule prin diferite tari trecand frontierele cum le trece lor prin minte, peste barierele de mine sau lasandu-se impuscati noaptea la liniile de conflict si riscand intr-un fel si libertatea de deplasare a peste 22 milioane de romani-, a adaugat Nastase.
El a aratat ca libertatea cetatenilor romani de a calatori in Europa este impiedicata si de statele occidentale, care impun acestor persoane obligativitatea vizelor.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane