La ultima sedinta de Guvern, premierul s-a aratat nemultumit ca pe ultimul raport al Societatii Academice Romane – unde se specifica la capitolul doi: -Avertisment – a venit momentul remanierii- – apare, printre initiatori, ministerul condus de Mircea Geoana. Ministrul de externe, plecat in vizita de lucru la Washington, a fost criticat in lipsa ca gireaza cu numele institutiei pe care o conduce un document ostil Guvernului. Este a doua oara intr-un timp relativ scurt cand Mircea Geoana primeste reprosuri din partea sefului sau. In urma cu cateva saptamani, intr-o sedinta a Delegatiei Permanente, ministrul de externe a fost judecat – tot in lipsa – de colegii sai pentru slabul sau apetit aratat pentru integrarea PSD in Internationala Socialista si pentru antrenamentele electorale pe care le-ar fi facut in organizatia Constanta.
Concurenta ingrijoratoare
Reprezentantii Ministerului de Externe, prezenti in sedinta de Guvern, au replicat ca, de doi ani, ei nu mai au nici o legatura cu Societatea Academica Romana si ca numele MAE este folosit din inertie, pentru a da legitimitate rapoartelor periodice pe care le editeaza Societatea. Adrian Nastase nu si-a ascuns nemultumirea ca sigla MAE este in continuare asociata cu un document in care se spune, printre altele, ca este necesara o remaniere urgenta. Amintim ca in raportul care l-a iritat pe premier se arata, de asemenea, ca Mircea Geoana are un procent egal cu Adrian Nastase (43%) in ceea ce priveste increderea acordata de populatie, cu mentiunea ca -doar ministrul de externe se poate lauda cu o balanta pozitiva intre incredere si neincredere-.
Premierul nu suporta -anturajul- ministrului de externe
Ramas de straja la Guvern pe durata vacantei, ministrul Serban Mihailescu ne-a confirmat ca ministrii au avut pe masa la ultima sedinta raportul SAR si ca premierul a cerut MAE sa scape de ascocierea cu Societatea Academica Romana. Nastase le-a spus reprezentantilor MAE sa contacteze din nou Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare – finantatorul proiectului – si sa ceara scoaterea Ministerului de Externe din vecinatatea SAR. Mihailescu a adaugat ca -luni sau marti- se va intalni cu reprezentantii PNUD, pentru a le cere acest lucru.
MAE nu-si asuma raportul SAR
Oficialii MAE si-au exprimat nedumerirea fata de faptul ca in ultimele doua rapoarte intocmite de SAR, chiar daca institutia din Modrogan este trecuta printre initiatorii proiectului, nu este mentionata si in nota din subsolul copertei. Aceasta nota precizeaza ca punctele de vedere exprimate in raport -reflecta exclusiv opiniile expertilor implicati in proiect si nu reprezinta neaparat vederile sau pozitia oficiala a Programului Natiunilor Unite pentru Dezvoltare-. Aceeasi nota subliniaza ca -termenii folositi si modul de prezentare a materialului nu implica in nici un fel expresia oricarei opinii din partea PNUD sau a Secretariatului Natiunilor Unite-. Conform unor surse din MAE roman, pana la aparitia ultimelor doua numere ale raportului SAR, ministerul era trecut in aceasta nota alaturi de PNUD si de Secretariatul ONU, lucru care nu s-a mai intamplat in ultima vreme.
Geoana cere explicatii PNUD
Tocmai de aceea, conducerea MAE a cerut PNUD ca numele institutiei sa revina in nota, in caz contrar solicitand sa nu mai fie trecut nici printre initiatorii proiectului. Aceleasi surse afirma ca ministerul nu este implicat nici financiar si nici editorial in acest proiect, motiv pentru care nu-si asuma nici unul din punctele de vedere prevazute in rapoartele intocmite de SAR. -Ministerul nostru primeste raportul in aceeasi zi cu celelalte institutii din Romania, neavand nici o contributie-, ne-au declarat surse din MAE. De asemenea, oficialii MAE sunt nedumeriti de -scaparile- din ultimele rapoarte SAR, motiv pentru care s-au decis sa ceara explicatii reprezentantilor PNUD din Romania.