Home Politic Nastase sa atrage prefectii de partea -anticipatelor-

Nastase sa atrage prefectii de partea -anticipatelor-

DISTRIBUIŢI

Unii membri ai cabinetului Nastase par sa nu mai fie atat de tare convinsi de necesitatea anticipatelor in 2003. Dupa ce in urma cu cateva zile se declara un fan convins al electoralelor de anul viitor, ministrul administratiei publice a revenit ieri, precizand ca -nu este chiar asa de simplu- sa organizeze alegeri in 2003. Motivul invocat de Cozmanca este finalizarea mandatului parlamentarilor PSD la jumatatea termenului, fapt ce i-ar putea nemultumi pe acestia, mai ales ca, sustine ministrul administratiei publice, -nimeni nu le poate promite locuri pe viitoarele liste electorale-.

In timp ce Cozmanca facea un pas inapoi pe tema anticipatelor in cadrul conferintei de presa saptamanale a PSD, mai-marele partidului, Adrian Nastase, incerca ieri sa-i convinga la Palatul Victoria pe prefecti de importanta acestei actiuni.

Aderarea Romaniei la Uniunea Europeana reprezinta un demers de politica interna si externa care poate fi solutionat, pana in 2007, numai de un guvern restructurat si competent, a declarat premierul Adrian Nastase, precizand ca, in acest fel, Uniunea Europeana ar avea certitudinea si garantia incheierii cu un guvern credibil a tuturor capitolelor de negociere ale Tratatului de aderare.

Premierul le-a prezentat, de asemenea, prefectilor si argumentele care au condus la lansarea dezbaterii publice privind necesitatea si oportunitatea organizarii alegerilor anticipate in 2003.

Ministrul administratiei publice, Octav Cozmanca, a declarat, marti, in conferinta de presa a PSD, ca declansarea alegerilor anticipate in 2003 pe baza actualei Constitutii -nu este deloc simpla-, deoarece aceasta ar implica incheierea mandatului parlamentarilor la jumatate.

-Nu stiu cati parlamentari vor dori sa-si incheie mandatul la jumatatea lui-, a spus Cozmanca, adaugand ca nimeni din conducerea partidului nu a promis tuturor actualilor parlamentari locuri pe viitoarele liste.

-Cine poate sa promita asa ceva la sute de parlamentari. Daca cineva a facut astfel de promisiuni, trebuie sa dea explicatii-, a aratat Cozmanca, precizand ca liderii grupurilor au avut discutii cu parlamentarii pe tema alegerilor anticipate inainte de intalnirea de la Cotroceni.

Ministrul administratiei publice a spus ca in calculele facute de conducerea PSD pentru declansarea alegerilor anticipate s-a pornit de la ideea intelegerii interesului tarii de catre fiecare parlamentar, aratand ca se face apel la parlamentarii partidului -sa decida pentru tara-.

600 de miliarde pentru visul pesedistilor

Potrivit lui Cozmanca, alegerile anticipate pot fi declansate pe baza actualei Constitutii, iar in acest caz, ele vor putea avea loc in luna mai sau iunie a anului viitor, sau pe baza unei Constitutii modificate si atunci vor avea loc in lunile septembrie, octombrie.

In cazul actualei Constitutii, pentru declansarea alegerilor anticipate, procedura este: guvernul isi da demisia, presedintele va desemna un nou premier, care isi alege o noua echipa supusa votului parlamentului, daca parlamentul respinge acest nou guvern, presedintele va desemna un nou premier sau pe acelasi, cu o noua echipa si un nou program, iar daca si acela va fi respins, se vor putea declansa alegeri anticipate, a explicat Cozmanca. El a avansat ideea ca, dupa ce actualul guvern isi va da demisia, noul premier ar putea fi desemnat din randul altui partid parlamentar. -Poate sa fie chemat si un alt partid sa-si prezinte un premier, de ce numai PSD-, a aratat Cozmanca.

In opinia lui Cozmanca, daca un guvern va conduce tara in 2003-2007, se va putea vorbi despre o siguranta in privinta aderarii la UE.

El a recunoscut ca PSD si-a facut calculele numai in ipoteza in care va obtine la alegerile anticipate mai multe procente decat la precedentele alegeri. -Suntem optimisti si curajosi-, a aratat Cozmanca.

El a mai precizat ca alegerile anticipate vor costa 600 miliarde de lei, aratand ca va exista doar o diferenta de 50-100 miliarde de lei -in plus sau in minus- fata de cazul in care alegerile parlamentare si cele prezidentiale s-ar desfasura simultan.

Presedintele sporeste ambiguitatile


Presedintele Iliescu si-a nuantat ieri declaratiile facute luni in legatura cu necesitatea -unui guvern mai eficient- dupa Praga. Seful statului nu a facut decat sa sporeasca ambiguitatile, mentinand noua declaratie la nivelul generalitatilor: -Eu am pornit de la o intrebare care viza dorinta exprimata de PSD de a gasi o formula pentru a eficientiza guvernarea, fie printr-o remaniere substantiala, fie prin alegeri anticipate. La asta m-am referit si am spus ca, in aceasta chestiune, dincolo de maniera in care se realizeaza, trebuie sa se porneasca de la obiective, deci cresterea eficientei administrative, care, de fapt, este una din temele pe care le abordam de mai multa vreme: cresterea eficientei administrative publice in general, pornind de la guvern, de la tot ceea ce inseamna structuri executive, tot ceea ce inseamna administratie publica, administratie locala-.

Iliescu a adaugat ca dorintele sale in ceea ce priveste eficientizarea structurilor guvernamentale se bazeaza pe recomandarile NATO si, mai ales, pe cele ale Uniunii Europene. -Asta a fost si preocuparea de la care PSD a venit cu aceasta chestie: ca poate alegerile anticipate ar fi formula mai eficienta pentru a realiza asa ceva si este o discutie deschisa, libera-, a subliniat presedintele.

-Ce ati alege intre remanierea guvernului si alegeri anticipate?-, a fost intrebat seful statului. Raspunsul a fost unul precaut, diplomatic: -Nu aleg eu, se alege prin decizia comuna a fortelor politice-.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.