PSD nu va putea obtine majoritatea dupa alegeri. Faptul a fost recunoscut chiar de catre presedintele partidului, Adrian Nastase, care s-a vazut nevoit sa-i puna in alerta, ieri, pe membrii Biroului Executiv Central ai formatiunii, in legatura cu necesitatea de a incheia aliante. -S-au dus timpurile acelea pentru orice partid-, a spus dezamagit Nastase in fata colegilor sai, anuntandu-i cu acest prilej ca PSD va trebui sa faca aliante preelectorale si postelectorale.
Nu se pune problema unei intelegeri inainte de alegeri cu PNL, PD sau PRM, insa nu este exclusa o alianta postelectorala cu partidul lui Corneliu Vadim Tudor. -Exclud o alianta preelectorala cu partidele care, in mod evident, reprezinta o politica de dezastru economic, de esec, faliment, partide care au dovedit ca, intr-o echipa de guvernare, nu pot sa produca decat dezastre, algoritme si neimpliniri. De aceea, nu vom face o alianta cu PNL, cu PD-, a declarat Adrian Nastase dupa sedinta Biroului Executiv Central. Nu la fel de transant a fost insa in privinta PRM. Intrebat daca exista posibilitatea unei intelegeri postelectorale, seful PSD s-a rezumat in a spune ca -aceasta problema nu se pune in momentul de fata-.
Desi sunt constienti ca nu se vor putea descurca singuri, mahniti pe vremurile de dinaintea alegerilor locale cand vorbeau doar despre castigarea majoritatii in viitorul parlament, pesedistii sustin acum cu seninatate ca sunt membrii unui -nou- partid. Nastase se vede presedintele unui PSD cu o cu totul alta fata. Cu alte cuvinte, doar un alt ambalaj.
Adrian Nastase a atras atentia ca incheierea unor aliante preelectorale va afecta listele parlamentare constituite in urma alegerilor preliminare din interiorul partidului. Avertismentul s-a indreptat catre acei pesedisti care s-au declarat de acord cu strategiile de alianta, dar care au cerut ca acest lucru sa nu-i afecteze pe ei la listele parlamentare.
Potrivit liderului PSD, o politica de aliante este necesara si in perspectiva turului doi al alegerilor prezidentiale, cand va exista -o polarizare puternica intre primii doi candidati clasati-. -Pentru a ne maximiza sansele va trebui sa construim o politica de aliante inteligenta care sa contrabalanseze votul excedentar care ar putea fi atras de Alianta PNL-PD-, a precizat Nastase. In acest sens, el a apreciat ca, pe langa aliante preelectorale, PSDF trebuie sa se gandeasca la aliante postelectorale ca la un -scenariu complet-.
Membrii Biroului Coodornator si ai BexC, obligati sa participe la alegerile parlamentare
-Avem o noua configuratie si o identitate intarita, consolidata pe valorile social-democratiei-, a sunat declaratia liderului PSD, dupa sedinta de ieri a Biroului Executiv Central. Avantul lui Adrian Natsase in a face asemenea afirmatii ar fi determinat procesul de schimbare initiat de partid. Acesta presupune, printre altele, si adoptarea sistemului referitor la alegerile preliminare. Prin noua procedura de selectare a candidatilor pentru listele finale depuse pentru alegerile parlamentare, PSD urmareste o -responsabilizare- a celor inscrisi in cursa. Nastase a aratat ca decizia de organizare a alegerilor preliminare este -revolutionara- in politica romaneasca si va fi aplicata pe termen lung in partid pe parcursul mai multor cicluri politice. In acelasi timp, el a spus ca unii dintre colegii sai ar putea sa nu fie foarte fericiti de aceasta hotarare si sa privesca noul sistem cu o anumita reticenta, dar a subliniat ca tinta PSD este de a raporta partidul la populatie.
Nastase a tinut sa mentioneze ca printre cei asteptati sa candideze pe listele PSD este Ion Iliescu. El a aratat insa ca Biroul executiv Central nu a discutat despre situatia sefului statului.
In schimb, liderul PSD a propus acestui for ca si membrii conducerii partidului, respectiv ai Biroului Coordonator, dar si cei ai Biroului Executiv Central sa participe si ei la alegerile preliminare, pentru a exista o echitate intre acestia si restul candidatilor si a exista -o sansa egala- pentru fiecare.
Clubul moralistilor PSD
Presedintele PSD nu s-a oprit aici cu propunerile. El a cerut colegilor sai infiintarea unui asa-numit Consiliu de Integritate Morala. Acesta ar urma sa asigure calitatea deosebita a candidatilor partidului, noua structura urmand a fi inclusa si in statutul PSD care va fi modificat la Congresul din august. Prin constituirea acestui Consiliu ar trebui evitate situatiile in care membrii de partid sa fie considerati incorecti sau sa fie acuzati de diferite lucruri in public.
Adrian Nastase a precizat ca viitoarea componenta a Consiliului pentru Integritate Morala va fi aprobata intr-o viitoare sedinta a partidului.
Ponta, aspru criticat de seful PSD
Declaratiile pe care presedintele organizatiei de tineret a PSD, Victor Ponta, le-a facut zilele trecute, prin care ameninta ca nu va candida pentru alegerile parlamentare in semn de solidaritate cu juniorii partidului, au atras nemultumirea lui Adrian Natsase. Ponta a fost practic pus la colt de liderul PSD in absenta sa, dar in fata tuturor membrilor Biroului Executiv Central. Juniorului-sef i s-a atras atentia ca trebuie sa faca comentarii in interiorul partidului si nu in presa. -Sa fim extrem de echilibrati in ceea ce priveste mesajele, optiunile, deciziile si comentariile. I-am spus si lui Vicotr ca comentariile trebuie facute in interiorul partidului-, a aratat Nastase, in urma unei asemenea reactii, Ponta avand acum toate sansele sa se joace cu cercul in parc. -Organizatia de tineret a PSD este extrem de puternica sio de dinamica, dar trebuie sa fie sIi extrem de echilibrata-, a continuat Nastase. Acesta a spus ca unele dintre comentariile liderului TSD au creat -anumite nemultumiri si pe buna dreptate-. Nastase a vorbit despre hotararea sa -ferma- de a asigura locuri eligibile pentru 25% femei si 30% tineri. -Trebuie sa avem grija ca tinerii din organizatie sa nu fie dati la o parte de catre anumiti favoriti ai sefilor de partid la nivelul judetenelor. Dar acest risc putem sa-l evitam-, a aratat Nastase. El a mai spus ca trebuie sa fie cat mai multi tineri pe listele PSD, dar -intr-o formula de simbioza, nu de separare-.