Home Politic Nastase si Geoana vad diferit acordul cu SUA privind CPI

Nastase si Geoana vad diferit acordul cu SUA privind CPI

DISTRIBUIŢI

Ministrul de externe, Mircea Geoana, si premierul Adrian Nastase au iesit la rampa cu declaratii contradictorii in legatura cu relatia dintre semnarea acordului CPI si aderarea la NATO a Romaniei. Nastase a discutat joi cu presedintele Comisiei pentru politica externa a Parlamentului European, Elmar Brok, si cu premierul danez, presedintele in exercitiu al Consiliului UE, despre semnarea de catre Romania a acordului cu SUA privind CPI. Premierul a declarat, ieri, la videoconferinta cu prefectii, ca, din punctul de vedere al intereselor Romaniei, acest acord a dat un semnal foarte clar in relatiile cu unul dintre partenerii importanti (SUA). Din punctul de vedere al Romaniei, tara care in 1997 nu a reusit sa devina membru NATO, decizia de la Praga este deosebit de importanta, a mai spus premierul, semn ca reuniunea din capitala Cehiei a cantarit greu in decizia oficialilor romani de a semna acordul bilateral cu SUA. Seful Executivului a precizat ca Romania doreste sa-si intareasca relatiile cu UE si spera ca in relatiile dintre UE si SUA vor fi clarificate problemele ce tin de CPI si semnificatia acestui acord -va intra intr-un cadru mai larg, mai putin important.-

-Continuam sa explicam partenerilor nostri europeni care au fost conditiile si ratiunile pentru care am incheiat acest acord, pentru ca nu dorim sa se creeze o tensiune in relatiile cu UE-, a aratat primul-ministru. El a adaugat ca exista o problema reala in momentul de fata la nivelul UE, pentru ca Uniunea doreste sa-si afirme mai puternic -o anumita identitate politica internationala-, dar autoritatile romane spera ca Romania sa nu fie luata, -intr-un fel-, ca pretext in construirea unei identitati a UE.

Geoana: nu am vrut favoruri din partea Washingtonului

Pe de alta parte, seful diplomatiei romane, Mircea Geoana, a declarat ca Romania nu are nevoie sa obtina favoruri din partea Washingtonului inainte de Summit-ul NATO de la Praga. -Romania nu a incheiat acest acord pentru a obtine favoruri din partea Washingtonului in ceea ce priveste admiterea in Alianta, pentru ca jocurile sunt oricum facute-, a spus Geoana. Optimist, el a adaugat ca -ne putem astepta la un summit, la Praga, care sa duca la o extindere largita a NATO, de la Marea Baltica la Marea Neagra-.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.