Gest electoral, beneficiu de imagine sau intentia reala de a deschide o noua etapa in relatiile dintre Romania si Federatia Rusa? Care este principalul scop al vizitei premierului Nastase in tara vecina? Un raspuns la aceasta intrebare pare mai greu de gasit. Ceea ce cunoastem este ca autoritatile de la Bucuresti s-au rezumat la a comenta, in privinta continutului discutiilor bilaterale, numai aspectul economic al relatiilor romano-ruse. Nimic insa nu a fost dezvaluit despre problema tezaurului de la Moscova sau despre problema scolilor romanesti inchise din Transnistria.
Dar interesant este faptul ca, marti seara, intrevederea intre primul-ministru Adrian Nastase si presedintele Vladimir Putin s-a prelungit cu inca o ora, peste cele 30 de minute stabilite initial. Potrivit AM Press, discutiile au fost calme, tonul dialogului fiind unul protocolar, cel putin in intervalul celor cateva minute cat presa romana si cea rusa au fost ingaduite in sala. Desi oficialii romani au mentionat ca cei doi au abordat o paleta larga de probleme, preponderente fiind cele economice, ei s-au zgarcit cand a venit vorba de declaratii. Nastase a repetat ceea ce spusese peste zi cu privire la intalnirea avuta cu omologul sau, Mihail Fradkov, si anume ca etapa normalizarii relatiilor dintre Romania si Rusia s-a consumat in ultimul deceniu al secolului trecut, iar acum se poate trece la un proces de elaborare a unor proiecte si strategii comune.
Ministrul de externe, Mircea Geoana, participant la dialog, a apreciat ca Putin a dovedit ca stie perfect problemele de la frontiera ce va separa Uniunea Europeana de spatiul estic. -Acolo unde avea nelamuriri sublinia paragrafe din documentul pe care noi i l-am pus la dispozitie si punea intrebari precise-, a dezvaluit Geoana din -interiorul- intrevederii.
Nastase si Putin au discutat si problema tezaurului
In plus, el a marturisit ca au fost discutate, pe langa chestiunile economice, legate mai ales de o anume discriminare a investitorilor rusi in raport cu cei occidentali, si unele mai delicate, cum ar fi cele legate de tezaur ca si de intemnitatii romani de la Tiraspol. -Adrian Nastase a abordat extrem de abil si inteligent dialogul cu Putin care a fost deosebit de complex-, a conchis ministrul de externe, fara sa ofere si alte amanunte. In schimb, seful executivului a declarat la intoarcerea in tara ca, deocamdata, s-a pus problema numai anumitor piese care au valoare istorica si simbolica pentru poporul roman.
Premierul roman a apreciat atentia cu care l-a ascultat presedintele rus
De la Palatul Kremlin, Nastase a preferat sa vorbeasca dupa intalnirea cu presedintele rus numai despre partea economica a discutiilor avute. -Cred ca putem spune, in acest moment, ca am deschis o pagina noua pentru relatiile bilaterale, o data cu ratificarea Tratatului de baza si cu evidentierea deosebit de clara a potentialului strategic al relatiilor noastre atat in plan politic, cat si in plan economic sau al evolutiilor regionale-, a spus premierul.
El a aratat in continuare ca s-a discutat si despre echilibrarea deficitului comercial pe care Romania il inregistreaza cu Rusia, prin -spargerea anumitor rezistente- care se manifesta intre cele doua state. Facand referirea directa la persoana presedintelui Putin, seful executivului a mentionat despre acesta ca -a privit cu foarte mare atentie- aspectele pe care le-a ridicat, inclusiv pe cele economice, -a venit cu raspunsuri foarte concrete si a dat instructiuni staff-ului sau pentru a se rezolva unele dintre problemele respective-.
Pozitia guvernului
Purtatorul de cuvant al guvernului a subliniat, ieri, ca intalnirea de la nivel inalt s-a desfasurat intr-un moment de referinta, dupa schimbul instrumentelor de ratificare a Tratatului politic de baza romano-rus, ce a marcat incheierea procedurilor privind intrarea in vigoare a acestui document. -Acest moment, care completeaza cadrul juridic bilateral, deschide o noua etapa in relatiile dintre Romania si Federatia Rusa, bazata pe incredere, in spiritul unui parteneriat pragmatic-, s-a spus din partea guvernului.
Potrivit purtatorului de cuvant al institutiei, Adrian Nastase a insistat asupra necesitatii de a fi identificate mecanisme de stimulare a importurilor romanesti pe piata rusa, cu sprijinul specialistilor din domeniu, dar si de extindere a cooperarii romano-ruse in sfera productiei din ambele tari. In acelasi timp, presedintele Vladimir Putin ar fi apreciat deschiderea pe care Romania o are pentru investitorii rusi, solicitand imbunatatirea regimului acordat de statul roman pentru activitatea oamenilor de afaceri din tara sa.
Pana la momentul 2007, -nu are rost sa pierdem timpul-
In cadrul discutiilor de la Kremlin s-a convenit ca obiectivele Moscovei si Bucurestiului ar fi oprirea procesului de deteriorare a schimburilor comerciale dintre cele doua tari, dupa integrarea Romaniei in Uniunea Europeana in 2007. -N-are rost sa pierdem timpul-, a declarat cu acest prilej premierul rus. In replica, Adrian Nastase a aratat ca acum cele doua tari au interese comune.
BBC a aratat, ieri, ca este vorba de mai vechiul proiect de pe vremea regimului Constantinescu, proiect cunoscut sub numele de -drumul matasii-, legat de conducta de transport a petrolului din Caucaz spre Europa Occidentala, ramas insa nefinalizat pentru ca nu s-a luat inca o decizie strategica, pe unde anume va trece aceasta: prin Romania spre Italia, pe la Triest, sau pe traseul Turcia – Grecia – Italia.
Rusia: -Sunt probleme. Trebuie sa imbunatatim mecanismele comerciale-
Pe de alta parte, Putin a pus accentul pe problema relatiilor comerciale bilaterale despre care a spus ca lasa de dorit. -Relatiile noastre nu sunt proaste. Dar sunt probleme. Trebuie sa imbunatatim mecanismele comerciale-, a declarat presedintele rus. Nastase a raspuns, la randul sau, ca -relatiile noastre s-au normalizat si ca noua etapa a lor va fi mai dinamica-. -Am vazut rezultate, dar sunt si probleme. Cred insa ca le-am rezolvat-, a adaugat Nastase mult mai optimist.
Potrivit unei analize efectuate de BBC, Rusia se teme sa nu intre in declin comertul cu fostele tari comuniste pe masura ce acestea adera la UE. Ziarele rusesti scriu ca Moscova mai ridica o problema in relatia cu Bucurestiul, si anume intentia Romaniei de a gazdui baze militare NATO pe teritoriul sau.
In ceea ce priveste regimul vizelor, ministrul de externe, Mircea Geoana, a declarat ca este impus de Uniunea Europeana si ca pentru relaxarea lui ar fi nevoie de acordul Bruxellesului. Potrivit acestuia, partea romana a propus deschiderea unui nou consulat general undeva in sudul Federatiei Ruse, la Marea Neagra, pentru valorifica unele trasee comerciale mai scurte intre cele doua tari.
Opozitia critica vizita
Liderii opozitiei au declarat la BBC ca vad in vizita premierului un cu totul alt interes decat cel oficial.
Purtatorul de cuvant al Aliantei PNL-PD, Calin Popescu Tariceanu, spune ca primul-ministru Adrian Nastase incearca sa-si creeze un beneficiu de imagine vorbind despre o posibila intarire a legaturilor economice dintre Romania si Rusia. La randul sau, presedintele PRM, Corneliu Vadim Tudor, este de parere ca aceasta vizita reprezinta un gest electoral menit a atrage atentia opinei publice din Romania, ca, acum, premierul s-ar afla in gratiile celor mai puternici lideri ai planetei.
C.V. Tudor mai crede ca intalnirea lui Adrian Nastase cu Vladimir Putin nu s-a putut realiza decat la interventia oficialilor de la Casa Alba. Cei doi sustin ca sunt nemultumiti de tacerea premierului in privinta unuia dintre subiectele delicate din relatiile bilaterale – tezaurul romanesc de la Moscova.
Prin Nastase, Iliescu il invita pe Putin la Bucuresti
In cadrul intrevederii de la Kremlin, premierul Nastase i-a prezentat lui Putin o scrisoare din partea presedintelui Ion Iliescu, continand o invitatie pentru acesta de a vizita Romania. In mesajul adresat liderului de la Kremlin, Iliescu spune ca acesta poate da curs invitatiei -inclusiv in cursul acestui an-, in contextul -normalizarii- relatiilor romano-ruse.
In acelasi timp, seful statului evoca intalnirea cu Putin de anul trecut, cand a fost semnat Tratatul politic de baza. Potrivit unui comunicat al Administratiei Prezidentiale, Iliescu considera ca se deschid perspective de extindere a cooperarii, in special celei economice, -intr-o etapa noua de parteneriat consolidat-.
De asemenea, Iliescu crede ca relatiile romano-ruse vor contribui la stabilitatea in Europa, iar raporturile Bucuresti-Moscova vor fi dezvoltate si prin edificarea unor relatii constructive ale Rusiei cu Uniunea Europeana.
Iliescu ii scrie, totodata, lui Putin, ca vizita premierului Adrian Nastase la Moscova constituie -un moment foarte important- si ca spera ca intrevederile delegatiei cu -partenerii rusi- sa contribuie la amplificarea cooperarii comercial-economice.