-NATO insista ca Romania sa-i verifice cu strictete pe fostii securisti-
In timp ce autoritatile de la Bucuresti se straduiesc sa diminueze importanta verificarii fostilor securisti in cursa pentru aderarea la NATO, presa occidentala vede dintr-o perspectiva total diferita aceasta problema. -NATO insista ca Romania sa-i verifice cu strictete pe fostii securisti-, este titlul unui comentariu aparut in -Wall Street Journal Europe-, semnat de Philip Shishkin, care subliniaza necesitatea unei selectii reale la nivelul fostilor securisti, prezenti astazi in diferite structuri publice.
Articolul din prestigiosul ziar american ar putea fi o lectura interesanta si pentru anumite cercuri politice de la Bucuresti, care tind sa marginalizeze problema fostilor agenti ai Politiei politice comuniste, infiltrati in diferite structuri ale Puterii. Nu mai departe de sfarsitul saptamanii trecute, primul-ministru Adrian Nastase, intrebat in legatura cu aceasta dezbatere interna, a afirmat categoric: -Cred ca sunt suficiente probleme serioase de rezolvat pana la summit-ul de la Praga. Nu are rost si este extrem de contraproductiv ca din anumite ratiuni care tin de jocul intern sa introducem teme false pe agenda-. Nu aceasta pare sa fie insa si parerea presei americane, care analizeaza sansele de aderare ale Romaniei la Alianta.
-Cea mai puternica alianta militara din lume are probleme cu spionii Romaniei. Cand o tara se alatura Aliantei Nord-Atlantice, asa cum spera Romania, obtine acces la secretele militare ale aliatilor, inclusiv componenta fortelor militare, planurile pentru miscarile de trupe si evaluarea unor potentiale amenintari. Acesta este motivul pentru care NATO insista ca, inainte de aderare, tarile candidate sa adopte legi stricte privind accesul la documente militare si ale serviciilor de informatii-, scrie -Wall Street Journal-.
Asteptarile Aliantei…
Conform articolului semnat de Philip Shishkin, -NATO vrea insa mai mult de la Romania, o tara cu o indelungata si contorsionata istorie a serviciului de informatii, temuta Securitate, coloana vertebrala a regimului represiv al lui Nicolae Ceausescu. Securitatea a murit o data cu regimul pe care il slujise, insa zeci de fosti securisti fac parte acum din noul serviciu de informatii al Romaniei. Poate, oare, NATO sa aiba incredere in ei? Desi nimeni din NATO nu a cerut inlaturarea vreunor spioni, SUA si alte tari aliate insista ca autoritatile romane sa-i verifice pe toti fostii agenti ai Securitatii, pentru a se asigura ca nici unei persoane cu trecut obscur nu i se va permite accesul la secretele NATO. Nicholas Burns, ambasadorul SUA la NATO, a abordat aceasta problema la intalniri cu inalti reprezentanti oficiali romani, inclusiv premierul si ministrii de externe si al apararii.
O data cu pregatirile in vederea celei mai ample extinderi din istoria sa, NATO a formulat o serie de cereri la adresa statelor candidate, inclusiv Romania. Spre a se califica pentru aderare, tarile candidate trebuie sa-si modernizeze armata si sa-si extinda procesul de democratizare. In cazul Romaniei, NATO exercita presiuni pentru examinarea trecutului fostilor securisti, vrand sa se asigure ca acestora le-ar putea fi totusi incredintate secrete ale Aliantei, ceea ce a dus la infierbantarea dezbaterii din Romania despre cat de mult ar trebui sa se distanteze actuala guvernare de trecutul comunist al tarii.-
… si reticentele Romaniei
De cealalta parte a baricadei, Radu Podgoreanu, seful Comisiei de politica externa a Camerei Deputatilor, considera ca inlaturarea tuturor fostilor securisti ar fi deplasata, multi dintre fostii agenti ai Securitatii avand in spate ani indelungati de experienta, fara insa sa se fi facut vinovati de vreo crima. -Nu cred ca au fost cu totii inamici ai democratiei. Nu ii putem condamna pe toti in acelasi fel-, sustine Podgoreanu, citat de ziaristul american. Sau, cum s-a exprimat un reprezentant oficial occidental, -nu poti decapita un intreg sistem, asteptandu-te ca apoi sa functioneze-.
Rolul fostilor agenti ai Securitatii in cadrul Guvernului si al societatii este o problema prezenta in intreaga Europa, sustine -Wall Street Journal-, precizand in context ca -securitatea romana nu a fost mai putin brutala decat KGB-, deoarece -multi ofiteri de Securitate au fost acuzati de diferite crime, de la asasinate politice pana la colaborare cu unul dintre cei mai notorii teroristi din lume, Carlos Sacalul-.
Sorin Ducaru a prezentat in Congres progresele Romaniei
Ambasadorul Romaniei in SUA, Sorin Ducaru, a fost audiat, miercuri, de Subcomisia pentru Europa a Comisiei pentru relatii internationale din Camera Reprezentantilor, iar subiectele au fost evolutiile si pregatirile acestor tari pentru aderarea la NATO, precum si contributiile lor pentru obiectivele Aliantei.
In cadrul audierii, ambasadorul Romaniei a vorbit despre candidatura Romaniei la NATO, mentionand pregatirile si progresele facute de tara noastra, precum si solidaritatea si rolul regional al Romaniei.
Desi nu au fost facute nominalizari ale statelor candidate, membrii Camerei Reprezentantilor au sprijinit largirea cuprinzatoare a NATO, tendinta care a fost sustinuta si cu ocazia audierii analistilor politici in urma cu doua saptamani. O alta audiere a avut loc la Comisia de Relatii Internationale a Senatului. La aceasta audiere au participat Marc Grossman, subsecretar pentru afaceri politice la Departamentul de Stat, si Douglas Feith, subsecretar pentru politica de aparare la Departamentul Apararii. Atat reprezentantii Administratiei, cat si analistii politici au sustinut ideea -unei extinderi robuste a NATO-, subliniind atat evolutiile pozitive in pregatirea candidatilor, cat si rolul important al contributiei acestora pentru misiunile Aliantei.