Ceva s-a schimbat si la Bucuresti dupa atentatele din 11 septembrie. Mi-am dat seama de acest lucru cand am ajuns in fata Ambasadei SUA, unde aveam programat interviul cu noul sef al misiunii, Excelenta Sa Michael Guest. Panouri de beton, bariere la capetele strazilor din jurul ambasadei, jandarmi inghetati patruland la colturile cladirii, acesta este noul peisaj din zona Batistei dupa tragicele evenimente de la New York si Washington. Masurile de securitate se prelungesc si dincolo de gardul de fier, iar ofiterul de presa al ambasadei, simpaticul Mark Wenig, imi spune, intr-o romana cu accent de DC, ca acestea sunt dispozitiile din septembrie incoace. O data trecut pragul ambasadei, atmosfera se dezmorteste si la propriu, si la figurat, chiar daca dai cu ochii de o placuta ce te informeaza ca Marina Americana e la datorie.
-Imi cer scuze pentru dezordine, dar imi place sa vorbesc cu oamenii in locul unde lucrez-, se scuza Michael Guest, dupa prezentarile de rigoare. Cabinetul sau de lucru, extrem de luminos si primitor, este strajuit intr-un capat de birou, iar in celalat – de o superba soba de teracota.
Desi este prima data cand ma intalnesc -live- cu ambasadorul Americii, dupa doua minute de conversatie, gheata inerenta oricarei intrevederi de acest gen s-a topit ca prin farmec, semn ca Michael Guest si-a facut cu brio lectiile de diplomatie.
Fascinatia vapoarelor cu banane
Daca pentru cei mai multi diplomati, dragostea pentru meserie este influentata mai mult sau mai putin de parinti sau de profesori, Michael Guest a simtit o atractie pentru ceea ce se intampla dincolo de lumea sa inca din copilarie.- Imi aduc aminte, cand eram copil in New Orleans, urmaream vapoarele cu banane care soseau in port si eram fascinat de modul cum veneau fructele din ale tari- , declara nostalgic ambasadorul american.
-Am fost interesat de geografie, de ce se intampla in alte tari si, in acest mod, pot spune ca eram interesat de relatii externe inca din copilarie-, se confeseaza Michael Guest. Interesul a sporit o data cu varsta, iar in primul an de colegiu studentul Michael Guest a lucrat la Washington DC pentru unul dintre senatorii statului Carolina de Sud, zona de bastina a actualului ambasador american. Acest moment a coincis cu descoperirea Departamentului de Stat. -Atunci am decis care va fi cariera mea, iar peste trei ani am dat examen si am intrat in Departamentul de Stat-, isi aminteste Michael Guest.
Hong Kong si Moscova – repere de cariera
Desi se specializase in cadrul Departamentului de Stat pe probleme de NATO si UE, Michael Guest a fost surprins de decizia sefilor sai de a-l trimite, in prima misiune diplomatica, in Asia, la Hong Kong. -Mi-am dat seama ca Departamentul incerca sa trimita oameni in arii diferite, pentru o specializare cat mai larga-, iar Hong Kong a fost de altfel singura mea
experienta in Asia. Cand m-am intors, am inceput sa lucrez pe problemele NATO-. Dupa experienta Hong Kong, a urmat episodul Moscova. -Primul contact cu lumea comunista a fost in 1987, cand am plecat la Moscova sa lucrez la ambasada americana in calitate de ofiter pe probleme politice. Era perioada Gorbaciov, schimbarile erau in curs, dar in relatia mea cu Ministerul rus de Externe munca era destul de dificila, raspunsurile erau foarte rigide si nu putea fi vorba in nici un caz de un parteneriat.- Cea mai -placuta – amintire din perioada moscovita este insa legata de KGB, care si-a facut intr-o zi -de lucru- prin locuinta lui Michael Guest, bineinteles, cand acesta nu se afla acasa. Misiunea la Moscova s-a incheiat in 1989, iar urmatorii doi ani i-a petrecut in -centrala-, la Washington. Urmatoarea misiune externa a fost la Paris, a urmat Praga si din nou un stagiu la Washington. La sfarsitul verii lui 2001, Michael Guest a fost nominalizat pentru postul de la Bucuresti, iar venirea sa in capitala Romaniei a coincis cu comemorarea a 10 zile de la tragicele evenimente din 11 septembrie.
Vacanta cu final neasteptat
Evenimentele din 11 septembrie l-au surprins pe Michael Guest in Florida, unde sosise pentru o scurta vacanta, inaintea plecarii spre noua misiune de la Bucuresti.
-M-am trezit dimineata si am vazut un reporter de stiri vorbind despre lovirea de catre un avion a unuia dintre cele doua Turnuri. Primul reportaj iti dadea impresia ca este vorba despre un avion mic, iar apoi, cand totul a inceput sa fie transmis in direct de CNN, am vazut lovirea celui de-al doilea turn. A fost pur si simplu socant sa vezi cladirile arzand si oamenii aceia speriati pe la ferestre incercand sa sara, pentru ca nu mai aveau unde sa se duca altundeva pentru a se salva-, povesteste ambasadorul american, in timp ce o umbra de tristete ii trece peste chip.
Tragedia uneste oameni si guverne
– Cum credeti ca se va schimba lumea dupa aceasta tragedie?
– Cred ca lumea se va schimba in mai multe feluri. Cred ca oamenii au inceput sa constientizeze ca, indiferent unde se afla, in Missouri, in Colorado sau in mijlocul SUA, nu sunt imuni la terorism. Am inteles ca asta se poate intampla oriunde. Din discutiile pe care le-am avut in Washington inainte de a veni in Romania, mi-am dat seama ca lumea a inteles ca trebuie sa fim impreuna si ca s-a inteles impactul pe care l-au avut atacurile teroriste asupra sigurantei fiecaruia dintre noi. Cred cu convingere ca recunoasterea de catre tara mea, de catre Romania si de catre guvernele altor tari a necesitatii de a lucra impreuna pentru combaterea terorismului este o schimbare extrem de importanta. Este teribil de rusinos ca a trebuit sa se intample un lucru ingrozitor ca acesta pentru a ne da seama ca trebuie sa lucram impreuna.
– Credeti ca oamenii vor fi acum mai apropiati unii de altii?
– Nu stiu daca acesta este cuvantul potrivit. Relatiile de lucru, de colaborare dintre guverne vor fi mai bune. Cel mai relevant exemplu este cazul Rusiei, care a facut pasi importanti in acest sens, conlucrand in lupta impotriva terorismului.
– Cum credeti ca vor schimba aceste evenimente politica Romaniei?
– Cred ca este foarte important modul in care Guvernul roman a reactionat la ceea ce s-a intamplat in New York si in Washington. Romania s-a mobilizat si a oferit asistenta militara si de alte tipuri, pentru ofensiva declansata impotriva terorismului. De asemenea, Guvernul a sprijinit constant toate actiunile coalitiei antiteroriste in Afganistan. Cred ca Guvernul roman a fost foarte rapid in actiune si acest lucru este foarte bine venit. Secretarul de stat Colin Powell a subliniat aceste lucruri la intalnirea avuta recent cu presedintele Iliescu si cu premierul Adrian Nastase.
Coruptia – cea mai importanta piedica in calea aderarii la NATO
– Credeti ca Romania este acum mai aproape de NATO decat era inainte de 11 septembrie?
– Cat de mult ajuta asta la procesul de largire a NATO e greu de spus. Desigur, noi stim cat de puternic a sprijinit Romania SUA si coalitia internationala in lupta impotriva terorismului si probabil ca acest lucru va avea un impact in procesul de largire a NATO. Dar, trebuie sa recunoastem faptul ca Romania trebuie sa indeplineasca o serie de reforme in sectorul de aparare, in justitie, si mai ales sa sustina transparenta in vederea eliminarii coruptiei.
– Saptamana trecuta, ati declarat ca fenomenul coruptiei poate fi o piedica importanta in calea aderarii la NATO. Credeti ca aceasta -boala- poate stavili dorinta celor 90% dintre romanii care declara in sondaje ca vor ca tara lor sa intre in Alianta ?
– Sper ca nu va surprinde foarte mult ceea ce am spus. Stiu ca acest fenomen este un subiect major in societatea romaneasca. Am auzit acest lucru de la cetatenii romani care traiesc aici si care se confrunta de ani de zile cu aceasta problema. Dupa ce am spus acest lucru, au venit mai multi romani la mine pe strada si mi-au spus ca apreciaza foarte mult ceea ce incerc sa fac. Cred ca Guvernul roman intelege ca, pentru implinirea aspiratiilor Romaniei de aderare la NATO si UE, problema coruptiei este un subiect important. Stim ca nu este posibila eradicarea totala a acestui flagel, dar este nevoie ca Guvernul sa faca ceva pentru a stopa fenomenul coruptiei. Toti stim ca NATO este o alianta care impartaseste convingeri comune, iar una dintre acestea este increderea in democratie.
De asemenea, una dintre cele mai puternice pozitii ale Aliantei este aceea privind statul de drept si respectul fata de lege. Tolerarea fenomenului coruptiei la nivel local sau la nivel inalt nu este ceva cu care noi sa fim de acord in tara noastra si nici in alte tari membre NATO. Si de aceea noi sprijinim procesul de reforma a administratiei publice, reforma politica sau cea a Politiei, care toate pot ajuta la stoparea acestui flagel.
– Secretarul de stat Colin Powell s-a ferit sa faca vreo promisiune Romaniei privind extinderea NATO. Dumneavoastra, personal, credeti ca Romania va deveni membru NATO anul viitor la Summitul de la Praga?
– Sper ca da. As dori mult ca aceasta tara sa se alature tarilor membre NATO si cred ca reforma in sistemul de aparare este pe drumul sau acum si Romania are sansa de a fi invitata. Secretarul Powell nu a facut nici o promisiune pentru ca este prea devreme. Nu s-a discutat inca nici la Washington, nici la NATO ce tari vor fi invitate, pentru ca este prea devreme.
– Cand se va stabili?
– Nu pot sa va spun o data. Summitul e la sfarsitul anului viitor. Nu poti decide acum ce tari vor adera, cate vor adera. Trebuie stabilit un anume progres, trebuie intarit respectul fata de lege, trebuie urgentata reforma in Armata si in celelalte sectoare. Sunteti in directia cea buna acum. Intrebarea este ce se va realiza pana la summitul de anul viitor, daca se vor face progresele de care e nevoie pana atunci. Parerea mea este ca se pot face, iar eu voi lucra umar la umar cu Guvernul Romaniei pentru a ajuta tara dumneavoastra in acest efort. Eu cred ca vor avea loc discutii foarte serioase pana la summitul din vara.
– Cum se vede Romania de la Washington DC?
– De mai multa vreme, Romania nu se bucura de prea multa atentie din partea Washingtonului. Cand presedintele Bush mi-a cerut sa preiau aceasta misiune, am inceput sa studiez relatiile bilaterale romano-americane.
Parerea mea este ca Romania nu s-a aflat in atentie in ultima vreme si de aceea unul dintre scopurile mele initiale este sporirea atentiei tarii mele fata de tara dvs.. In acest sens, am spijinit vizita premierului Nastase in America, care a fost incununata de succes, si am impulsionat venirea secretarului Powell la Bucuresti, in ideea facilitarii dialogului la cel mai inalt nivel. Cred ca Romania se bucura acum de mai multa atentie, ceea ce este un lucru bun pentru tara dvs.
– Acesta este cel mai important tel al misiunii dvs. in Romania?
-Da si nu. Strangerea relatiilor bilaterale este unul dintre obiectivele principale ale misiunii mele ca ambasador si esenta a ceea ce face ambasada americana.
Dar am si alte obiective. Lucram la reforma din sectorul de aparare, la transparenta procesului de privatizare, la urgentarea acestui proces, incercam sa lucram si in probleme de legislatie, in vederea intaririi aplicarii legilor. In paralel, sprijinim organizatiile neguvernamentale, sprijinim cetatenii sa participe la viata publica. Oferim, de asemenea, spijin financiar pentru ajutorarea copiilor, a populatiei. Doresc sa ma implic in toate aceste actiuni pe cat de mult posibil.
– De ce ne-a trimis de data aceasta Washingtonul un diplomat de cariera?
– Cred ca ar trebui sa puneti aceasta intrebare presedintelui Bush. Desigur, sunt incantat ca m-a ales sa reprezint SUA in tara dvs. Doresc ca experienta mea sa foloseasca la imbunatatirea relatiilor bilaterale. Dar, personal, nu stiu de ce presedintele a ales sa trimita un diplomat de cariera.
-Romanii sunt cei mai primitori oameni din cati am intalnit-
Desi nu se afla decat de doua luni si jumatate in Romania, ambasadorul Michael Guest a reusit sa -evadeze- de cateva ori din Bucuresti. Pe langa vizitele oficiale de la Timisoara si Arad, Michael Guest a tinut sa vada si cateva locuri pentru sufletul sau.
-Am fost la Sinaia si la Sibiu. Am calatorit, de asemenea, la Sarmisegetuza, la Densusi si la Alba-Iulia. Toate acestea au fost vizite neoficiale. Am vrut sa vad cate ceva din istoria si cultura acestei tari. Am descoperit ca romanii sunt foarte primitori, cei mai primitori din cati am intalnit.- In afara impresiilor minunate despre oameni si locuri, ambasadorul american a fost profund marcat de saracia care domneste. – In tara, exista multa saracie in unele zone si de aceea voi incerca sa incurajez companiile americane sa vina sa investeasca in Romania. Este cu adevarat o tara minunata, cu resurse naturale bogate, cu un popor minunat, bine educat si sper sa ajut si eu la imbunatatirea relatiilor bilaterale.-
Nu mai putin surprins a fost Michael Guest, in calatoriile prin Romania, de cunostintele de limba engleza ale romanilor. -Am fost impresionat de numarul mare al romanilor care vorbesc engleza. Eu vorbesc, de asemenea, franceza si unde nu m-am inteles in engleza ne-am conversat foarte bine in franceza. Cu toate acestea, eu incerc sa invat romana si sper ca dupa sase luni sa pot vorbi romaneste.
Judecata de pe urma
Numirea lui Michael Guest in postul de ambasador al SUA la Bucuresti a suscitat comentarii ample in presa romana, legate mai ales de orientarile sexuale ale acestuia, semn ca modificarea unor legi pentru a intra mai usor in Europa nu inseamna automat schimbarea mentalitatilor, nici macar la nivelul ziaristilor. Iritat la inceput de aceste comentarii, Michael Guest pare sa fi trecut peste acest incident neplacut. -Nu vreau sa comentez. Oamenii ma vor judeca dupa ceea ce voi face eu in aceasta tara si cred ca vor vedea, in perioada in care ma voi afla aici, ca voi petrece orice moment pentru a lucra in ideea unui viitor mai bun pentru Romania si pentru dezvoltarea relatiilor noastre. Si sper ca, la sfarsitul misiunii mele in Romania, oamenii ma vor judeca doar dupa activitatea mea.-