Negociatorii ucraineni si romani se vor afla din nou fata in fata la Bucuresti, in luna octombrie, pentru a relua discutiile pe marginea delimitarii frontierei intre cele doua tari. Miza negocierilor a crescut brusc o data cu anuntul descoperirii unor zacaminte importante de petrol in Marea Neagra, chiar in zona aflata in plin proces de delimitare. Tocmai de aceea, echipa de negociatori ucraineni a evitat sa dea inca un raspuns la propunerile facute de partea romana cu ocazia rundei de discutii incheiate la Kiev, precizand ca se doreste analizarea aprofundata a acestor propuneri.
Surse diplomatice ne-au dezvaluit ca, pe parcursul negocierilor, reprezentantii Romaniei au fost supusi la o serie de presiuni indirecte. Astfel, in timp ce echipa de negociatori romani era alcatuita din 10 persoane, incluzand in aceasta cifra si translator, si reprezentantii ambasadei, ucrainenii au venit la discutii cu o echipa de 20 de specialisti, condusa de seful misiunii diplomatice de la Bucuresti. Conform acelorasi surse, ucrainenii au venit cu argumentul ca nici ei nu au protestat cand Petrom, prin Elf Aquitaine, a forat in Marea Neagra Or, forarile aduse in discutie de ucraineni urmeaza sa inceapa abia in august, iar zona de exploatare nu intra in discutiile legate de delimitarea platformei maritime. De asemenea, reprezentantii Kievului nu au pierdut din vedere sa sublinieze ca ei au initiat doar explorari in Marea Neagra si nu exploatari asa cum prevede acordul-anexa la Tratatul de baza si, prin urmare, considera ca nu au incalcat litera tratatului.
Daca la acestea adaugam si faptul ca, in toiul negocierilor, ziarul ucrainean -Ziua- facea public continutul notei de raspuns a Ucrainei, comentand negativ actiunile intreprinse de partea romana, avem un tablou complet al atmosferei de lucru de la Kiev.
Raportul discutiilor de la Kiev a fost dezbatut in sedinta de ieri a Guvernului si urmeaza sa fie suspus si atentiei presedintelui Ion Iliescu.
Negociatorii romani privesc cu nadejde runda de discutii din toamna de la Bucuresti, sperand intr-o solutie comuna de compromis. In caz contrar, ultima solutie de rezolvare a diferendelor ramane apelul la Curtea Internationala de Justitie de la Haga.
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane