Asa cum ne-a obisnuit in timpul celor trei mandate de presedinte pe care le-a avut, Ion Iliescu isi pierde din cand in cand calmul si se stropseste la cel sau cei care il supara. Daca la inceputul carierei sale politice postdecembriste asemenea iesiri erau aproape inexistente, presedintele remarcandu-se doar prin expresia, devenita celebra, -mai animalule-, adresata unui ziarist care incerca disperat sa-i ia o declaratie, cu trecerea timpului, acestea s-a inmultit si au devenit ingrijorator de agresive. Ba, mai mult chiar, stresul din ultimele zile cauzat de lupta pentru putere in PSD se pare ca i-au accentuat agresivitatea.
Daca la mijlocul saptamanii trecute raspundea cu: -Nu va priveste pe voi- unor intrebari tot ale ziaristilor legate de soarta lui Adrian Nastase ca premier, despre soarta guvernului si chiar a partidului de guvernamant, mai nou, Ion Iliescu, cu autosuficienta unei persoane care a detinut prea mult fraiele puterii in mana, isi permite sa-l puna la punct pe unul dintre cei mai importanti prelati ai Bisericii Ortodoxe Romane. Nici mai mult, nici mai putin, presedintele ii solicita arhiepiscopului Sucevei si Radautilor, IPS Pimen sa-si ceara scuze public. De ce? Pentru ca si-a permis sa critice masurile dure luate de SPP la sarbatoarea de la Putna pentru a-l proteja de Bin Laden si ca este o ramasita a fostului regim comunist. -Ei au urmarit un capital electoral, ei sunt straini de aceste sentimente religioase si patriotice. Ei sunt o ramasita a Partidului Comunist-, a spus IPS Pimen Suceveanul, cu trimitere directa catre ocupantul fotoliului de la Cotroceni.
Analizand declaratia IPS Pimen Suceveanul, care este mult mai aproape de -popor- decat isi imagineaza Ion Iliescu, se poate vedea ca el nu greseste si nici nu are de ce sa-si ceara scuze. In primul rand, masurile de securitate luate de catre SPP au fost mai totdeauna exgerate in raport cu pericolul real la care s-ar expune orice lider roman. Desi am batut palma cu tarile membre NATO si ne-am trimis trupe in Irak si Afganistan, cei care ne conduc pot sta linistiti deoarece riscul atacurilor teroriste este scazut, iar daca acestea ar avea loc, nu ei vor fi vizati, ci populatia nevinovata. In al doilea rand, prezenta la o asemenea sarbatoare unde vin mii de pelerini a avut si are legatura cu castigarea sau pastrarea simpatiei de care se bucura in randul electoratului. Ea trebuie pastrata pentru ca, nu-i asa, mandatul se termina, iar partidul are nevoie din nou de o locomotiva. Daca presedintele ar fi dorit sa-si exprime piosenia sau sentimentele religioase, ar fi putut sa o faca in intimitate si in fiecare duminica la biserica.
Si, in al treilea rand, Ion Iliescu chiar este o relicva a regimului comunist. Cum altfel s-ar putea numi o persoana care a avut functii importante in structura fostului Partid Comunist Roman? Un fost prim-secretar al PCR cum poate fi catalogat acum? Cavaler al luptei pentru democratie? Si inca ceva. Credeti in Dumnezeu domnule Ion Iliescu?
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane