Fondatorul partidului Uniunea Salvați Bucureștiul (USB), Nicușor Dan, a declarat miercuri că noua formațiune politică dorește înlocuirea oamenilor dovediți corupți de la primăriile din București cu persoane competente și morale, din rândul cetățenilor care locuiesc în București.
„DNA ne dovedește, dacă vorbim de București, avem doi primari în funcție arestați, un fost primar deja condamnat, vorbim de domnul Poteraș, vorbim de zeci de funcționari din cele șapte primării, care sunt fie arestați preventiv, sau deja condamnați (…), iată că se dovedește că în adminstrația publică din București este o adevărată corupție, la toate nivelurile, și dincolo de asta vedem și ineficiența în ce privește gestionarea problemelor orașului. Acum este dovedit — este corupție, sunt oameni care încep să dispară de acolo și întrebarea este, vom accepta ca în locul acestora să vină alții de același tip, sau încercăm să propunem oameni noi? Și mesajul nostru este că aducem oameni noi, competenți și morali, pe poziția asta. Deci ceea ce DNA curăță, noi încercăm să înlocuim cu altceva”, a spus Nicușor Dan, invitat la Adevărul Live.
El a mai spus că Asociația Salvați Bucureștiul, al cărei președinte este, a semnalat de mai multe ori probleme de la toate primăriile și a depus peste 20 de plângeri penale din 2008.
„Știam că la Sectorul 1 în special este o mafie la Direcția de Urbanism, care de altfel, până la acest moment nu a fost ridicată, a fost dezvăluită la Primăria Generală, mafia asta pe urbanism. Noi am făcut până în momentul de față circa 20 de plângeri penale, cam pentru toate sectoarele și pentru Primăria Generală. Pentru domnul Chiliman am făcut până în momentul acesta cam cinci plângeri penale”, a mai arătat Nicușor Dan.
Întrebat de principalul contracandidat la primăria Capitalei, Nicușor Dan a spus că îl vede pe Sorin Oprescu cu un capital de încredere încă ridicat în rândul populației, în ciuda promisiunilor pe care nu le-a îndeplinit.
„Dacă DNA nu-l ia între timp pe domnul Oprescu, probabil că este principalul candidat la poziția de primar. Cred că sunt șanse bune să fie anchetat, pentru că deja doi colaboratori foarte apropiați au fost luați de DNA, vorbim de Mădălin Dumitru care era șeful infrastructurii și de consilierul său personal de care toată lumea știa că este mână dreaptă a primarului, domnul Wigler”, a afirmat Nicușor Dan.
Candidatul USB a mai spus că pentru campania la alegerile locale se vor baza pe mediul online și pe sistemul „door-to-door”, deoarece nu dispun de foarte multe fonduri.
Întrebat de corupția din administrație, Nicușor Dan a spus că Asociația pe care o conducea a primit numeroase sesizări, în special pe zona de urbanism, dar nu aveau dovezi suficiente în aceste sens.
„Cunoșteam mai bine zona de urbanism, de autorizații de construire, știam că există practica de 10.000 de euro pentru un PUZ (plan urbanistic zonal, n.r.) care să permită construirea unui etaj în plus, dar nu aveam dovezi, pentru că nimeni din cei care sunt în fenomen nu mergea să reclame”, a arătat Nicușor Dan.
El a mai spus că oamenii vor un altfel de politică și a vorbit despre câteva direcții principale pe care ar trebui să se concentreze un viitor primar.
„În primul rând, Bucureștiul nu are o viziune economică, el trăind pe o piață globală, suntem în competiție cu alte orașe, de ce ar veni o firmă să investească în București și nu în Budapesta, Belgrad sau Sofia, nu am văzut niciun primar punându-și problema asta. Am prezentat o viziune care să stimuleze acele avantaje competitive pe care Bucureștiul le are — industria IT, industriile creative, primăria poate să stimuleze acele instituții de educație care sunt legate cu aceste industrii, și, pe scurt, proiectul era ‘Dâmbovița — axă creativă a orașului’, cu o întrepătrundere între IT, industrii creative și instituțiile de învățământ”, a afirmat Nicușor Dan.
O altă direcție de urmat ar fi cheltuirea inteligentă a banului public pentru a crește cu adevărat nivelul locuirii.
„Am văzut fântâni cântătoare, ceasuri aurite, panseluțe de șapte euro, gherete și nu am văzut lucrurile care contează, cum ar fi creșe și grădinițe pentru copiii ai căror părinți lucrează, afterschool-uri de stat pentru acești părinți care nu au unde să-și lase copiii”, a mai declarat Nicușor Dan.
El consideră că nu se respectă nici planurile urbanistice generale, nici cele locale și că au fost făcute zeci de retrocedări ilegale. „Legea prevede și planul urbanistic generale spune că nu ai voie să construiești la mai puțin de 30 de metri de luciul de apă. O echipă de tineri arhitecți și urbaniști care ne ajută la un proiect pentru București a făcut o cercetare la fața locului și a numărat câte clădiri sunt construite la mai puțin de această distanță și au constatat că există 2.000 de clădiri ilegale construite în ultimii 10 ani pe această fâșie de mai puțin de 30 de metri”, a spus Nicușor Dan.
El a arătat că există în continuare Asociația „Salvați Bucureștiul”, care promovează același lucru, diferența este că USB intră cu adevărat în lupta politică, în sensul că propune candidați, pentru cele șapte funcții de primar în București și pentru Consiliul General, Consiliile locale ale sectoarelor.
Nicușor Dan a candidat ca independent la Primăria generală a Capitalei în campania din 2012, când a fost votat de 67.000 de oameni.