Home Politic No-name-urile PSD-ului se vad ca si alese in noul parlament

No-name-urile PSD-ului se vad ca si alese in noul parlament

DISTRIBUIŢI

In incercarea disperata ca macar in ultimul moment sa mai salveze ceva din imaginea partidului, conducerea PSD a decis sa organizeze un concurs intern prin care sa selecteze candidatii cu care va merge la alegerile parlamentare. Astfel, oricare dintre membrii formatiunii de guvernamant care este cunoscut a fi om cinstit, care nu a fost revocat din functie si impotriva caruia nu s-a dispus inceperea urmaririi penale se poate inscrie sa candideze in cadrul asa-numitelor alegeri preliminare, care sunt programate a se desfasura la 5 septembrie. Pentru aceasta, pesedistii trebuie sa se intalneasca direct cu alegatorii si sa-si prezinte platformele individuale. In acest mod, liderii partidului doresc sa incurajeze o competitie la nivel intern cu scopul de a -scoate pe piata- cele mai valoroase figuri care sa fie alese in parlament. Insa, concurenta pe care acestia urmaresc sa o impuna in PSD nu pare a insemna foarte mult pentru senatorii si deputatii care vor inca un mandat in cadrul legislativului. Ei se vad deja pe liste, mizand fie pe activitatea lor de pana acum, fie pe posibilitatile financiare de care dispun. Daca de ultimul aspect se feresc la unison sa faca vreo referire, despre experienta capatata de-a lungul mandatelor castigate pot vorbi fara intrerupere.

Cei mai multi dintre actualii parlamentari ai formatiunii de guvernamant nu iau in serios masurile de la centru. Desi mai sunt patru saptamani pana la data alegerilor, ei nu s-au obosit sa-si elaboreze o strategie de campanie. -Pai, ce strategie? O sa fie ca orice campanie. Ne intalnim, o sa spun ce am facut, ce nu am facut, de ce nu am facut… Ce strategie?-, a declarat, surprins de intrebarea noastra, deputatul PSD Cornel Badoiu. Mai mult, parlamentarii partidului de la putere se bazeaza si pe aspectul fizic. Acelasi Badoiu ne-a impartasit unul dintre secretele sale: -O sa se uite lumea la mine si o sa zica: <Uite, domne*, generalul asta prezinta incredere. Hai sa-i mai dam un mandat!>-.

Altii sustin – culmea! – ca este prematur sa vorbim despre elaborarea unei strategii pentru alegerile preliminare. In lipsa ei, deocamdata politicienii vor sa foloseasca, din nou, doar vorbe. -Programul meu consta in a face azi mai bine decat ieri si a face maine mai bine decat astazi-, ne-a spus, cu nonsalanta, un senator al aceluiasi PSD, Ilie Platica Vidovici.

In lipsa lucrului individual si a unei platforme pentru alegerile preliminare, parlamentarilor PSD care ravnesc la un nou mandat nu le-a ramas decat sa apeleze la acelasi limbaj de lemn si la discursuri prafuite. -Voi spune cum se rezolva problemele cu care se confrunta populatia, cum este cea a saraciei-, ne-a declarat, in plus, deputatul Cornel Badoiu. Curiosi asupra acestui punct din asa-zisa strategie pe care o are in vedere pentru competitia interna, am insistat intreband despre solutiile pe care le are in vedere pentru eliminarea acestui fenomen. -Munca mai multa, respectarea legilor si privatizare-, a raspuns rapid Badoiu.

-Un parlamentar nu poate face prea multe pentru oameni-

In schimb, un alt coleg al sau, senatorul Nelu Pujina, a fost mai realist in ceea ce priveste rolul pe care il au parlamentarii fata de posibilitatea de a rezolva nevoile oamenilor. -Un parlamentar nu poate face prea multe pentru oameni in teritoriu. Cei din executiv stiu mai bine cum se folosesc banii-, a aratat Pujina, recunoscand ceea ce PSD incearca sa ascunda de patru ani, de cand e la guvernare. -Nu putem promite ca vom face ceva deosebit pentru ca nu putem face-, a continuat senatorul. Atunci, care mai este rolul parlamentarilor? Raspunsul nu a intarziat sa apara: -Pai, noi ne ocupam cu legislatia, iar partea de decizie apartine consiliilor judetene-. -Noi nu putem rezolva concret si pe loc problemele oamenilor, iar ei au nevoie de asta. Ei au situatii personale, cum este asfaltarea unui drum-, a adaugat Nelu Pujina, unul dintre oamenii pe care PSD i-a trimis in 2000 sa reprezinte interesele populatiei timp de patru ani.

-Nu pot sa-mi amintesc acum proiecte concrete-

Dovada ca directivele de la centru privind transparenta in alegerea celor mai valorosi candidati pentru parlamentare nu urmaresc decat un beneficiu de imagine o da si pasivitatea in realizarea unor platforme individuale a acelor politicieni care au plecat de la alte partide pentru a activa la PSD si care tin cu dintii de fotoliul de demnitar. Este cazul fostului democrat Mihai Baciu, care nu a reusit sa ne spuna concret care sunt punctele programului pe care l-a realizat in vederea alegerilor preliminare. -Nu pot sa-mi amintesc acum. Oricum, am de toate-, ne-a marturisit Baciu, amintindu-si apoi ca cele mai multe privesc problemele din invatamant si cercetare.

-In PSD exista o anumita delasare-

Printre numerosii deputati si senatori PSD am gasit si unii care nu mai vor sa continue activitatea legislativa. E adevarat, nu s-au bucurat niciodata de notorietate si nici nu s-au remarcat prin luari de cuvant sau proiecte legislative importante. -Eu nu mai candidez. Sunt profesor de matematica si vreau sa ma intorc la meseria mea-, ne-a declarat senatorul Gheorghe Hoha. El a adaugat ca este momentul sa-si lase locul pentru tineri, pentru ca el a implinit 63 de ani.

Un alt senator, Ion Gogoi, a spus ca este nehotarat in privinta candidaturii pentru un nou mandat: -Eu sunt medic si imi cam face cu ochiul profesia mea-. Gogoi sustine ca nu a elaborat o strategie pentru alegerile preliminare, dar ca nu i-ar fi greu sa o realizeze intr-un timp scurt. Daca ar fi sa candideze, senatorul ar propune in primul rand o reorganizare a filialelor partidului. -As repune organizatiile PSD in drepturile lor. Intre *96 si 2000 acestea aveau responsabilitati zonale, dupa fostele raioane. Acum s-a renuntat, iar oamenii se intalnesc mai greu. De aceea, exista o anumita delasare in partid. PSD da dovada de inactivitate-, a aratat Ion Gogoi. El a adaugat ca ar fi important de amintit cu fiecare prilej care sunt -lucrurile bune- pe care le-a facut PSD.

-Sunt in sedinta. Nu pot vorbi-

Conducerea PSD a promis ca 25% din locurile de pe liste sunt rezervate femeilor si 30% tinerilor. Faptul pare ca a incantat peste masura reprezentantele sexului frumos, care nu s-au agitat, in consecinta, sa realizeze un program propriu pe baza caruia sa poata candida la alegerile parlamentare. Cu mare rabdare, senatorul Rodica Selaru ne-a ascultat cand i-am cerut sa ne raspunda la cateva intrebari, insa cand am rugat-o sa ne enumere cateva elemente din strategia sa de campanie a preferat sa incheie brusc convorbirea: -Sunt intr-o sedinta si nu pot vorbi-.

La Bucuresti vor sa candideze 400 de membri PSD

Delegatia Permanenta restransa a PSD Bucuresti s-a reunit luni dupa-amiaza pentru a rezolva problema candidaturilor pentru parlament. Organizatia, aflata sub conducerea interimara a lui Neculai Ontanu, se confrunta cu un numar foarte mare de membri care vor sa participe la alegerile preliminare – aproape 400. Pentru ca la nivelul Capitalei exista numai 36 de mandate de senator si deputat, liderii organizatiei au cazut de acord, stabilind ca cei care urmeaza sa se inscrie in competitie sa fie doar in numar de 72, adica dublu. Pentru a pune in aplicare decizia, PSD Bucuresti va impune unele criterii suplimentare pentru candidatii la preliminare, pe langa cele stabilite de la centru. Acestea insa urmeaza a fi discutate la sfarsitul saptamanii, in cadrul unei noi sedinte a conducerii de la Bucuresti.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.