Sarac si cinstit, una dintre lozincile cu care s-a mandrit ani de zile intaiul om de stat Ion Iliescu si cu care a castigat simpatia poporului, a impus un model pagubos, in virtutea caruia oamenii implicati in politica ar trebui sa prezinte drept certificat de garantie al corectitudinii lor o declaratie de avere cat mai putin impresionanta. Asta in conditiile in care legile bunului-simt spun ca un politician cu stare ar fi mai putin tentat sa umble la borcanul cu miere al banului public. Pe de alta parte, politica a fost constant folosita ca principala sursa de imbogatire prin mijloace mai mult sau mai putin ortodoxe, ceea ce i-a determinat pe demnitari sa-si oculteze adevarata avere trecuta pe numele rudelor, desi legea care ii obliga la declararea bunurilor si a intereselor nu a prevazut conditii clare de infiintare si functionare a unei institutii de control al celor alesi sau numiti in functii publice. Parlamentarii care au fost validati la sfarsitul sesiunii trecute pe locurile devenite vacante in urma demisiei alesilor care au preferat sa ramana in administratia publica locala, deputatii de o sesiune, releva aceeasi -saracie si cinste-.
Deputatii stau cu chirie
Cei 10 deputati care se pregatesc sa guste din viata dulce de parlamentar pret de o sesiune nu fac exceptie de la tabloul general, declaratiile lor de avere relevand modestia veniturilor obtinute pana in prezent. Cu cateva exceptii, ei spun ca nu au vile, nu au masini de lux si nici conturi de milioane. Inlocuitorul prospatului primar al sectorului 3, Liviu Negoita, democratul Daniel Marius Bogdan, bate recordurile, intrucat el a bifat cu pixul toate rubricile din declaratia de avere probabil in cateva secunde. -Nu este cazul-, a scris noul deputat la capitolele terenuri agricole, terenuri forestiere, intravilane, apartamente, case de locuit sau de vacanta. Pana nu de mult inginer la o oarecare firma Luxten Lighting Company, Daniel Marius Bogdan nu detine nici conturi, depozite bancare sau actiuni la vreo societate. Iar autoturismul Dacia Nova pe care i-l va da spre folosinta Camera Deputatilor ii va prinde bine, in conditiile in care democratul nu poseda masina. Udemeristul Zsolt Csaba Sarkady se mandreste cu un teren agricol de 40 ha si un cont curent de 15.000 de euro, dar nici el nu poseda apartament, casa sau masina. Sarkady a detinut functia de director al Filarmonicii de Stat Oradea si de membru in Consiliul de Administratie la SC Drumuri Bihor SA, aceasta calitate din urma fiind incompatibila cu cea de parlamentar. Un alt proaspat deputat, pesedistul Dorin Daianu, probabil ca sta si el cu chirie, pentru ca nu are in proprietate nici un imobil, in schimb are actiuni in valoare de 10.000 de euro la societatea DAD Consulting si un teren forestier de 450 mp achizitionat in 2000. Ionel Viorel (PRM), Marcu Grigore (PSD), Relu Vasile Radulescu (PSD) si Sebastian Simion (PSD) declara si ei ca au averi modeste, constand in cate un apartament si o Dacia 1310.
Altii sunt instariti
In pofida modei -sarac si cinstit-, trei dintre nou-veniti se declara cu adevarat instariti. Liberalul care a calcat pe urmele primarului Andrei Chiliman, Octavian Vlad Moisescu, este cel mai avut dintre figurile noi ale forului legislativ. El a mostenit un teren forestier de 10.000 mp si o casa de vacanta de 80 mp, la care se adauga bunurile achizitionate din veniturile proprii, respectiv un teren intravilan de 250 mp, cumparat in 2000, an in care a achizitionat si o casa de locuit de 380 mp. Moisescu are un cont curent de 154.962 de dolari, dar si creante in valoare de 170.000 de dolari, fiind actionar majoritar la trei firme care opereaza in domeniul auditului financiar, al importului si al comunicatiilor. Liberalul se poate dispensa de masina Camerei, pentru ca poseda un Citroen fabricat in 2003 si un Freelander Rover din 2000. Colegul sau de Alianta, democratul Craciun Toader Tuducan, detine un teren intravilan de 12.673 mp si nu mai putin de trei case de locuit extrem de spatioase cu suprafete de 800, 534 si respectiv 238 mp. Democratul are trei autoturisme marca BMW, trei spatii comerciale ce ii aduc un venit anual de 120.000 de euro si este actionar la trei firme, valoarea actiunilor insumand cam 600 milioane de lei. Si udemeristul Kedeves Emeric are un apartament de 74 mp, o casa de locuit si una de vacanta, precum si masina si conturi de 800 milioane de lei la banci comerciale din Romania, la care se adauga alte conturi in valuta deschise in Ungaria.
Inca 10 pretendenti la fotoliul parlamentar
Inainte de inceperea ultimei sesiuni din aceasta legislatura, la sfarsitul lunii in curs, comisia speciala a Camerei Deputatilor va analiza dosarele depuse de alti 10 supleanti de pe listele electorale care ar urma sa-i inlocuiasca pe demisionarii Emil Boc (PD), Angel Bogea, Emil Radulescu si Marinache Visinescu (PRM), Ovidiu Draganescu si Paul Victor Dobre (PNL), Ion Nicolae, Silvian Vasile Ciuperca si Vasile Radu Rosca (PSD), precum si pe democratul Mircea Toader. Toti cei 10 fie au fost alesi primari, fie au optat sa ramana consilieri locali sau judeteni. Supleantii vor fi validati apoi de plenul Camerei Deputatilor, urmand ca, la randul lor, sa-si declare averile.