PSD propune Bruxelles-ului jumătate de Centură a Capitalei, la preţuri Bechtel, anunță Alexandru Nazare. PNL a lansat pe 2 noiembrie a.c. o invitaţie la consultări pe tema centurii Capitalei, primarului general Gabriela Firea şi miniştrilor Lucian Sova şi Rovana Plumb, cât şi directorului CNAIR, Narcis Neaga, având în vedere că Bucureştiul este singura Capitală din Europa de Est care nu are în exploatare o centură ocolitoare. În ciuda interesului manifestat pentru dezbatere de forţe politice din opoziţie, asociaţii profesionale şi ONG-uri de profil, nici unul dintre actorii principali în implementarea proiectului de centură a Capitalei nu a răspuns invitaţie noastre, nici nu a delegat un responsabil pentru a participa la consultări. Guvernarea PSD-Dăncilă nu are un interes real să construiască centura Capitalei, în caz contrar Lucian Şova, Rovana Plumb sau Narcis Neaga ar fi dat curs invitaţiei noastre.
Pe de altă parte, nici primarul Gabriela Firea nu este cu adevărat interesată de proiect în sine, ci doar de capital politic în interiorul PSD, obţinut prin criticile la adresa lui Liviu Dragnea. Primarul Firea, în loc să se concentreze pe execuţia efectivă a centurii Capitalei, cere mutarea managementului de proiect la Primăria Capitalei, care nu are nici capacitatea administrativă şi nici fondurile necesare inplementarii, ca atare această opţiune ar fi de departe cea mai proastă. Bucureştenii vor fapte nu vorbe, s-au săturat de critici sterile şi de politicieni iresponsabili. PNL reiterează convingerea că marile proiecte de infrastructură ale Bucureştiului, care se suprapun pe mai multe cicluri electorale, nu se pot debloca în absenţa unui dialog constructiv şi fără susţinerea necondiţionată a tuturor forţelor politice din Consiliul General.
„În momentul de faţă nu există un grafic de aprobare a finanţării, de finalizare a procedurilor de achiziţie şi a lucrărilor de construcţie a Centurii Capitalei. Din informaţiile noastre proiectul în pregătire la Ministerul Transporturilor nu prevede construcţia „Autostrăzii Bucureşti” în integralitate, ci doar partea sudică. Este greu de conceput cum este posibil ca suma înaintată de 1.6 miliarde de euro nu este suficientă pentru execuţia întregului inel de autostradă. Partea sudică a centurii, în lungime de 52 de kilometri, inclusiv lucrările adiacente de reabilitare şi lărgire pentru 35 de kilometri, nu au cum să coste 1,6 miliarde de euro atât timp cât standardul de cost aprobat pentru autostrada extraurbană este de 3.8 milioane Euro/km şi cel de modernizare drum naţional de 700.000 Euro/km.
Ministrul transporturilor Lucian Şova trebuie să ofere urgent explicaţii legate costuri, care sunt comparabile cu proiectul Bechtel, şi să prezinte un grafic de finalizare a procedurilor de licitaţie pe toate componentele Centurii Capitalei: modernizarea centurii existente (20 km; A1-DN7 şi DN2-A2), lărgirea la patru benzi A1-DN5 (14km) construcţia pasajelor şi a inelului sudic din „Autostrada Bucureşti” a declarat Alexandru Nazare, prim-vicepresedinte PNL Bucureşti.
Recent Bucureștiul a fost clasat pe locul al treilea în lume ca având cel mai aglomerat trafic.