Home Politic Nu rusificati Moldova!

Nu rusificati Moldova!

DISTRIBUIŢI

Lupta crestin-democratilor moldoveni impotriva deciziilor totalitare luate de regimul comunist de la Chisinau le-a oferit prilejul politicienilor de la Bucuresti de a se manifesta pe plan extern drept campionii democratiei si sustinatorii drepturilor fratilor de peste Prut. In timp ce, la Strasbourg, delegatia romana la Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei (APCE) depunea doua motiuni de rezolutie care condamna Guvernul Republicii Moldova pentru incalcarea drepturilor omului si pentru suspendarea Partidului Popular Crestin Democrat (PPCD), premierul Adrian Nastase i-a trimis lui Iurie Rosca o scrisoare -ca de la roman la roman-, plina de metafore si reintoarceri in istorie. Pentru a nu ramane mai prejos, presedintele Ion Iliescu, aflat in vizita la Iasi, a declarat ca impunerea invatamantului in limba rusa contravine principiilor democratice. -Sa o bagi pe gat, asta compromite chiar ideea de respect fata de limba rusa. Impune cineva limba lui Shakespeare ca sa o bage pe gatul oamenilor?- – s-a intrebat retoric seful statutului.

Motiuni pentru fratii moldoveni

Delegatia romana la APCE a depus ieri, la Biroul adunarii, doua motiuni care aduc in atentia forurilor europene incalcarea drepturilor omului in Republica Moldova si suspendarea abuziva de catre autoritatile de la Chisinau a unui partid parlamentar de opozitie, PPCD. Cea de-a doua rezolutie, al carei text a fost redactat dupa aflarea ultimelor noutati de la Chisinau, cere anularea deciziei de suspendarea a activitatii PPCD si asigurarea participarii la lucrarile APCE a tuturor membrilor delegatiei moldovene, inclusiv a reprezentantului crestin-democratilor, Vlad Cubreacov. Pe lista de sustinere a acestei motiuni au semnat, pe langa toti membrii delegatiei romane, si numerosi parlamentari europeni. De altfel, chiar secretarul general al CE, Walter Schwimmer, si-a exprimat ingrijorarea in legatura cu situatia creata la Chisinau. El a declarat ca decizia Ministerului Justitiei de a suspenda, pentru o luna, activitatea PPCD reprezinta o reactie disproportionata, care nu corespunde in nici un fel normelor CE.

Cea de-a doua motiune, initiata de parlamentarii PRM Corneliu Vadim Tudor si Ilie Ilascu, are ca obiect incalcarea drepturilor omului in republica de peste Prut. -Textul face referire la abuzurile grave impotriva democratiei, pluripartitismului si a drepturilor omului. Este vorba deci de un inventar de sase-sapte idei mari, care trebuie sa alerteze Consiliul Europei ca Guvernul comunist de la Chisinau practica un derapaj foarte periculos impotriva democratiei-, a declarat CV Tudor.

Crestin-democratii europeni acuza Chisinaul de sufocarea PPCD

Liderul Partidului Popular European, Wilfried Martens, a denuntat, in termeni duri, decizia autoritatilor de la Chisinau, afirmand ca -aceasta indiferenta superficiala si brutala fata de comportamentul democratic normal este in aceeasi nota cu sufocarea progresiva a Partidului Popular Moldovenesc dupa victoria zdrobitoare a comunistilor in alegerile de anul trecut-. Martens a mai precizat ca formatiunea pe care o conduce considera ca extinderea UE va aduce modalitati diferite de rezolvare a diferendelor teritoriale si etnice, dar acest lucru depinde, in principal, de adoptarea democratiei.

Deputatii PPCD risca sa ramana fara imunitate

Conducerea Parlamentului de la Chisinau a decis convocarea unei sesiuni extraordinare in perioada 24-25 ianuarie. Desi pe ordinea de zi oficiala se afla inscrise legile privind revenirea la organizarea administrativ-teritoriala bazata pe raioane, surse parlamentare din capitala Moldovei sustin ca ar putea fi dezbatuta si chestiunea ridicarii imunitatii parlamentare a deputatilor PPCD, din cauza organizarii actiunilor de protest din Piata Marii Adunari Nationale.

MAE roman crede in viitorul relatiilor cu Rusia

Oficialii de la Bucuresti nu cred ca ultimele evolutii ale scandalului de la Chisinau si criticile aduse de catre Guvernul roman actiunilor in forta ale comunistilor pot afecta viitorul relatiilor cu Rusia. In ciuda unor articole negative gazduite in paginile ziarului -Izvestia-, reprezentantii MAE considera ca negocierile cu autoritatile ruse, pe marginea tratatului de baza, progreseaza si, mai mult, nu s-a primit nici un semnal negativ privind spijinul oferit, in plan extern, de catre Guvernul roman protestatarilor de la Chisinau. MAE roman asteapta in aceste zile raspunsul ministrului de externe Ivanov la scrisoarea trimisa de Mircea Geoana la inceputul lunii ianuarie, care prezenta o formula a textului tratatului de baza dintre cele doua tari.

Scrisoarea unui roman catre Iurie Rosca

Stimate domnule Rosca,

Doresc sa va scriu cateva lucruri, nu de la departarea functiei oficiale, ci drept si omeneste, ca de la roman la roman.

Puternicii vremurilor si furtunile istoriei au ridicat ziduri, au tras hotare si au despartit ceea ce de la Dumnezeu nu trebuia sa se desparta. Unele ziduri au cazut, unele hotare au disparut, pe altii, poate, Dumnezeu e inca suparat.

Noi, oamenii, nu putem face tot ceea ce am vrea. Nu ajunge uneori o viata de om pentru a reconstrui ceea ce s-a daramat in zeci si zeci de ani. Ceea ce avem insa datoria sa facem este sa aparam bogatiile care ne-au mai ramas. Un om poate fi ucis, o palma de pamant poate fi furata, dar constiinta de neam, limba si credinta nu trebuie sa dispara.

Va felicit, domnule Rosca, pentru lupta pe care o duceti pentru apararea limbii stramosesti si, prin dumneavoastra, ii felicit pe toti cei care in aceste zile au marturisit, cu tarie, credinta intr-o valoare culturala a intregii umanitati: Limba romana.

Va asigur ca, alaturi de dumneavoastra si de cei care au iesit pe strazi sa apere limba lui Eminescu, se afla milioane de romani, dar si acel spirit european care a construit notiunile de libertate a cuvantului, drepturile omului, civilizatie si democratie.

Al dumnevoastra,

Adrian Nastase

23.01.2002

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.