Home Politic Numită SG de Tătaru, o absolventă de Spiru Haret a greșit textul...

Numită SG de Tătaru, o absolventă de Spiru Haret a greșit textul OUG pentru plata cadrelor medicale implicate în vaccinarea anti-COVID

DISTRIBUIŢI

Pe 20 mai 2020, obscurul ministru Nelu Tătaru o promova pe Nicoleta Rusu, absolventă de Spiru Haret, în solicitanta funcție de Secretar General al Ministerului Sănătății. În doar trei luni, Nicoleta Rusu a reușit să se remarce public după ce a fost acuzată de oameni din minster că a încercat să-l favorizeze pe Topolinski trimițând o notificare greșită în 18 august firmei Naguma pentru a-i mai câștiga timp să livreze măștile. Astfel Rusu în loc să notifice firma că nu a respectat termenul de livrare, a notificat-o că nu a depus garanția, care fusese depusă. Situația face deja subiectul unei anchete a DNA. Detalii AICI.

Citește și Parlamentarii au greșit legea iar indolentul Tătaru nu a făcut nimic jumătate de an

Ca secretar general, Rusu primeşte şi transmite spre avizare ministerelor proiectele de acte normative iniţiate de minister şi urmăreşte şi gestionează procedurile de avizare, aprobare şi publicare, după caz, ale actelor normative aprobate de Guvern, care au fost iniţiate de minister. Ultimul act conceput de Rusu, proiectul de ordonanță de urgență inițiat de către Ministerul Sănătății cu privire la unele măsuri pentru organizarea, dotarea și operationalizarea centrelor de vaccinare precum și pentru plata personalului medico-sanitar și auxiliar care își desfășoară activitatea în cadrul centrelor de vaccinare, a stârnit protestul Asociației Municipiilor din România condusă de Emil Boc.

Fostul premier Emil Boc i-a explicat ministrului Sănătății Vlad Voiculescu în direct la DIGI 24: „Il salut cu respect pe dl ministru. Nu se respecta termenul de consultare a administratiei locale. Nu cred eu ca trebuie sa-l sunam fiecare primar pe premier cand ministrul a scris cu mânuța domniei sale articolul 6 din OUG. Nu poti sa stabilesti sarcini fara sa dai bani, nici macar intr-un extemporal in clasele 1-4 nu se face asa ceva, daramite intr-un OUG. Primarii sunt revoltati de abordarea ministrului, ignora principii fundamentale din UE. Trebuie sa-si asume raspunderea ministerul sanatatii. Cel care a initiat actul e cel care-si asuma. Daca asa ramane OUG asa va merge si vaccinarea, adica prost.”
Vlad Voiculescu a replicat: „E o prima versiune a unui act normativ care poate fi imbunatatit. Nu vrem sa fortam autoritatile locale sa face ceva ce nu pot sa faca. Mai productiv ar fi ca problema sa se rezolve institutional”.

Discuția a avut loc după ce Asociația Municipiilor a criticat textul OUG:

„1. Constată ignorarea de către Ministerul Sănătății a principiului potrivit căruia nici o alocare de atribuții în sarcina administrației publice locale să nu fie realizată fără o alocare financiară corespunzătoare!

Potrivit art. 6 din proiectul OUG:

(1) Pentru funcționarea centrelor de vaccinare împotriva COVID 19, din bugetul autorităților administrației publice locale se asigură fondurile necesare asigurării finanțării următoarelor categorii de cheltuieli:

a. pentru organizarea, dotarea și operaționalizarea centrelor de vaccinare;

b. pentru plata personalului medico-sanitar și auxiliar care își desfășoară activitatea în cadrul centrelor de vaccinare împotriva COVID 19 organizate cu această destinație în alte locații în afara unităților sanitare;

Asociația Municipiilor din România a susținut și susține principiul european al subsidiarității, potrivit căruia decizia trebuie să fie luată de către autoritatea administrației care se află cel mai aproape de cetățean, cu descentralizarea și alocarea resurselor financiare aferente .

2. Solicită Ministerului Sănătății asigurarea resursei financiare aferente pentru organizarea, dotarea și operaționalizarea centrelor de vaccinare precum și pentru plata personalului medico-sanitar și auxiliar care își desfășoară activitatea în cadrul centrelor de vaccinare, indiferent de locație.

Asociația Municipiilor din România arată faptul că bugetele administrațiilor publice locale se vor adopta la 45 de zile de la adoptarea legii bugetului de stat pentru anul 2021 ( cel mai probabil martie, aprilie, 2021). De asemenea, cheltuielile aferente procesului de vaccinare transferate fără resursă financiară în sarcina administrațiilor publice locale vor împiedica administrațiile locale să asigure finanțarea corespunzătoare a altor obligații și servicii legale oferite cetățenilor.

Asociația Municipiilor din România reafirmă implicarea pragmatică a primarilor în susținerea și operaționalizarea procesului de vaccinare pe care îl consideră de interes național, de protejare a sănătății publice și extrem de important în procesul de revenire la starea de normalitate pe care am avut-o înainte de pandemie. Dar, în egală măsură, solicită Ministerului Sănătății asumare de responsabilități, nu doar transfer de atribuții către administrația locală, fără asigurarea resursei financiare aferente.”, se arată în comunicat.

Surse din ministerul Sănătății tocmai ne povesteau zilele trecute că de când a preluat Vlad Voiculescu ministerul, Rusu încearcă să-l convingă cât e de bine pregătită. Acum și-a dat dovada măsurii profesionalismului său.

3 ARII

  1. Sunteti rai. Proiectele de acte normstive au un “intocmitor”, il verifica seful de specialitate, il vizeaza seful de la juridic, il vizeaza SG adj. care coordoneaza structura care l-a intocmit si juridicul si SG asigura circuitul legislativ in continuare

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.