Presiunile oficialilor europeni asupra autoritatilor de la Bucuresti se intensifica pe ultima suta de metri a mandatului actualei puteri, tot mai multe voci aratand ca, in pofida discursurilor oficiale ale guvernantilor si a modificarii legislatiei, lupta de combatere a coruptiei a ramas in stadiul de proiect. In conditiile in care Romania ar trebui sa incheie in acest an negocierile pentru aderarea la Uniunea Europeana, diplomatii occidentali spun ca unul dintre principalele criterii de aderare nu este indeplinit si ca o societate corupta nu are ce cauta in familia democratiilor europene. Semnalele tot mai negative venite dinspre Vest, cu cateva luni inainte de alegerile generale de la Bucuresti si de evaluarea Comisiei Europene, par a nu-i afecta prea mult pe reprezentantii puterii care, oricum, sunt preocupati de probleme de partid in perspectiva scrutinului general. Pana mai ieri, ministrul integrarii europene se arata extrem de optimist in legatura cu raportul de tara ce va fi dat publicitatii de Comisia Europeana in noiembrie, insa starea lui de spirit nu corespunde pozitiilor exprimate de ministrul britanic pentru afaceri europene, Denis MacShane, care a criticat lipsa unor masuri concrete anticoruptie, dupa intalnirea avuta cu ministrul roman de stat pentru coordonarea activitatilor din domeniile apararii, justitiei si integrarii europene. Afirmatiile oficialului britanic sunt sustinute si de observatiile recente ale sefului Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, Jonathan Scheele, acesta acuzand lipsa de vointa politica in aplicarea legislatiei privind combaterea coruptiei.
Unde sunt pestii cei mari?
Dupa ce ex-ambasadorul american Michael Guest a fost pe durata mandatului sau cel mai critic la adresa coruptiei, a venit randul britanicilor sa arate cu degetul spre acelasi fenomen. Asemeni comisarului european pentru extindere, Gunther Verheugen, oficialii din Marea Britanie par a se intreba si ei unde sunt pestii cei mari, in conditiile in care guvernantii de la Bucuresti se lauda ca au adoptat o legislatie anticoruptie si au infiintat o institutie platita din bani publici pentru a pescui in apele tulburi ale coruptiei. In cadrul intrevederii cu ministrul de stat Ioan Talpes, ministrul britanic pentru afaceri europene, Denis MacShane, a spus ca Regatul Unit apreciaza infiintarea Parchetului National Anticoruptie, insa lupta de combatere a acestui fenomen este departe de a da rezultatele scontate. El a reafirmat sprijinul britanicilor fata de aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, dar a cerut guvernului de la Bucuresti sa-si sporeasca eforturile de combatere a coruptiei.
Urmatoarele luni sunt vitale pentru Romania
-Acesta este un moment greu pentru Romania, care intra in etapa finala a obiectivului sau de a se alatura Uniunii Europene. Romania a parcurs un drum lung in scurt timp, dar lupta impotriva coruptiei inca nu a fost castigata, iar implementarea reformelor este cruciala in viitoarele luni-, a precizat Denis MacShane. Potrivit lui MacShane, ministrul roman de stat Ioan Talpes l-ar fi asigurat ca executivul este foarte decis in ceea ce priveste procesul de aderare la UE si finalizarea negocierilor in cursul acestui an.
Nu mai departe de octombrie anul trecut, MacShane spunea in fata mai multor oficiali romani: -Coruptia si perceptiile potentialilor investitori straini asupra coruptiei continua sa impiedice dezvoltarea si starea de bine a oamenilor obisnuiti din aceasta tara. Banii sunt lasi. Se duc unde se simt in siguranta-. Acelasi MacShane afirma ca un sistem corupt nu poate avea un loc intr-o economie europeana moderna, iar oamenii de afaceri, oficialii guvernamentali si judecatorii care iau bani in schimbul favorurilor ar trebui sa aiba un singur loc in Romania – in inchisoare.
Tipic romanesc: exista legi, dar nu se aplica
Seful Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, Jonathan Scheele, a intarit si el semnalele negative ale oficialilor occidentali, acuzand neaplicarea legilor in domeniu si implicarea politicului in coruptie. Familiarizat cu stilul dambovitean, Scheele nu se mai lasa pacalit de discursuri sau de adoptarea la gramada a unor legi de reformare a justitiei: -Daca cineva mi-ar spune in acest moment: iata, avem legislatia si o vom pune in practica imediat, pana la sfarsitul anului, iar intreg sistemul va functiona, eu nu as crede-. Chiar daca exista vointa politica de aplicare a legilor, reformarea justitiei este un proces lung, ce nu poate da roade decat peste patru ani, sustine Scheele. Mai mult, oficialul european a atras atentia asupra implicarii factorului politic, recomandandu-le fortelor politice sa demonstreze populatiei ca fac eforturi concrete impotriva coruptiei. In cazul in care politicienii ar face tot ce le sta in putinta sa ii aduca in fata justitiei pe cei vinovati de acte de coruptie, ei ar castiga un plus de capital electoral, afirma, pe un ton pragmatic, oficialul european, adaugand ca numai cu o legislatie adecvata nu se rezolva problema.