Home Politic Olguța: Salariile în sistemul sanitar au crescut exact cum a promis PSD....

Olguța: Salariile în sistemul sanitar au crescut exact cum a promis PSD. Femeia de serviciu din spital ia acum cât un profesor

DISTRIBUIŢI

Duminică seara, ministrul Muncii și Justiției Sociale, Lia Olguța Vasilescu, a acordat, la România TV, un interviu lui Victor Ciutacu dezvăluind că în sectorul medical s-au înregistrat măriri salariale uriașe.

„În condiţiile în care 90% sunt mulţumiţi. De regulă cei care sunt mulţumiţi tac din gură. Am prieteni care au în familie rezidenţi şi, după aceste salarii, au zis “Sigur nu e o greşeală? Că ne e frică să cheltuim banii să nu ne pună să-i dăm înapoi sau să aflăm că a fost vreo greşeală”. Dar PSD a dat exact cât a promis în campania electorală: 3.600 de euro este salariul unui medic la ora actuală. Brut, atenţie. Orice medic. Dar sunt cazuri în care sunt medici care depăşesc pe net 3.600 de euro. Eu am văzut fluturaşi de 30.000 de lei net. Aţi văzut şi de 22.000 şi de 24.000.

Nu poţi să fii atât de ipocrit şi să spui că nu au crescut salariile. Sigur, unii pot. Le iese. Eu am propus un lucru: stimaţi manageri de spitale, dacă nu sunteţi mulţumiţi de această lege a salarizării, haideţi să ne întoarcem la ce a fost în 2016, punem 10% la toată lumea, cât aveau de gând să dea tehnocraţii prin Legea Salarizării pe care eu am găsit-o în minister. Mărim decalajele şi mai mult pentru că femeia de serviciu din spital va fi dublu decât un profesor în condiţiile în care acum sunt similar, sigur va trebui o departajare până în 2022”, a declarat Olguța Vasilescu, la România TV.
„Faţă de alte Guverne care au tăiat şi care nu au avut niciun fel de proteste de stradă, în cazul nostru există. Dar haideţi să vorbim cu cifre. Noi am pornit de la un total cheltuieli salariale pentru bugetari 58 de miliarde. Atât erau în 2016. Am ajuns în anul 2017 la 70 de miliarde. Deci 12 miliarde în plus cheltuieli de salarizare.

Sigur că unele categorii de bugetari au avut un câştig de 50%, cum ar fi cei din cultură, alte categorii de bugetari au avut 30%,20%,10% în funcţie de cum am considerat noi că trebuie ca să echilibrăm sistemul de salarizare astfel încât atunci când intră în vigoare noua lege a salarizării, cumva sistemul să fie cât de cât echilibrat. Pentru că el, realmente, se va echilibra abia în anul 2022. Anul acesta avem ca şi cheltuieli salariale 81 de mld. Deci cu 11 mld mai mult decât am avut anul trecut. Statul român nu îşi permite să cheltuiască mai mult de 12 mld anual pentru tot ceea ce înseamnă cheltuieli de salarizare bugetară. În plus, mă refer.

Sigur că cel mai bine ar fi fost ca toată lumea să urce direct pe grila din 2022, dar asta ar fi presupus ca statul român să aibă pe masă 42 de mld în plus, ceea ce este imposibil. O să mă întrebaţi de unde sunt aceşti bani. Din creşterea economică în cea mai mare parte. La împrumuturi chiar am scăzut anul trecut faţă de 2016.

Vă spuneam că tot sistemul considerăm că va fi echilibrat în 2022 când atunci femeia de serviciu din spital nu va avea mai mulţi bani decât femeia de serviciu de la Poliţie sau femeia de serviciu din învăţământ. De asemenea, profesorul va fi echilibrat la nivelul unui asistent cu studii superioare, la nivelul unui biolog din spitale şi-aşa mai departe. Am avut mai multe categorii pe care am hotărât să le echilibrăm. Din toate am pus de-o parte medicii şi asistentele pentru că medicii trebuie să ajungă la un salariu decent pentru profesia lor. Să nu uităm că un medic studiază în plus vreo 12 ani după ce termină liceul”, a subliniat Lia Olguţa Vasilescu.

Un al doilea obiectiv: să stopăm exodul medicilor şi al asistentelor. Pentru că de foarte mulţi ani, statul român pregăteşte cadre medicale, pe banii lui, care pleacă în străinătate şi ajungem în situaţia în care să lansăm posturi de medici şi se întâmplă ca la Buzău, nu participă nimeni. La vremea respectivă salariul unui medic era în ianuarie 2018 undeva în jurul sumei de 4600 de lei. Acum vorbim de un salariu care porneşte de la un net de 9352 de lei. NET, da. Discutăm despre net. Au fost foarte multe angajări care s-au făcut în sistemul medical în ultimele luni. Cred că vreo 8000 de angajări s-au făcut în sistemul sanitar doar în primele luni ale anului şi sigur că vor continua aceste angajări”, punctează ministrul Muncii.

 

11 ARII

  1. Am curiozitatea de a sti asistentii medicali din medicina de familie din ce Minister apartin,cumva Ministerul Agriculturii?dupa salariile,,minim pe economie’ ne consideram muncitori necalificati.

    • Asistentii dn edicina de familie nu apartin de nici un minister. Ei lucreaza la privat. Daca nu le convin salariile pot demisiona si se pot angaja la stat unde salariile au crescut. Daca pentru angajare li se cere spaga, trebuie sa mearga la DNA. Guvernul nu poate obliga cabinetul medicului de familie sa dea un salariu sau altul. Intelegi?

  2. Dar informaticienii din sanatate de ce minister apartin ? Poate apartin de somaj fiindca cu salarii de 1800-2000 de lei nu stiu ce informatica faci ……

  3. Nu mi-se pare corect ca de majorarile respective sa aiba parte tot asistentii din spiatale..Pe ce ca intra doar pe pile in spitale tot ei sunt cei care beneficieaza de aceste majorari…Asat e tara pe care o conduce PSD…o tara care incurajeaza coruptia..mita …etc…acum e si mai usor de dat mita in spital…cel care se ocupa de angajari e seful de sectie …el face comisia si el stie cine trebuie sa intre in spital….Bravo PSD!

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.